Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på läsarnas frågor.
1 av 2: Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på läsarnas frågor.
"Det började med att han kollade in en tjej, vred på huvudet från vänster till höger. Han visste inte att jag såg.", skriver läsaren Mia.
2 av 2: "Det började med att han kollade in en tjej, vred på huvudet från vänster till höger. Han visste inte att jag såg.", skriver läsaren Mia. Foto: Shutterstock.

Mia, 39: "Varför tittar min man på yngre tjejer?"

Jag har ett förhållande sedan 6 månader med en 45-årig man. Jag själv är 39. 

Vi fastnade för varandra väldigt fort och jag har verkligen känt att han enbart har ögon för mig.

Manspanelen svarar och ger råd på läsarnas frågor och funderingar. 

Sedan vet jag att han är väldigt uppmärksam på sin omgivning och tycker om att se människor, observera. Ibland för att någon är snygg så klart, ibland för helt andra saker. Det är så klart helt ok. 

För några veckor sedan började dock en diskussion som redan har tärt på mig en hel del. Det började med att han kollade in en tjej, vred på huvudet från vänster till höger. Han visste inte att jag såg. Jag skämtade lite om det och sedan började vi diskutera vad vi tycker om det. 

Han förstår att jag inte tycker det känns bra om han gör så inför mig. Men därefter sa han en sak som verkligen satte sig. Han sa att när han var yngre kunde han tycka att en 40-årig kvinna var vackrast, snyggast och så vidare i ett rum, men när han blev ungefär 30 år så började det svänga till att yngre, cirka 25 år, alltid trumfar även om en 40-åring kanske egentligen är vackrare. 

LÄS OCKSÅ: "Hjälp, min man porrsurfar - manspanelen svarar"

"Han påstår att han inte vill ha sex med dem"

Jag har väldigt svårt att förhålla mig till detta och vi har pratat om det en hel del. Han menar att det enbart är till ytan och han har svårt att tro på dem som inte erkänner att yngre är snyggare. Sedan säger han att den man är tillsammans med så klart är finast. Men det har slagit rot. Jag har inte givit honom ramar för vad jag tycker är snyggt och vad jag spanar på men nu jämför jag mig med yngre hela tiden, vilket jag aldrig gjort tidigare. Han säger att det inte handlar om att han trånar och vill ha sex med dem, men de är till ytan mest tilldragande. 

I en relaterad diskussion, som handlade om en 19-årig bloggerska med snygg rumpa, påstod han att i stort sett alla män skulle ligga med en 19-åring om de fick chansen. Jag kläckte ur mig att jag tycker det vore äckligt för en 45-åring och han sa då att det är äckligt att jag generaliserar så. Jag sa att jag har manliga vänner som helt klart inte skulle göra det, som jag diskuterat ålder med, men han tror att de ljuger på grund av att det är skamligt att tänka sig det när man är äldre. 

Jag blir så ledsen om det är på det här sättet och självklart är jag ledsen över att han sagt det här till mig. Såklart finns det undantag men är det så här generellt? Så att det inte är något att bry sig om? 

/Mia 39 år

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD: 

Martin Melin: 

Det här är absolut något att prata om. Det handlar dels om ärlighet men också om uppriktighet. Helt klart så verkar din kille vara en som gillar andra kvinnor, oavsett ålder på dem. Och jag kan inte se något problem i att han kan känna attraktion mot såväl äldre som yngre. Det som stör mig i det hela är att det verkar så naturligt för honom att han tittar på andra. I min bok ska det behovet och det beteendet i princip försvinna om man lever i en relation och älskar den man lever med. Visst, boys are boys men då får han hålla på att kommentera andra när han är med sina kompisar, om han tycker det är viktigt. När han är med dig är det du som ska vara i fokus. 

Plura Jonsson: 

Hej Mia, 

Ni har varit tillsammans i ett halvår och verkar i stort sett bara diskutera andra människor. För mig låter det lite jobbigt att ha den typen av relation, som en slags tävling ungefär. Först tänkte jag att du drabbats av ”upp över öronen förälskad och svartsjuk på allt sjukan” men när jag läste vidare insåg jag att det var mer komplicerat än så. Det kallas för käbbel och leder ingen vart tyvärr. På apoteket har de ingen verksam kur jag kan rekommendera. Om du känner dig sårad av hans åsikter och beteende så finns det nog bara ett botemedel, slå näven i bordet och förklara att du inte vill höra vad han tycker om andra kvinnor.

Pigge Werkelin: 

Det bor alltid olika saker i våra huvuden och detta löser man genom att ha en tydlig dialog där det är OK att prata om allt. Ibland behöver man en tredje part som är med för att få fart på diskussionerna. Vågar ni vara öppna och jobba med er relation så är det en garanterad högvinst och om man kväver den andre så landar det i motsatsen till slut. 

Här kommer de modiga att bli vinnare och oftast är det värt betydligt mer att gå till en bra familjeterapeut än att jobba bort något kilos övervikt med en PT. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande