FRISK I DAG. Mari Larsson, 38, var bara 21 år när hon fick en hjärtinfarkt utan att förstå vad det var. "Jag fick ont i tänderna och tog en tablett". Efter en ballongutvidgning av kranskärlen är hon frisk och utan men. Här med barnen Pontus, 12, och My, 3,5 år.
FRISK I DAG. Mari Larsson, 38, var bara 21 år när hon fick en hjärtinfarkt utan att förstå vad det var. "Jag fick ont i tänderna och tog en tablett". Efter en ballongutvidgning av kranskärlen är hon frisk och utan men. Här med barnen Pontus, 12, och My, 3,5 år. Foto: Ronny Johannesson

Maris tandvärk var hjärtinfarkt

Tvåbarnsmamman Mari Larsson, 38, hade ont i tänderna och tog en smärtstillande tablett.
Några timmar senare låg hon nära döden på sjukhuset.
Flygvärdinnan Christina Gezelius, 56, begrep heller inte vad som var fel när hon satte sig i bilen för att åka till vårdcentralen.
Kvinnors symtom på hjärtinfarkt kan vara diffusa och julstressen ökar risken.

Karin Schenck-Gustafsson, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, är specialist på hjärt- kärlsjukdomar hos kvinnor.


- En del kvinnor kan ha en så kallad "tyst hjärtinfarkt". Det betyder att de kan ha haft besvär, men att hjärtinfarkten upptäcks vid en senare undersökning när de söker läkare för andra besvär. Och i värsta fall upptäcker man inte den "dolda infarkten/tysta infarkten" förrän vid obduktionen.


Många kvinnor misstänker inte hjärtinfarkt när de blir andfådda, det hugger i bröstet eller strålar smärta i käkarna eller nacken.


Var bara 21 år

Mari Larsson i Svedala i Skåne var bara 21 år när hon fick sin hjärtinfarkt utan att förstå.


- Jag fick ont i tänderna och tog en tablett. Efter någon timme började jag kräkas, jag svettades, det brann i bröstkorgen, jag hade ont i käken och det strålade ut mot höger arm. Då ringde jag lilla mamma Birgitta, säger hon.


På sjukhuset i Malmö sa läkarna till Birgitta att de inte trodde att de skulle klara liver på hennes dotter.


Men ballongutvidgning av kranskärlen på två ställen lyckades - och nu är hon frisk och har inga men.


"Fick ont i bröstet"

Christina Gezelius i Bromma berättar:


- Jag hade varit och ridit och fick ont i bröstet. Men det gick över. Dagen därpå fick jag ont i bröstet och hade en intensiv oroskänsla, så jag satte mig i bilen för att åka till vårdcentralen.


- På vårdcentralen kallade de omedelbart på ambulans och på sjukhuset såg läkarna att jag hade haft syrebrist i hjärtat.


Ring ambulansen

Karin Schenck-Gustafsson poängterar:


- Så fort man bara tänker tanken hjärtinfarkt ska man ringa ambulansen. Det är många kvinnor som inte tänker på att de kan ha fått hjärtinfarkt.

FAKTA

Vanligaste dödsorsaken


• Hjärt-och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor.
• Varje år dör nästan 20 000 kvinnor av hjärt-kärlsjukdom. Det motsvarar 55 kvinnor om dagen, eller två kvinnor varje timme.
• Varje dag drabbas cirka 40 kvinnor i Sverige av hjärtinfarkt.
• Kvinnor har mindre hjärtan och smalare kärl än män.
• Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke, men i genomsnitt tio år senare.
• Kvinnor är överrepresenterade när det gäller vissa hjärtsjukdomar, till exempel "brustet hjärta" och så kallade tysta infarkter.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Symtom


• 70-80 procent har de typiska besvären som ont i bröstet i 20 minuter eller mer, och det ska vara lika ont hela tiden. Inget hjälper, vare sig att få frisk luft eller dricka mjölk.
• Det kan stråla ut i ena armen eller bägge armarna, det kan stråla ut i ryggen eller mot tänderna, hakan och huvudet.
• Kvinnor kan vara andfådda.
• Kvinnor kan känna hugg i bröstet.
• Kvinnor kan känna sig jättetrötta.

Så minskar du riskerna


1 Rök inte.
2 Rör på dig. Försök röra på dig varje dag. Det finns inga ursäkter även om man har ont i ryggen, urinvägsinfektion eller har en svår hjärtsjukdom. Det är den lilla rörelsen som gäller.
3 Tänk på vikten. Var inte överviktig.
4 Mediciner. Om du har högt blodtryck - sköt dina mediciner. Om du har diabetes - sköt den bra, det lönar sig.
5 Ät sunt. Har du höga blodfetter, kontrollera dem och ät bra mat som inte ger höga blodfetter.
6 Stressa inte.
7 Organisera. Organisera ditt liv på ett bra sätt. Många kvinnor ger järnet på jobbet och ska dessutom sköta hemmet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!