Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När det blir bråk kör hennes sambo ”tysta leken” i stället för att kommunicera.
När det blir bråk kör hennes sambo ”tysta leken” i stället för att kommunicera.
När det blir bråk kör hennes sambo ”tysta leken” i stället för att kommunicera.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
1 AV 2
När det blir bråk kör hennes sambo ”tysta leken” i stället för att kommunicera.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Manspanelen svarar och ger råd.

Min sambo kör ”tysta leken” när jag gör fel

Jag är sambo med en man sedan tre år och han har en riktigt dålig vana. Varje gång jag inte agerar som han tänkt sig startar tysta leken. En metod som går ut på att inte tilltala mig eller göra något tillsammans med mig. Han sitter i stället vid datorn eller spelar Playstation.

Det längsta en sådan här period har varat är i två veckor. 

Ett exempel på vad som kan utlösa tysta leken är en gång när vi var barnlediga och skulle gå på afterwork. Vi skulle samåka på morgonen och jag skulle skjutsa honom till jobbet. Vid 7.30 skulle vi åka för att jag skulle hinna i tid till mitt arbete. När klockan var 7.25 står sambon fortfarande i duschen. Jag tar på mig jackan och sätter mig och väntar. Han vet att jag blir mycket stressad om avtalad tid inte följs. Han blir mycket arg över att jag är påklädd och säger att han inte åker med mig. Sedan slänger han igen dörren till sovrummet och tysta leken är i full gång. Denna gång i fem dagar. Under dagen sms:ar jag och frågar om vi ska ses på kvällen. Svaret kommer efter fyra timmar: ”Avstår det, lycka till!” 

Jag märker att jag anpassar mitt beteende för att inte hamna i de här situationerna. Allt från ett ord eller min kan utlösa detta. Varje gång avstår han från de planer vi gjort upp med hänvisning till mitt beteende. Det händer lite mer än en gång i månaden. 

Förslag hur jag ska hantera detta tas tacksamt emot! 

//Stressad kvinna

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Pigge Werkelin: Ta hjälp av ett proffs

– För att få ett bra förhållande så måste två jobba på det dagligen. Och man måste kunna diskutera även lite känsligare ämnen. När det inte fungerar på två så får man ta in en tredje person som hjälper till. Gärna någon som är proffs på familjsituationer. 

Att få till ett bra förhållande kräver en del jobb som två måste lägga ner. Detta fungerar om båda verkligen vill och vågar. 

Plura Jonsson: Ett jäkligt dåligt sätt

– Hmm, tysta leken, den kommer jag ihåg, jag var rätt bra på den i 20-årsåldern, den är ju rätt effektiv, uppenbarligen. Men det är inte en så värst konstruktiv lek eftersom det bara är en som leker. Tystnad mot den man älskar, gör man verkligen så? Tveksamt. Det är i vilket fall ett jäkligt dåligt sätt att behandla sitt hjärtas favorit. Vad göra? Bråka och tjata, parterapi, bråka ännu mer, tala ut och ställa honom mot väggen? 

Ärligt talat, ni måste prata om detta och lösa problemen. Är han inte beredd på detta återstår väl bara att du lämnar honom utan ett ord. 

Fråga Manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: Konflikträdd?

– Tysta leken är något som konflikträdda personer använder sig av. I stället för att ta en diskussion tar de till tysta leken, men det är en dålig metod att visa att man inte är nöjd med något. Förklara för honom att det är bättre att han säger vad han tycker att du gör fel än markerar det med tystnad. 

Om han inte vill prata om det, då har ni ett klassiskt relationsproblem - ni kan inte kommunicera. Då är relationen död till femtio procent och frågan är om det kommer hålla så mycket längre. 

Mitt råd är att prata med varandra om det. Går inte det, ta hjälp av samtalsterapi, inte sällan väl värt pengarna.