ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 17 mar 2010 10.18

Mät magen och få ett längre liv

Svenskarna ändrar kroppsform - från smala till ovala. Nu är varannan svensk farligt tjock om magen.
Och bukfetma ökar risken för en rad sjukdomar som hjärt-infarkt, diabetes, cancer, demens och depression.
- Det är alarmerande. Men med enkla livsstilsförändringar kan man bli av med magen, säger professor Mai-Lis Hellenius.

Mai-Lis Hellenius.

Foto: Foto: Christian Örnberg

EFTER. Ewa Beckman, 49, har gått ner 15 kilo och minskat sitt midjemått med tio centimeter.

Foto: Foto: Tommy Pedersen

Att svenskarna har blivit allt tyngre under de senaste decennierna har väl ingen missat. Mindre välkänt är det faktum att extrafettet framför allt har satt sig kring midjan.
- Relativt sett har svensken ökat mer i midjeomfång än i vikt. Och det är oroande, eftersom bukfetma är en större hälsofara än fett på rumpa och lår, säger Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor på Karolinska sjukhuset.
Studier gjorda i Göteborg visar att 50-åriga mäns genomsnittliga midjemått har ökat från 87 till 95 centimeter under de senaste 40 åren och att måttet för kvinnor mellan 25 och 64 år har ökat från 77 till 81 centimeter mellan 1990 och 2002.

"Vi äter som män"

- Kvinnorna blir allt mer lika männen i sin kroppsform. Det kan bero på att vi äter, dricker och stressar som män, säger Mai-Lis Hellenius.
Bukfettet är tänkt att vara en snabb energireserv, men vi moderna människor använder aldrig upp reserven. I stället blir fettet en hälsofara. Fettsyror frigörs och hamnar till slut i blodet, där de kan orsaka åderförkalkning, vi blir mindre känsliga för hormonet insulin och riskerar att drabbas av diabetes.

Ökad cancerrisk

Senare års studier har visat att bukfetma också ökar risken för cancer, demens och depression.
Vi rör oss för lite, äter oregelbundet, äter för mycket snabba kolhydrater och fel sorts fett, stressar och sover dåligt, enligt Mai-Lis Hellenius.
- Men tack och lov går det att påverka, och ganska enkelt. Motion är ett av de allra effektivaste sätten att bli av med bukfettet.
Studier visar att man kan förlänga livet med upp till 14 år - bara genom att leva sundare. Mai-Lis Hellenius kom i januari ut med sin bok "Hälsosam livsstil" med enkla - vetenskapligt baserade - råd.
- Det är aldrig för sent att ändra livsstil. Och det handlar inte om att späka sig, säger Hellenius.
Ewa Beckman, 49, har gått ner 15 kilo och minskat sitt midjemått med tio centimeter.
- Jag visste hur farligt det är med bukfetma. Mitt midjemått var en anledning till att jag la om kosten och började träna, säger hon.
ANNONS