Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MANSPANELEN

Publicerad 12 okt 2017 06:00

Maria, 54: "Min man vägrar prata om våra problem"

54-åriga "Maria" grälar konstant med sin man.

54-åriga "Maria" grälar konstant med sin man.

1/2

Foto: Shutterstock

Manspanelen ger råd.

Manspanelen ger råd.

2/2

Hej manspanelen!

Jag är gift sedan många år och har ett problem med min man. När vi blir osams eller om jag kritiserar honom, som man ju gör ibland när man bor ihop, så vill han inte prata om saken. Han tiger och verkar tycka att om man inte pratar om det så försvinner det.

När jag någon gång försöker prata med honom vänder han ryggen till, stirrar in i datorn och svarar inte. 

Det har gått så långt att jag undviker att prata om sånt vi behöver reda ut. Och då blir det i stället så att de småsaker vi hade kunnat bli av med i stället växer till stora berg. Jag mår hemskt dåligt av att ha det så här. 

Till saken hör att min man inte verkar kunna se skillnaden på sak och person. Han förstår inte att det är beteendet och inte personen jag har synpunkter på, fast jag försöker förklara detta ofta när vi grälar. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation 

Funderar på skilsmässa

Han har också svårt att kritisera personer ansikte mot ansikte. Däremot framför han gärna och ofta synpunkter på personer som inte är där. Jag får alltså dagligen höra om hur idiotiska andra personer är i hans tycke, för övrigt är det något som vi grälar om regelbundet. Jag tycker att man ska kritisera vad personerna gör, inte vad de är. Däremot får jag sällan veta vad jag själv har gjort för fel mot min man.

Jag har tröttnat rejält på att ha det så här. Om det fortsätter kommer jag att behöva begära skilsmässa.  Jag har frågat min man om han vill gå i familjeterapi men då får jag till svar att sån skit tror han inte på.

Det kanske låter konstigt men jag är säker på att min man älskar mig och gärna vill fortsätta att vara gift. Men då måste vi kunna prata med varandra.

Har ni kloka personer något tips på vad jag kan göra?

Hälsningar "Maria", 54

LÄS OCKSÅ: 9 knep: Så fixar du en lycklig separation 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Robert Aschberg: Gör slag i saken nu

Om hans beteende pågått år ut och år in så ser det inte ljust ut. Din man verkar både konflikträdd, feg och bekväm. Kan man inte kommunicera i ett äktenskap så hamnar man på ett sluttande plan. Du tänker uppenbarligen redan på att skilja dig. Varför inte? Gör slag i saken nu, så slipper du uppleva flera år till av meningslös tystnad i ert förhållande.

Plura Jonsson: Att ställa ultimatum är sista utvägen

Kära Maria 54. Du har ju onekligen försökt att prata med honom och han vägrar att gå i familjeterapi eller i parterapi som en del kallar det. Men det är nog det enda som skulle kunna rädda situationen för er verkar det som. Jag har själv gått i parterapi. Visserligen inte så många gånger men jag kan verkligen rekommendera det. Det är utvecklande och faktiskt roligt, det kan du hälsa till din man, förmodligen skulle han då även kalla mig idiot. Att ställa ultimatum är sista utvägen före en skilsmässa, det är nog det du får göra.

Martin Melin: Prata med någon som är proffs på det här

Det är lite knepigt att försöka få en dialog med personer som är konflikträdda. Jag vet vissa som därför i stället kommunicerar via skrift, de mejlar varandra. Testa vettja.

I övrigt verkar det som att ert problem är rätt långt gående, eftersom du redan pratar om skilsmässa. Jag tycker definitivt att ni ska lägga några kronor på att faktiskt gå och prata med någon som är proffs på det här, just sådana här problem brukar de faktiskt kunna hjälpa till med, och med bra resultat.

Pigge Werkelin: Båda måste vilja

Ni har troligen under lång tid låtit det vara så här och en dag blir bägaren full. Jag tror att ni är lika skyldiga till att byggt upp denna situation och skall ni lösa den så måste båda vilja. För att komma dit måste du eventuellt ställa sådana krav att alternativet är att ni inte lever ihop längre. Du bör fundera på hur långt du är bered att dra detta.