Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sofie lever med psykiska påhopp och manipuleras av sin partner.
Sofie lever med psykiska påhopp och manipuleras av sin partner.
Sofie lever med psykiska påhopp och manipuleras av sin partner.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
1 AV 2
Sofie lever med psykiska påhopp och manipuleras av sin partner.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Manspanelen svarar och ger råd.

Sofie, 20, om påhoppen: "Förlorar mig själv"

20-åriga Sofie lever med en manipulerande partner som styr och ställer och ägnar sig åt psykiska påhopp. Manspanelen, bestående av Martin Melin, Plura Jonsson och Pigge Werkelin svarar och ger råd.

"Hej!

Jag har aldrig skrivit någonting liknande så vet inte riktigt hur detta fungerar. Jag är 20 år gammal och har varit tillsammans med min pojkvän i mer än 2,5 år. Det har självklart varit en berg- och dalbana med väldigt ljusa stunder, tyvärr blir det fler och fler mörka stunder som blir mörkare och mörkare. Vi får allt svårare att föra diskussioner. Han höjer tonen, idiotförklarar mig och anser att mina åsikter är felaktiga. Ett flertal gånger denna helgen har han sagt att det inte är lönt att jag säger vad jag tycker, att han inte har präglat mig tillräckligt för att få mig att tycka rätt och så vidare. Även detta tog han upp framför min mamma som blev lika chockerad som jag blev. Efter jag sov på saken (natten till i dag) har jag verkligen förstått att han har mer och mer blivit manipulerande och börjat med psykiska påhopp.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

"Jag börjar förlora mig själv"

Maktspelet har även blivit större genom användning av tjat och ilska om jag inte gör det han önskar, exempelvis att jag ska ha urringade tröjor på mig. Denna helgen gjorde jag det utan att säga emot och under natten gjordes det klart för mig att jag gjorde det för att slippa säga ifrån hans tjat. Jag börjar förlora mig själv och sätter hans behov före mina. Om jag pratar med honom om detta så säger han bara emot mig att så är det ur mitt perspektiv men inte ur hans. Hur ska jag gå tillväga eller några andra tips ni kanske har?"

Mvh Sofie

Ps. Pojkvännen är också 20 år.

LÄS OCKSÅ: Lena, 57, blev psykiskt misshandlad av sambon  

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Plura Jonsson: "Bara gå därifrån"

– Kära Sofie, ni är båda väldigt unga och kännetecknade för unga människor är att de tror sig veta allting, jag lovar dig, ju äldre man blir ju mindre säker blir man på saker och ting här i världen. För mig är det ganska uppenbart att din pojkvän försöker begränsa dig, genom att försöka styra hur du ska tycka och vilka kläder du ska ha. Som sagt, du är väldigt ung och jag tycker att du ska lämna din kille. Förbered dig på att han kommer att ha en avvikande åsikt. Men bara gå därifrån och se dig inte om.

Fråga Manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: "Ringer i alla varningsklockor"

Oj, det här är inte bra. Han har ett kontrollbehov och ett behov av att styra dig. Det ringer i alla varningsklockor. Det finns bara en sak att göra - konfrontation. Ta upp det här med honom, säg till honom att du är en egen individ, att du bestämmer över ditt liv och din kropp, inte han. Om han inte accepterar det så är han inget att satsa på. 

Jag tycker du ska sätta ner foten.

Pigge Werkelin: "Måste våga vara tydlig"

Det är ett väldigt omoget sätt som han har och troligen något han ärvt hemifrån. För att kunna ha ett bra förhållande så måste ömsesidig respekt råda och en gemensam kompasskurs gälla. När detta inte finns så bör man diskutera detta. I allt för många förhållanden så försöker mannen styra genom ekonomi, styrka med mera och det slutar oftast i något dåligt. 

Du, som många andra kvinnor, måste våga vara tydliga och i din ålder är det något du skall träna på. Desto tidigare du är tydlig desto bättre blir det. Om du vill ha en stor bil och inte berättar det för bilhandlaren och nöjer dig med en liten så blir du inte mer nöjd med den lilla med tiden men du kan lära dig leva med en mindre. Då har du i alla fall en bil.