Min sambo är miljonär och delar inte med sig

Skriv och fråga Manspanelen om allt som rör relationer.  Inget problem är för litet.

Mejla till: ­manspanelen@expressen.se. Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Manspanelen består av: Robert Aschberg, 62, Marcus Birro, 41, Pigge Werkelin, 52, Leif GW Persson, 69.

Jag har levt ihop med min sambo i 16 år. Vi har en dotter gemensamt och jag har en äldre son sedan ett tidigare förhållande.

Min sambo har mycket god ekonomi. Jag var hemma länge med vår dotter och nu jobbar jag endast deltid. Eftersom jag jobbar mindre så förväntar han sig att jag ska göra allt här hemma. Jag tvättar, lagar mat, städar, diskar, sköter allt som rör vår dotter så som läxor, skjuts till träning etc. Han är totalt ovetande vad som händer i vår dotters liv.

Han kommenterar ofta att jag är lat, inte klarar av någonting, att jag är bohem, ekonomiskt hopplös och liknande. Detta är kommentarer jag hör titt som tätt.

 

Vi har nästan aldrig något sexliv, de gånger han vill ska det ske oralt, alltså jag ska suga av honom och sen är det inget mer. Samlag är nog ett år sen sist.

Jag har länge tvivlat på mig själv och har väldigt dåligt självförtroende. Får uppskattande blickar från andra män och jag får ofta höra att jag ser bra ut, men tycker själv att jag är ful och oattraktiv.

Min sambo lovade mig att hjälpa mig ekonomiskt med utbildning för att jag sedan skulle starta ett eget företag, gladde mig oerhört för detta. Tiden gick men inget hände.

Bestämde mig att själv försöka ta lån, söka utbildning, letade lokal. När han fick reda på det övertalade han mig att vänta tills han skulle hjälpa mig. Sa att det ekonomisk inte var hållbart.

 

Tiden gick och inget hände. Jag frågade gång på gång när allt det skulle ske, till slut svarade han - du kan väl försöka ordna något själv nån gång!

Känner mig nedtryckt, jag har aldrig något att säga till om och kan inte besluta något. Allt sker när han vill eller har lust. Min lilla lön går till mat och räkningar, får nästan inget över, lever nästan på existensminimum. Han själv är mångmiljonär! Orkar snart inte längre.

 

Manspanelen svarar:

Leif GW: Du är en husslav och inte en partner

Av din beskrivning får man ett bestämt intryck av att du mest fungerar som hans husslav och inte som hans partner. Det är hög tid att sätta ner foten, kräva att han beter sig som folk och behandlar dig som en människa. Klarar han inte av det tycker jag att du skall lämna honom. Som det är nu är det ju faktiskt ditt liv som han bestjäl dig på.

 

Pigge: Han fattar inte förrän du flyttar

Din man kan liknas vid en diktator som styr dig med ekonomi. Det finns lite för många som har ett behov av att sätta sig på sin kvinna, de förstår inte bättre. Ett förhållande där man har ömsesidig respekt och ingen behöver be den andre om lov ger ett liv som är betydligt kärleksfullare. Du kommer troligen aldrig att få honom att förstå förrän du flyttar ut på kortare eller längre tid.

 

Marcus: Han använder sitt överläge till att trampa på dig!

Ekonomiska skillnader är ju i sig själva inte alltid ett problem i en relation. Men här verkar det uppenbart att han använder sitt överläge till att trampa på dig. Han bygger sin välgång med sin klack i din nacke. Parterapi kan vara ett bra sätt för honom att på allvar inse hur du upplever situationen, det är inte säkert att han till fullo förstår den.

 

Robert: Lämna honom så fort du kan - hitta en ny!

Eftersom din snåle drummel till man tycks ha berövat dig på pengar, sex och självförtroende så tycker jag att du ska lämna honom så fort du kan. Hitta en bättre karl, det klarar du galant.