Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peder Olofsson, läkare och forskare vid Karolinska institutet. ”Vagusnerven är en av många sådana nerver och det är en viktig kranialnerv. Den samverkar med en massa andra nerver och gör många parallella saker”, säger han.Peder Olofsson, läkare och forskare vid Karolinska institutet. ”Vagusnerven är en av många sådana nerver och det är en viktig kranialnerv. Den samverkar med en massa andra nerver och gör många parallella saker”, säger han.Peder Olofsson, läkare och forskare vid Karolinska institutet. ”Vagusnerven är en av många sådana nerver och det är en viktig kranialnerv. Den samverkar med en massa andra nerver och gör många parallella saker”, säger han.
1 AV 3
Peder Olofsson, läkare och forskare vid Karolinska institutet. ”Vagusnerven är en av många sådana nerver och det är en viktig kranialnerv. Den samverkar med en massa andra nerver och gör många parallella saker”, säger han.
2 AV 3
3 AV 3
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Forskaren: Sant och falskt om hajpade vagusnerven

Premium Mellan din mage och din hjärna löper den omtalade vagusnerven, som i hälsokretsar ofta framställs som källan till välmående för både kropp och själ.

Läkaren Peder Olofsson forskar om stimulering av vagusnerven vid Karolinska institutet. Här reder han ut vad som är sant och falskt.

Googla ”vagusnerven” och vänta in wow-känslan. Du kommer nämligen att mötas av tiotusentals artiklar och inlägg som lovsjunger vagusnervens magiska kraft. Genom att den ska stärkas, stimuleras, väckas eller masseras utlovas lindring av allt från depression och migrän till ångest och inflammation. Låter det för bra för att vara sant? 

Spoiler: Det är det.