Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ost har länge pekats ut som en bov för hjärtsjukdomar med sitt mättade fett. Men det stämmer inte enligt nya forskarrapporter.Ost har länge pekats ut som en bov för hjärtsjukdomar med sitt mättade fett. Men det stämmer inte enligt nya forskarrapporter.Ost har länge pekats ut som en bov för hjärtsjukdomar med sitt mättade fett. Men det stämmer inte enligt nya forskarrapporter.
Ost har länge pekats ut som en bov för hjärtsjukdomar med sitt mättade fett. Men det stämmer inte enligt nya forskarrapporter. Foto: Colourbox

Mättat fett inte boven till hjärtsjukdomar

Tidigare rapporter om att mättat fett kan orsaka hjärtsjukdomar stämmer inte.

Forskare har granskat 72 rapporter och slagit fast att det inte i en enda av dem gått att peka ut mättat fett som boven.

I nästan fyra decennier har läkare och experter varnat för att mättat fett är en stor bov till hjärt- och kärlsjukdomar. Samma sjukdomar som är den enskilt vanligaste dödsorsaken runtom i världen.

Men nu hävdar en sammanställning av 72 rapporter att mättat fett inte har något med hjärtsjukdomars uppkomst att göra.

– Med så många som drabbar är det viktigt att ha förebyggande riktlinjer som är baserade på bästa tillgängliga vetenskapliga bevis, säger doktor Rajiv Chowdhury, forskare vid Cambridge universitet till Daily Mail.

Inte några vetenskapliga bevis

Enligt den nyligen publicerade undersökningen, som baserats på 72 studier med sammanlagt 600 000 deltagare från 18 länder, kan forskarna slå fast att mättat fett, varken i kost eller i blodomlopp, har något samband med hjärtsjukdomar. Det gick inte i någon av de 72 studierna att slå fast att det mättade fettet var boven.

Mättat fett som finns i palmolja och animaliska produkter hade en mycket svag koppling till hjärtsjukdomar, medan hälsosamma fleromättade fetter som exempelvis solrosolja inte hade någon koppling alls.

Kosttillskott onödigt

Doktor Chowdury räknar i stället upp dålig kosthållning, rökning, samt intag av stora mängder alkohol som en större bov.

– Vår överkonsumtion av bearbetat livsmedel är det som gör att de kroniska sjukdomarna plågar västvärlden, hävdar Chowdhury.

Han sågar dessutom användandet av kosttillskott:

– De har ingen bevisad nytta. Det är bättre för kroppen att få i sig de viktiga näringsämnena genom riktigt mat.