Hennes man längtar hem till sin hemby men hon vill inte flytta.
1 av 2: Hennes man längtar hem till sin hemby men hon vill inte flytta. Foto: Shutterstock
Manspanelen svarar och ger råd.
2 av 2: Manspanelen svarar och ger råd.

Min man längtar hem - men jag vill inte flytta

Hej manspanelen

Allt har sin tid i livet, men nu känner jag mig osäker på vägen framåt. Vi är ett par strax över 50 som levt ihop de senaste 15 åren. Våra barn är på väg att flytta hemifrån och nu börjar min man längta hem till sin hembyn.

Han kommer från ett mindre samhälle i Västergötland och de senaste åren har det blivit lite mer resor dit eftersom hans föräldrar inte är i toppform längre och behöver mer hjälp både hemma och med olika sysslor, betala räkningarna, hålla efter i hemmet, läkarbesök och lite olika. Jag förstår hans oro och tycker att han gör helt rätt i att lägga mer av helgerna där, det är så livet ser ut.

Men jag har inte någon vidare lust att bo där. Jag har ett bra liv med ett bra jobb, vänner och våra barn bor här. För honom tror jag att föräldrarnas skörhet väckt tankar om hans egen ålderdom, men jag tycker att det är för tidigt att sluta leva. Vi har konflikter om detta och han är ganska fast i att han vill bo nära dem. Hur kommer vi framåt?

LÄS OCKSÅ: "Han är inte säker på vår relation - efter sju år" 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Plura Jonsson: "Skulle ni inte kunna bli särbos?

Hej på dig. 

Jag känner igen mig i din man, tror de flesta människor börjar tänka mer och mer på hemorten ju äldre man blir, det är som om cirkeln måste slutas. Jag har också full förståelse för dig som inte vill till nån liten håla på Västgötaslätten, som för övrigt är väldigt vacker och fin, så inget ont om den. Skulle ni inte kunna bli särbos om ekonomin tillåter? 

Då blir ju alla nöjda, ni kunde besöka varandra nära varannan vecka typ och tillvaron blir ju dessutom lite mer äventyrlig på det viset. Tänk dig att ta tåget till Skövde för vidare transport med buss till Vårgårda eller var det nu är din man vill bo. Eller ännu bättre, din man möter dig med bilen och en blombukett i Skövde för vidare transport till Grästorp. Hip, hip, hurra!

LÄS OCKSÅ: "Hur gör vi för att fungera som farföräldrar?" 

Martin Melin: "Sätt er ner och prata"

Som alltid måste man sätta sig ner och prata om såna här stora frågor. Ska vi flytta? Vad skulle det innebära? Jag blir lite nyfiken på vad han tänker göra den dagen hans föräldrar inte är med längre, när skälet för att flytta dit inte längre finns. Lockar det mindre samhället även då? Och hur ställer han sig till att flytta ifrån barnen? Jag tycker att om man inte är överens inom familjen att göra stora förändringar - då ska man avstå.

Fråga Manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Pigge Werkelin: "Kan bli en nystart"

Rent krasst finns det tre alternativ. Ni flyttar, ni stannar eller delar på er. Väljer ni det senare så kan ni antingen separera eller bli särbo. Vill ni fortsätta och han skall få någon form sinnesro så blir eventuellt ett särboförhållande ett alternativ under en tid. Det är inget ovanligt och kan även bli en form av nystart i förhållandet med mer kvalitet den tid ni har tillsammans. Att han inte följer sin inre kompass kan få trista följder den dagen föräldrarna gått bort. Det finns många andra parametrar som man inte känner till men den som ger och bjuder till får också oftast något ut av det i framtiden. Så se det som en möjlighet i stället för ett problem. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande