Läsaren Jeanette har svårt att acceptera sin väninnas livsval.
1 av 2: Läsaren Jeanette har svårt att acceptera sin väninnas livsval. Foto: Shutterstock.
Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på frågor.
2 av 2: Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på frågor.

"Jag har svårt att acceptera väninnans livsval" - Manspanelen svarar

Min väninna har levt världens struligaste liv, det har aldrig funkat med karlarna. Nu, efter 52 fyllda, är hon äntligen lycklig.

Det är bara det att den kärlek hon funnit är i ett menage a trois, eller vad det heter - som en fast älskarinna, öppet, till en gift man. Frun vet om det, maken är öppen, hon bor hos sig och så träffas de regelbundet. Han är snäll, de gör utflykter, de åker på semester.

Jag har svårt att acceptera hennes livsval, känner jag, och har svårt att dela hennes lycka och höra på hennes semesterplaner. Jag blir inte elak, men jag är inte heller glad för jag tycker att det är för futtigt och dessutom påminner det mig om hur det gick för min andra väninna som gjorde en liknande resa och nu möter ett livsslut utan barn och man.

Det gör mig sorgsen att hon accepterar att leva på smulor. Jag förstår att jag är förmäten.

Hur ska jag förhålla mig till hennes livsval?

/Jeanette

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD: 

Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på frågor.

Plura Jonsson: 

Hallå Jeanette!

Jag förstår ditt dilemma, men det hjälper ju knappast dig. Du får nog acceptera att hon väljer det liv hon vill leva och hoppas på att det går bra till slut. Vad skulle du göra annars, tala henne tillrätta och varna för konsekvenserna? Du häller bara smolk i glädjebägaren, nej, låt henne dricka den i botten, se henne bli berusad och hoppas på det bästa även om det för det mesta slutar med gråt och tandagnisslan i sådana här fall. Min erfarenhet av denna typ av förhållanden i bekantskapskretsen begränsar sig bara till ett - jag säger ett - så vem är jag att döma?

Martin Melin: 

Om din väninna är nöjd med livet och valet av kärlekspartner – varför ska inte du då kunna glädjas med henne? Hon är vuxen, hon kan fatta sina egna beslut. Visst, hon kanske behöver få höra vad du tycker, få lite råd, men det är ändå upp till henne att bestämma vem hon ska ha som partner. Jag tycker du ska stötta henne och vara glad för hennes skull att hon är lycklig i det hon har.

FRÅGA MANSPANELEN

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Pigge Werkelin: 

Hej Jeanette! 

I dag finns det nästan inga regler för hur man lever lyckligt ihop och det finns heller inga garantier för hur länge den lyckan varar. Jag tycker att du bara skall acceptera din väninnas levande. Hon gör ingen illa och det är möjligt att det tar slut i framtiden. Det kan också vara så att själva livet tar slut innan man hittar lyckan eller att lyckan tar slut. Vi vet inget om framtiden och hur länge livsbiljetten får gälla så det gäller att leva nu. De traditionella familjerollerna finns nästan inte längre utan det är nog mer vanligt med de otraditionella rollerna. Gläds med henne och stötta en kompis så länge det går.  Vem vet om ni finns om några veckor eller hur förutsättningarna ser ut då? Lev här och nu till 100% utan rädslor då blir det bäst. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!