Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Johanna har i omgångar varit otrogen och vill inte sluta, trots att hon trivs i sin relation.
Johanna har i omgångar varit otrogen och vill inte sluta, trots att hon trivs i sin relation.
Johanna har i omgångar varit otrogen och vill inte sluta, trots att hon trivs i sin relation.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
1 AV 2
Johanna har i omgångar varit otrogen och vill inte sluta, trots att hon trivs i sin relation.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Manspanelen svarar och ger råd.

Johanna: "Jag är otrogen och har varit det förut"

Det är väl bara att säga som det är: Jag är otrogen. Jag har varit otrogen förut. Jag kommer kanske, ganska säkert, att vara otrogen igen. Det är inte att jag inte älskar min man, han är fin, vi har det inte dåligt och jag vantrivs inte.

Vi har det rätt bra, vi kommer överens, sex är helt ok när det blir av. Vi skrattar ibland och vi kan samarbeta. Otroheten handlar nog inte så mycket om honom. 

Det är mer att jag verkligen gillar spänningen, och att det känns som att jag dör inombords om jag inte får leva ut någonstans, söka blickarna, få kontakten som man vet kommer att leda vidare. 

Jag tycker att samhället i dag är alldeles för fokuserat på att upphöja monogamin till ett ideal och nån slags lag, vi skulle nog allihopa må lite bättre om vi lät bli att döda oss själsligen i äktenskapets namn. Folk skiljer sig hela tiden, det här är ett sätt för mig att hålla ihop och må bra. Måste det vara så fel? Hur gick det till när den kärleksnormen blev allenarådande? 

Skulle min man ha något att vinna på att jag berättade för honom? Jag vet ju inte helt hundra vad han gör när inte jag ser, men att diskutera saken och komma överens om att vi lever i ett "öppet" äktenskap känns helt osexigt också. 

//Johanna

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Pigge Werkerlin: "Prata ut om det"

Samhället är fullt av normer som de senaste generationerna raserat så det finns egentligen inga klara regler utan dessa är upp till varje par. Men det blir så mycket enklare om alla har samma mål. Skall man smussla bakom ryggen och det uppdagas så är det ett svek som är svår att reparera. Rekommendationen är helt klart att prata ut om detta. Om otroheten kommer fram, vilket den oftast gör, så tar det väldigt mycket tid och att återfå full tillit är svårt. Är säker på att du skulle tycka det vore ännu mer osexigt att sitta och försvara otrohetsaffärer. 

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet 

Plura Jonsson: "Bara du kan leva med det i längden" 

Alla har sin egen skoskav som vi haltar omkring med här i livet. Du har din och jag har min. Du får vara hur otrogen som helst, jag har inga synpunkter på det, bara du kan leva med det i längden. "Som man sår får man skörda", heter det ju. Jag är inte religiös och det var nog inte Jesus heller. Han försökte nog bara ta hand om och bota skoskav. Ett annat gammalt talesätt som passar in här är ju "Som man bäddar får man ligga". 

Fråga manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: "Vill du leva i en relation?"

Det är lätt att sitta i den sitsen du är i, du är otrogen, du ser inga problem med det, och du tycker att din partner borde köpa läget. Men tänk om din man inte alls vill dela dig med andra, om han känner att det här med fysisk närhet är något som man faktiskt bara har med den man lever med, då blir ju ditt beteende helt fel. Jag håller med dig om att i vårt samhälle är tvåsamheten det som man "ska" leva efter. Jag tycker du ska fundera över om du verkligen ska leva i en relation. I alla fall i en där ni båda inte är överens om att du får ligga med andra. Du kan få spänning och äventyr även som singel, tro mig.