Michael undrar hur han kan vinna tillbaka sin partner.
1 av 2: Michael undrar hur han kan vinna tillbaka sin partner. Foto: Shutterstock
Manspanelen svarar och ger råd.
2 av 2: Manspanelen svarar och ger råd.

Michael: "Hur får jag tillbaka min partner?"

Hej!

Jag skulle vilja fråga om hur jag kan få tillbaka min partner. Här är en sammanfattning av vad hände. 

Vi är båda i övre medelåldern, högutbildade, har bra jobb, och bra ekonomi. Hon har en dotter som inte bor hos henne utan studerar utomlands och studierna finansieras av mamman. Jag har inga barn. Vi träffades via en dejtingsajt. Vi båda hade varit singlar länge innan vi träffades.

Hon på grund av att hon hade prioriterat jobbet och dottern, och jag på grund av jobbet och forskning utöver jobbet. Man kan säga att det var samtycke och nästan ”kärlek” från första minut och allt gick som bara tåget mellan oss sen dess. Vi träffades så ofta vi kunde under de 4 månader som relationen varade och allt och bokstavligen allt har varit väldigt bra och positivt på alla sätt. Vi hade planer på allt man kan tänka sig, flytta ihop, resa, göra gemensamma aktiviteter, osv. Vi började till och med titta på hus och var vi ville bo. Hon driver eget och jobbar mycket samt reser en del inom jobbet och hon pratade om att hon behöver dra ner på det nu när hon har partner osv. Hon bad mig att jag ska hjälpa henne med stöd, tips, och idéer på hur hon kan jobba mindre och jag lovade och började lite med att hjälpa henne. 

Förutom jobbet så lägger hon också mycket tid (båda restid och telefontid) på sin dotter då dottern av olika skäl behöver mycket stöd och hjälp med studierna (båda finansiellt och med annat runtomkring). För min del hade jag redan innan vi träffades lagt forskningen åt sidan för att det blev för stressigt att ha det över ett heltidsjobb. 

"Allt gick som bara tåget"

Och nu när jag träffade henne så var det självklart för mig att jag skulle satsa på henne och inte återuppta forskningen. Ibland har jag på ett kärleksfullt sätt "klagat" lite över hennes tillgänglighet då jag saknat henne och hon har alltid svarat att det kommer att bli bättre och att hon vill att jag ska påminna och hjälpa henne med att kunna jobba mindre.

Som sagt, allt gick som bara tåget och när vi inte sågs hade vi kontinuerliga sms varje dag. Under all vår interaktion har vi inte en enda gång stört oss på den andra, till den graden att jag sa till henne att det här är för bra för att vara sant samt hur detta ska sluta. Och då sa hon att detta inte ska sluta och att gud har belönat oss två genom detta. Hon var all in i denna relation och kunde inte sluta tacka mig för att jag kommit in i hennes liv, och så vidare. Och jag var lika tacksam tillbaka.

Sms:et förändrade allt

För 3 veckor sen reste hon inom jobbet och jag körde henne till flygplatsen och lämnade av henne som om vi var tonåringar som var kära för första gången. Under tiden hon var borta så hade vi kärleksfulla och trevliga sms och telefonsamtal fram till det att hon helt oväntat skickade ett sms om att hon börjat inse att hon inte kan ha den tillgänglighet som jag behöver av en partner. Hon skrev också att jag var en underbar man som behöver en kvinna som är mer tillgänglig än vad hon kan vara. 

Jag svarade inte direkt utan lät det gå cirka 2 dygn och då svarade jag henne med ett ganska långt mejl om att hennes tillgänglighet inte stör mig och så vidare, och påminde henne om det vi hade pratat om hur vi ska dra nytta av varandras resor (då jag också ibland reser) genom att partnern till exempel kan vara med ibland för att umgås där på kvällar/helger och så vidare och att man på sätt kan uppleva saker ihop även via jobbresor. Jag skrev också att jag skulle vilja hämta henne på flygplatsen så som vi hade kommit överens om och att vi kan prata mer om det då. Hon svarade med att jag inte behöver hämta henne och att hon har mycket att göra med jobbet och med dottern, och att hon behöver tid att tänka klart. 

"Många frågor som går i mitt huvud"

Jag svarade att jag förstår det och lät henne vara i en vecka utan kontakt. Efter den veckan föreslog jag en fika men hon svarade med att hon inte hinner just nu, men att vi ska definitivt träffas och prata när hennes tillvaro har lugnat ner sig. Nu har det gått en vecka utan att jag kontaktat henne.

Det är naturligtvis många frågor som går i mitt huvud, men de viktigaste är följande två som borde vara relaterade:

1. Vad var det som fick henne att ändra sig 180 grader från det toppläge som vår relation hade bara fram till dagen innan hon skickade sms:et. Jag har mina egna teorier men vill gärna höra vad ni tycker och tänker.

2. Hur kan jag få tillbaka henne. Jag skulle uppskatta alla tips, strategier, råd, mm som kan öka chansen att få tillbaka henne.

Vad ska jag göra?

Michael.

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Martin Melin: "Fråga henne rakt ut"

Någonting måste ju ha hänt, och då tänker jag inte på att hon träffat någon annan utan mer att hon kanske har pratat om det här med någon väninna eller terapeut. Att kommunicera via mejl eller sms är inget bra, ofta ser tonen hårdare ut än vad den är och det kan lätt bli missförstånd. Jag tycker du ska låta henne få den tid hon vill ha och sedan se till att ni träffas på ett avspänt sätt. Prata då om situationen, var rak, förklara hur du tänker, fråga henne rakt ut varför hon helt plötsligt kom fram till det här. När du sitter med henne kommer du se på henne hur hon reagerar och hur hon verkar, jag tror du direkt kommer märka om hon är förlorad eller om det finns en chans att ni hittar tillbaka till varandra. Försök komma fram till en konkret plan om hur ni ska få ihop er logistik att fungera och berätta för henne att du saknar henne och om dina känslor för henne.

Plura Jonsson: "Ge inte upp"

Käre Michael. Det var inga roliga nyheter, som min alltid lika taktfulla mamma skulle ha sagt. Skulle ha varit intressant att höra dina egna teorier eftersom du känner henne bättre än vi i manspanelen. Men OK:

1. Hon anser väl att hon vill satsa på sig själv, karriären och sin dotter i första hand och då står du i vägen med din kärlek och förälskelse och allt vad det innebär.

2. Ge inte upp. Det har ju inte gått så lång tid och hon kan ju komma på andra tankar (uppenbarligen). Håll huvudet kallt, förtvivla inte om hon inte ändrar sig, obesvarad kärlek är en plågsam historia så gör inget dumt, Försök att få henne på bättre tankar och skicka vackra blommor.

Pigge Werkelin: "Ge henne tid"

Michael, jag tror att du skall ge henne den tid hon behöver och se till att ni får tid att planer en eventuell framtid. Du måste lyssna in hennes behov och se om du kan ställa upp på dessa långsiktigt. Kan ni få till en gemensam kartbild för framtiden så har ni stora chanser att lyckas och det är bra att man i ett tidigt skede verkligen vågar ställa krav på varandra då blir det betydligt lättare att få relationen att hålla länge. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande