Signaturen Modstulen är orolig för sin tjuvrökande fru.
Signaturen Modstulen är orolig för sin tjuvrökande fru. Foto: Shutterstock

”Hur ska jag få min fru att sluta röka?”

Det här är en fråga från en man som enligt statistiken har de bästa åren i livet bakom sig.

Jag är så modstulen över min fru. Hon har en lungsjukdom som gör det svårt för henne att andas. Jag är inte heller så pigg, vi har passerat 75-årsdagen bägge två. 

Frugan har smygrökt i alla år men efter senaste turen på sjukhuset lovade hon att hon skulle fimpa för gott. Då hade hon fått andas syrgas och fått en massa mediciner i flera veckor för att komma på fötter så pass att hon kunde sitta rakt upp. I går kom jag på henne med sina giftpinnar igen.

Jag förstår att man inte kan bestämma över andra människor, men jag förstår inte att hon vill göra så mot sig själv. Själv försöker jag göra nåt åt min sjuka, hålla mig aktiv, ha lite roligt, men hon bara sitter där och förgiftar sig. Jag har svårt att prata med henne om det, hon blåljuger och säger alltsomoftast att det inte stämmer även om jag känner röken. Har ni någon idé om hur man ska hjälpa när en nära gör sig illa?

Modstulen

LÄS OCKSÅ:

MANSPANELEN GER RÅD

Martin: ”Försök hitta saker hon gillar”

Det här är så svårt att svara på. Jag har träffat på så många människor som lever med missbrukare, och jag har sett hur de kämpat och kämpat och frustrationen som de upplever är overklig. Det finns ingen patentlösning. En person som själv inte förstår att dennes beteende skadar kommer inte ändra på sig. Kanske har hon gett upp? Hur ger man något tillbaka livsgnistan? Försök hitta saker hon gillar, få henne att fokusera på det som är kul, det hon uppskattar - ge henne lusten att leva tillbaka.

LÄS OCKSÅ:

Plura: ”Rökning är en förbannelse”

Hej Modstulen,

Nej, jag har inget svar. Jag är 66 år och själv storrökare. Om jag hade fått en hundralapp för varje individ som bett mig sluta röka hade jag varit stenrik vid det här laget - om jag i övrigt fått ha hälsan så att säga, vilket inte är så säkert. Jag har sett folk med långt gången KOL sitta och blossa med syrgasmasken i knät, nyopererade hjärtpatienter släpa sig till rökrummet (på 1970-talet) mitt i natten med ciggpaketet i näven. Rökning är en förbannelse, det kan jag skriva under på, men sluta? Nä, inte i dag i alla fall, kanske i morgon. Artisten och låtskrivaren Kjell Höglund har skrivit många fantastiska sånger, en heter "Man vänjer sig". Lyssna på den och finn tröst.

Pigge: ”Spela på att hon får välja på ciggen eller dig”

Vuxna människor som är destruktiva mot sig själva är väldigt svåra att påverka. Antagligen så får du spela på att hon får välja på ciggen eller dig. Om du hotar och hon väljer bort dig så måste du agera annars kommer hon inte ha något förtroende för dig.

Mejla till Manspanelen

Skriv och fråga Manspanelen om allt som rör relationer.

Mejla till:

manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.