När Sara hamnar i bråk med sin make pågår det i flera dagar och nu har hon fått nog.
1 av 2: När Sara hamnar i bråk med sin make pågår det i flera dagar och nu har hon fått nog. Foto: Shutterstock
Manspanelen svarar och ger råd.
2 av 2: Manspanelen svarar och ger råd.

Sara, 41: Ska jag be om ursäkt efter varje gräl?

När jag och min man bråkar går vi osams i flera dagar. Han har på sistone ändrats och förväntar sig att jag ska ta första steget och prata med honom även fast det har varit hans fel att vi tjafsat och blivit osams. 

Det är väldigt jobbigt att leva så, jag har några gånger gett upp och tagit steget att prata med honom men numera känns det som att jag blir utnyttjad. Det känns orättvist mot mig själv att jag måste gå fram och erkänna något jag inte gjort. 

Kan ni vänligen ge tips och råd? 

//Sara, 41

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Pigge Werkelin:  Låt inte grälet bli personligt

Att kunna bråka och ändå gå vidare är en konst som man får träna fram. Genom gräl kan det komma energi och faktiskt en del kärlek. Det är viktigt att kunna få ur sig tankar och eventuell ilska utan att det måste landa i något personligt. Ni får helt enkelt lära er att gräla utan att det måste slå på prestige. Lär er att processa ilskan så att den landar i kärlek i stället. Ni grälar för att få till förändringar för att dessa ska skapa ett bättre liv ihop. Låt inte grälet bli personligt utan se det som ett led till förändring. 

Plura Jonsson: Spill inte ork på petitesser 

Ärligt talat så vet jag inte. Av egen erfarenhet så vet jag inte när jag slutade bråka eller bry mig, klart man bråkar ibland liksom man kliar sig i huvudet ibland men det är inget jag bryr mig om. Det är väl en sak som kommer med åldern förmodar jag, att släppa garden och prestigen, vem bryr sig om hundra år om soffan stod mot väggen eller vid öppna spisen. Sådana petitesser är det inte lönt att spilla kraft och ork på. Mitt råd, lev längre och du ska se att saker och ting som nu verkar oöverstigliga bara var små gruskorn på din väg mot, ja mot vad? 

Fråga manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: Kliv fram och ta initativet 

Det är alltid jobbigt att leva i en relation där den ena tror att tystnad är lösningen på allt, där man inte löser en konflikt genom samtal utan där man ”tjurar” så att den andra ska förstå att allt är hens fel. Om din partner är den som inte vill prata så kliv fram du då och ta initiativet, koka te, sätta er i soffan och säg att nu ska vi prata. Du ska aldrig erkänna att du gjort fel om du inte känner att du gjort det, men det är inte heller dit ni ska nå med samtalet. Vems felet är spelar ingen roll. Ni ska prata om hur ni undviker att hamna där nästa gång. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande