Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.

Malin, 29: "Min sambo kan lämna mig i veckor"

Hej!

Jag är en kvinna på 29 år och jag har varit tillsammans med min sambo/fästman i snart nio år. Vi har de jättebra till och från men när han går ner i sina "dåliga perioder" då är han skit.

Måste också tillägga att han antagligen är bipolär. Han har börjat med en utredning som han inte har slutfört. Nu till problemet: Han kan lämna mig i perioder, allt mellan några dagar upp till några veckor. Han har inget jobb och så fort jag kommer hem från jobbet ligger han och sover på soffan eller har just vaknat. Då sitter han och gäspar konstant och klagar på sitt dåliga liv. 

Efter ett tag drar han i väg till sina vänner och har roligt och stannat där. Han hör av sig periodvis och säger att han älskar mig. Men borde då inte han komma hem och visa att han älskar mig eller ta tag i sig själv och söka jobb och så vidare? Jag är så himla kär i honom och skulle kunna göra allt för han. Han är verkligen min bästa vän och jag blir så besviken när han gör så här mot mig. Älskar jag han mer än vad han älskar mig? Vad ska jag göra?

//Malin

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Plura Jonsson: "Få fart på gubben"

Ni har varit tillsammans i nio år och du har alltid haft det jobbigt som du skriver i ditt brev - och ändå är du så himla kär i honom. Jag vet faktiskt inte hur jag kan hjälpa dig eller vad jag ska svara. Men jag försöker. Självklart ska han visa att han älskar dig, samt söka jobb och slutföra utbildningen, eller vice versa kanske. Det finns ju mediciner som kan hjälpa till att få fart på gubben. Börja med att få honom att slutföra utredningen och ta det sedan därifrån. Avanti!

Fråga manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: "Jag skulle aldrig acceptera"

Alla relation har sina ups and downs. De nedgångar som du berättar om verkar dock inte tillhöra vanligheterna i en relation. Jag skulle aldrig acceptera att min partner bara drog i väg några dagar då och då, och levde sitt eget liv. Jag skulle även ha svårt att leva med någon som föredrar att ligga i soffan framför att göra något åt sitt liv. Jag hade sparkat på personen och bett henne att skärpa sig, både mot sig själv och mot mig.

Ställ krav på honom. Förklara att du inte vill ha det så här. Om han struntar i det, då är valet ditt, lev med det eller sätt ner foten. Jag tycker inte du ska acceptera att han gör så här mot dig.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

Pigge Werkelin: "Ställ krav"

Du borde ta dig en funderare om det är så här du vill ha det. Är det inte ok så får du ställa krav på honom som måste ha konsekvenser om det inte uppfylls. Det brukar vara så här när kärleken inte är lika stark från båda håll. Tror du att han skulle ha accepterat att du betedde sig så mot honom? Ett bra förhållande har samma kompasskurs där båda har lika stor respekt för varandra. När du får jämvikt i förhållandet så blir det väldigt bra och motsatsen blir väldigt dåligt. Gör du inget åt detta så blir det troligen bara sämre med tiden. Eventuellt finns det väninnor som vågar vara tydliga mot dig och redan sagt något om hans sätt och attityd som inte känns kul.