Maten du tror är nyttig – men som inte är det
Människor som tränar mycket laddar ofta med kost som ska få dem att orka mer under en längre tid.
Men inte ens för en aktiv löpare är fruktyoghurt eller energidryck ett särskilt bra val.
Och den där ölen efter passet är bara att glömma.
Här listar vi sju livsmedel som du trodde var okej – men som du snarare bör skippa.
Öl är kanske inte något som vi förknippar med hälsosamma människor i första hand. Men faktum är att många som tränar aktivt gärna unnar sig en stor stark med kompisarna efter passet eller loppet – som återhämtning.
Förmodligen anser de sig vara värda det – och antagligen är de också i så pass god fysisk form att en "bärs" inte gör någon skada. Men lite kan lätt bli mer, och för mycket alkohol verkar snarare nedbrytande på kroppen och musklerna.
På samma sätt har många träningsmänniskor inga kval över att sänka en flaska Cola light eller Pepsi max. Trots att lågkaloriläsken innehåller sötningsmedel som kan mixtra med blodsockret på ett icke gynnsamt sätt.
Bättre är att satsa på naturliga råvaror, som ger samma energi utan några biverkningar. Alla "träningstreats" är kanske inte direkt farliga, men många av dem har heller ingen effekt alls.
Varför inte byta ut proteinbaren mot lite grekisk yoghurt med bär, till exempel?
Med inspiration av löpartidningen Runner's world listar vi sju livsmedel som du med fördel kan skippa:
1. Flerkornsbröd
Namn som "flerkornsbröd" eller "sjukornsbröd" är ingen garanti för att brödet i fråga är hälsosamt. Bara för att man tillfört fler korn blir inte brödet per automatik nyttigare. De här alternativen kan fortfarande innehålla vitt mjöl, liksom ha strippats på andra bra näringsämnen. Ta som vana att alltid snegla på innehållsförteckningen.
2. Smaksatt yoghurt
Innan du protesterar: det här handlar alltså om SMAKSATT yoghurt. Varianter med exempelvis vanilj- eller jordgubbssmak, som i regel tillsatts med alldeles för mycket socker. Välj i stället naturell yoghurt, som du toppar med färska bär, frukter och lite nötter. Och var inte rädd för fetthalten. Grekisk eller turkisk yoghurt på 10 procent anses av många kostrådgivare och näringsfysiologer vara toppen.
3. Proteinbars
Just nu råder ett väldigt fokus på protein i tränings- och hälsosammanhang. Ibland på bekostnad av bra (det vill säga långsamma) kolhydrater. Om din vanliga kost omfattar kyckling, fisk, baljväxter, fullkorn och mejeriprodukter så behöver du inte trycka i dig den där processade proteinbaren från gymmet efter passet. Du når samma resultat om du ätit en proteinrik lunch eller ett naturligt mellanmål.
4. Energidrycker
Koffein i lagom mängd kan höja prestationsförmågan och göra att man till exempel springer fortare eller längre. Men svep hellre en kopp kaffe eller en energigel med koffein. En studie som publicerades 2014 kom fram till att idrottsmän som konsumerade energidryck visserligen förbättrade både hastighet och distans – men å andra sidan löpte större risk att drabbas av oro, nervositet och sömnsvårigheter i flera timmar efter en tävling.
5. Lightläsk
Lightläsk innehåller visserligen få (eller inga) kalorier, men de sötningsmedel som används i stället för socker är inte ofarliga. Förutom att de skapar sockersug och troligen kan öka risken för diabetes stör de blodsockernivåerna i kroppen, vilket kan sätta käppar i hjulen för fysisk prestation. Något glas då och då gör nog ingen större skada, men undvik att dricka det regelbundet.
6. Jordnöts- och mandelsmör
Framför allt jordnötssmöret har hajpats i hälsosammanhang de senaste åren. Det innehåller nyttiga fetter och mättar bra. Men var på din vakt, för det är bara de "rena" varianterna som gäller. På ingredienslistan ska bara förekomma nötter och salt. Undvik alla burkar med socker eller annan smaksättning.
7. Öl
Som sagt, alkohol är kanske inget vi normalt associerar med människor som tränar mycket. Men i synnerhet löpare och cyklister lär trivas med att ta en öl efter ett krävande långdistanspass. Dock bör man hålla sig till just EN servering, för även om "en stor stark" innehåller kolhydrater som är bra för återhämtningen verkar alkoholen uttorkande på kroppen. Alltså: ersätt INTE vatten med öl.
LÄS OCKSÅ: 9 vanliga myter om nyttig mat
LÄS OCKSÅ: 8 livsmedel du trodde var nyttiga