En anonym läsare vill lämna en olycklig relation.
En anonym läsare vill lämna en olycklig relation. Foto: Shutterstock.

"Jag vill lämna min man men han hotar att ta livet av sig"

Jag undrar varför jag fortfarande är gift med min man, och varför jag inte bara lämnar honom.

Manspanelen svarar och ger råd. 

Just nu tittar jag på lägenheter, men har inte berättat att jag vill skiljas. Jag förstår att det tar emot för mig att lyfta frågan eftersom han tidigare har hotat att ta livet av sig och blivit väldigt upprörd.

En annan sak som gör det svårt för mig att lämna är att han gör vad som helst för att jag ska stanna, tar mer ansvar hemma, byter livsstil - men efter något halvår börjar bli en hel del som det var förut. Jag tror att det är tredje varvet nu. En gång flyttade jag ut och vi gick i parterapi. Då tyckte jag att vi kom någonstans ett tag. 

Om jag för en stund ser mitt eget liv framför mig om fem år, tio år, så vill jag inte vara kvar där jag är nu. 

Ni som själva tagit er ur relationer, hur gjorde ni? Jag får dåligt samvete gentemot barnen, gentemot katten, gentemot honom och gentemot hur han ska klara sig. Jag har nog oftast valt att bli lämnad tidigare, även om jag inte så sällan drev fram att killen skulle göra det. Jag har inte träffat någon annan, vi har fungerande ekonomi och det finns ingen misshandel i vår relation. 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD: 

Plura Jonsson: 

Att lämna någon eller bryta ett förhållande är för det mesta jävligt jobbigt, man översköljs av sitt eget dåliga samvete understött av sin partners skrik, klagan eller vad det nu kan vara. Tyvärr har jag stor erfarenhet av att bryta upp och flaxa vidare så jag vet vad jag talar om. Trots det, känner man att livet gått i stå och att man stampar på samma ställe år efter år så fly eller dra, det finns inget bra sätt och det gör ont, väldigt ont men det är det värt. Man har bara ett liv och man kan inte ta ansvar för vuxna människor. Det behöver inte bli dåligt för din man, tvärtom, han kanske hamnar på rätt köl han också.

Martin Melin: 

Kärlek tar slut ibland. Så är det. Och då kan man välja två vägar. Antingen stannar man kvar och fortsätter leva i en relation, men i en relation utan kärlek och med något som fattas. Eller så bryter man upp och går vidare i livet. Alternativ två är svårast men oftast bäst på sikt. och ja, du kommer såra, och nej, det kan inte vara på ditt samvete om det blir så. Varför ska du "offra" ditt liv bara för att din partner skulle må dåligt ifall du lämnade honom?

Du måste tänka på dig själv. Ditt liv och hur du mår är lika viktigt som hur din partner mår. Du skriver att du givit honom flera chanser att bättre sig och att det har fungerat på kort sikt varje gång. Well, det verkar som han har fått sina chanser.

Bryt upp och skapa dig en framtid där även Du mår bra.

Pigge Werkelin:  

Genom att bara acceptera mer och mer så blir det snart vardag och detta sker tyvärr i många familjer. Den resan går bara längre och längre ner i källaren vilket skapar dålig energi på alla plan. Skall man ha ett bra liv så måste man ha en plan och sedan måste två jobba på den varje dag. Har man inte detta måste minst en våga ställa krav om ändring och fungerar det inte så måste det bli konsekvenser. När konsekvenserna uteblir så tar heller ingen något på allvar. Så mod och tydliga spelregler som skapar energi och kärlek. Då har ni ett vinnande koncept. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande