Vivi undrar hur hon kan hjälpa sin syster.
Vivi undrar hur hon kan hjälpa sin syster. Foto: Shutterstock

”Min syster är olycklig - särbon ska resa med exet”

Min syster har haft ett förhållande i 20 år, särbo. De är i pensionsåldern båda. Han är 75 år fyllda och hon fyller 70 i år.

För två år sedan var de på semester till USA att besöka särbons dotter (det var meningen att de skulle stanna ca 4 veckor) och blev påkörda av en ung flicka som talade i mobilen, redan efter 2 dagar.

Min syster blev värst skadad och har hjärnskada och kan gå endast med rullator. Bor ensam och klarar sig med hjälp av hemtjänst. Är ganska klar men behöver hjälp med kontakter med till exempel myndigheter. 

Hon klarade sig tack vare sin goda vigör, arbetade fortfarande och var på semester. 

Fråga manspanelen

Sunt förnuft, goda råd och synpunkter om relationer från tre helt vanliga svenska män har visat sig vara en succé hos framför allt kvinnor i vårt avlånga land.

Inga problem är för små för Manspanelen. De ger svaren ingen annan vågar ge.

Manspanelen består av Martin Melin, Per Plura Jonsson och Pigge Werkelin.

Skriv och fråga Manspanelen om allt som rör relationer.

Mejla till:

manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Problemet: Ett år efter olyckan gör särbon tillsammans med sitt ex samma resa till dottern, och de stannar där i 2 månader. Han berättade om beslutet att resa bara ett par dagar innan det var dags för dem att ge sig i väg. Detta plågar min syster alldeles oerhört känslomässigt. Det har varit bekymmer även tidigare med födelsedagar osv för hans och exets adopterade barn. Min syster har inte fått delta i deras firande medan han däremot alltid varit med hos hennes dotter och hennes familjs högtider. 

När de träffades för 20 år sedan umgicks han inte alls med varken barn eller ex. Han hade varit otrogen och var portad sedan ca 8 år. Ett tag efter var de plötsligt en "familj" och började så smått träffas. Något som utökats med åren, nu till denna resa tillsammans. 

Vad händer, vad göra? 

/orolig syster Vivi

LÄS OCKSÅ: Fråga Manspanelen: ”Min man kysser andra kvinnor”

MANSPANELEN SVARAR:

Plura: ”Livet är hårt”

Hej orolig syster. Livet är hårt, ibland kan man inte påverka vad som sker och händer, hur mycket man än vill. Man får försöka släppa det hela och låta det försvinna bort i solnedgången förhoppningsvis. Jag förstår att du vill hjälpa din syster men hennes särbo är nog i sin fulla rätt att besöka vem han vill så länge han inte åsamkar någon skada, att din syster mår psykiskt illa av hans beteende är nog inget man utfärdar besöksförbud för. Jag tycker ni ska glömma särbon och hans förehavanden.  

Martin: ”Positivt att han har börjat engagera sig i sitt barn”

Det är alltid komplicerat när ens partner skall umgås med sina ex. Oavsett om det gått lång tid och de blivit "vänner" så har de haft något en gång i tiden, varit fysiska med varandra, älskat varandra. Det där är kanske något man inte tänker på om man är den som umgås med sitt ex, men som den andra i relationen kan det vara väldigt irriterande, kanske till och med smärtsamt. Någonstans känner jag ändå att det är positivt att han har börjat engagera sig i sitt barn, att han kanske kommit henne närmare. Men jag tycker nog ändå att han skulle kunna göra detta och samtidigt involvera din syster. Som så ofta blir rådet att hon ska berätta hur hon känner och ta det därifrån. 

LÄS OCKSÅ: Fråga Manspanelen: ”Min pojkvän träffar ständigt sina ex”

Pigge: ”Något som systern och sambon måste reda ut”

Detta är något som systern och sambon måste reda ut om det är OK eller inte. Om det inte är OK för systern så får hon ställa ultimatum. Ser ingen annan utväg än att de reder ut detta emellan sig. Det är inte ovanligt att andra runtomkring skall reda i sådana problem och lägga sig i och försöker hjälpa till. Tyvärr sitter man inte med rätt info alltid och framför allt så tar man lätt den enas parti. Men hjälp skall man alltid ställa upp med. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande