Mässlingutbrottet kan drabba medelålders

I ett ovanligt utbrott har ett tiotal människor i Stockholms och Uppsala län drabbats av mässling.

Medelålders personer, födda på 60- och 70-talet, löper störst risk att drabbas.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns och eftersom konsekvenserna kan bli svåra, ser myndigheterna allvarligt på det inträffade.

– Mässling är en mycket allvarlig sjukdom, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet och blivande statsepidemiolog.

Spridningen började med en person som smittats utomlands. I Stockholm, där senaste fallet konstaterades den 2 februari, kan spridningen fortfarande pågå. I Uppsala bedöms spridningen definitivt ännu pågå.

– Där letar de fortfarande bland smittades anhöriga och andra som de har haft kontakt med, så det är möjligt att man hittar fler fall, säger Katarina Widgren vid Smittskyddsinstitutet.

Gå inte till vårdcentralen

Den som misstänker att den är smittad bör tänka sig för. Eftersom sjukdomen är så smittsam bör han eller hon först av allt ringa sjukvårdsrådgivningen – inte sätta sig på en akutmottagning eller vårdcentral.

Trots att mässling räknas som en barnsjukdom, finns flera äldre bland de insjuknade. Något som är helt logiskt, enligt Inger Andersson von Rosen, smittskyddsläkare i Uppsala län, eftersom vaccinet infördes stegvis under 1970-talet och etablerades i det allmänna programmet först 1982.

– På 1950-talet cirkulerade väldigt mycket mässling, men det avtog på 1960- och 1970-talen. Så om man är född då och inte är säker på om man haft sjukdomen eller om man vaccinerats, så bör man vaccinera sig.

Tusentals saknar skydd

Anders Tegnell gissar att andelen ovaccinerade utgör någon procent av dem som är födda före det att vaccinet infördes, vilket skulle innebära att ett antal tiotusen svenskar är oskyddade.

En annan grupp som är i farozonen är barn under 18 månader, eftersom det är då den första sprutan ges.

– Eftersom vi i Sverige normalt inte har mässling, så ger vi den första sprutan senare än i andra länder. Den ger bättre effekt då, men det innebär samtidigt att de allra minsta barnen saknar skydd, säger Anders Tegnell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!