"För tre år köpte min man en segelbåt ihop med en gammal kompis", skriver en läsare som ber om hjälp från Manspanelen.
"För tre år köpte min man en segelbåt ihop med en gammal kompis", skriver en läsare som ber om hjälp från Manspanelen. Foto: Shutterstock.

"Min man köpte en båt bakom min rygg"

Jag hoppas att ni kan hjälpa mig med några tankar. 

För tre år köpte min man en segelbåt ihop med en gammal kompis. 

Han valde att gå bakom ryggen på mig när de planerade investeringen så jag blev ställd inför fullbordat faktum.

Vi hade en konflikt om att han gjorde så. Han kände att han hade frågat mig först och att jag inte var intresserad och att han alltid har drömt om att få segla. Jag kände mig sviken och oviktig för att han inte tog fajten utan bara gick sin egen väg. Saken har lagt sig men jag känner mig ändå utanför vad gäller båten. Å ena sidan har vi separata ekonomier och han får göra vad han vill med sina pengar, å andra sidan handlar det också om vår gemensamma semester eftersom han vill segla med sin vän (och mig, om jag vill följa med) medan jag hellre vill göra saker på land, kanske hyra ett hus eller åka till Medelhavet. Följden har blivit att vi tillbringar en stor del av semestern på skilda håll, och för mig har det blivit som en tagg.

Hur kommer jag till ro med det som är?

LÄS OCKSÅ: Hur får jag tillbaka min partner? – Manspanelen svarar och ger råd 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD: 

Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på läsarnas frågor.

Martin Melin: 

Skadan är ju redan skedd så frågan är hur går du vidare med det? Det finns ju bara två vägar för er att ta, antingen så behåller han båten och seglar på semestern, medan du tillbringar din tid på annat håll. Eller så säljer han sin del i båten och ni börjar göra saker ihop på semestern. Visst, det tredje alternativet är att du börjar följa med på seglingarna men det tolkar jag som uteslutet. Beroende på vilket av alternativet din man väljer är det bara du som kan avgöra om du kan leva med det. Kanske kan ni testa att ha olika typer av semestrar - något år hyra hus, ett annat en resa och något år kanske hyra en segelbåt. En kompromiss, helt enkelt.

Plura Jonsson: 

Kära båthatare, 

Vilken tråkig situation du hamnat i. Vad skulle jag själv göra i ditt ställe. Segling är överdrivet, vått, snett och rep och tampar hit och dit. Jag skulle vara glad för att jag slapp tillbringa semestern i en segelbåt. Själv tillbringade jag min uppväxts somrar i en sådan båt. Försök att ta det på den bogen. Om ni kommer överens på andra plan är en segelbåt inget att gråta över. Försök att vara storsint och gläds med honom och du kommer att bli tusenfalt belönad. Hoppas jag. 

I vilket fall som helst så kommer du att känna en inre frid. Livet är långt och segelbåtar sjunker förr eller senare. 

Pigge Werkelin: 

Låter som om han inte vågar eller inser att det inte är någon ide att ta en sådan diskussion med dig då han i alla fall skulle förlora. Detta är hans dröm och livet är ganska kort så han gör ett litet uppror och eventuell hoppas att du skall bli med. Utan att veta så tror jag att ni inte är så bra på att kompromissa och tillåta varandra att göra era drömmar. Skulle råda dig att ta diskussionen från att han har sin dröm och nu är det dags för din. Det betyder att ni båda måste vara beredda att ställa upp på varandras drömmar då det är just drömmar som för livet framåt. Se det detta som en möjlighet i stället för ett problem. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!