Matthew Hogg på fest. Han har vatten i glaset.
Matthew Hogg på fest. Han har vatten i glaset.

Matt är alltid full – hans
kropp bildar alkoholen

Matthew Hogg är i stort sett berusad hela tiden.

Men han dricker aldrig alkohol.

Han lider av ett syndrom som gör att hans kropp producerar sin egen alkohol, skriver Vice.

Hur skulle tycka att det var om din kropp producerade sin egen alkohol? Skulle du tycka om att alltid vara lite lagom lurig och aldrig behöva betala för en drink?

Det är det som händer om du lider av syndromet som Matthew Hogg diagnostiseras med.

Tyvärr gör det inte livet till en konstant fest. Du får snudd på en konstant bakfylla också.

Socker och kolhydrater

Engelsmannen Matt har levt med syndromet i närmare 20 år. Varje gång han äter socker eller kolhydrater så förvandlar hans tunntarm detta till alkohol, som tas upp direkt av hans blod. Resultatet: Antingen blir han lite lagom salongsberusad, eller så blir han bakis direkt.

– Det har haft en enorm och negativ påverkan på mitt liv. Fram till jag var 16 var jag en toppstudent och sportade mycket. När syndromet började visa sig ändrades allt. Jag började få problem i skolan och fick sluta med sporten eftersom jag blev utmattad bara av att jogga lite, berättar Matt för Vice.

Tvingades bli förtidspensionär

Ett försök att studera på universitet misslyckades också och till slut tvingades Matt förtidspensionera sig. Han klarade helt enkelt inte av att jobba.

– Det fanns tillfällen när jag betedde mig som en helt annan person. Jag brukade vara allas vän i skolan, men några gånger gjorde jag människor ledsna med ett beteende som liknade ett fyllos, jag startade bråk och sa saker jag aldrig skulle ha sagt nykter, berättar Matt för Vice.

Startade en hemsida

2008 kom en vändning i livet. Då startade han hemsidan Environmental Illness Resource, som fokuserar på okända kroniska sjukdomar. Sidan gav honom tillräckligt med annonsintäkter för att han skulle kunna leva på dem.

– I dag går det inte lika bra, så mina föräldrar och min flickvän försörjer mig. Men jag driver sajten fortfarande eftersom den ger så många människor i min situation hjälp, säger han.

Äter stenåldersmat

Matt har också anpassat sin diet, för att inte behöva känna sig full eller bakfull hela tiden.

– Om jag hade ätit en normal diet hade jag haft problem varje dag. Men nu har jag anpassat vad jag äter för att minimera jäsningen i tarmen. Jag äter något som är likt stenåldersdieten, med mycket kött, grönsaker, nötter och frön. Men trots det lider jag fortfarande av en rad symptom som trötthet, värk och dålig stresstålighet.

Negativa överväger det positiva

I intervjun med Vice får han frågan om han någonsin ätit en massa sockrig mat för att medvetet bli berusad.

– Det finns tillfällen när ingen annan mat varit tillgänglig som jag tvingats äta mat som gjort mig berusad. Men jag försöker hålla mig till en kost utan kolhydrater, eftersom de negativa konsekvenserna överväger den tillfälliga njutningen. Jag känner mig alltid mer bakfull än berusad, svarar han.

Berusad i några timmar

Berusningen som inträffar när Matt äter mat som startar jäsningen håller i sig i några timmar.

– De här perioderna av berusning följer alltid på en måltid och håller i sig så länge matsmältningsprocessen pågår, sedan slutar jag vara påverkad, säger han.

Hans råd till den som tror sig vara drabbad av syndromet är att söka hjälp direkt.

– Det finns effektiv hjälp där ute, speciellt om syndromet upptäcks tidigt, säger han.

Aktuellt just nu