"Jag blir nu pensionär. Jag är gift sedan 46 år tillbaka, har två barn och fyra barnbarn Min man har varit pensionär i drygt två år och då blev han alkoholist på heltid. Det känns som jag håller på att gå sönder av det". Obs. Bilden är en genrebild.
1 av 2: "Jag blir nu pensionär. Jag är gift sedan 46 år tillbaka, har två barn och fyra barnbarn Min man har varit pensionär i drygt två år och då blev han alkoholist på heltid. Det känns som jag håller på att gå sönder av det". Obs. Bilden är en genrebild. Foto: Getty images
Manspanelen.
2 av 2: Manspanelen.

"Han blev alkoholist när han gick i pension"

Hej manspanelen!

Läser er spalt varje vecka. Jag blir nu pensionär. Jag är gift sedan 46 år tillbaka, har två barn och fyra barnbarn Min man har varit pensionär i drygt två år och då blev han alkoholist på heltid. Det känns som jag håller på att gå sönder av det.

Att kunna lämna detta helvete vore en dröm. Alla som lever med en alkoholist vet vilket helvete det är med allt ljug och förnekelser.

Finns det någon ekonomisk hjälp att få med hyran? Jag har en liten pension, 5000 kronor i månaden, vi är nog många 40-talister som har satt familjen i första hand vilket hämmar vår pension. Hoppas på ett svar snart.

/Förtvivlad 65-åring

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet 

Robert Aschberg svarar:

Tala med dina barn och barnbarn om saken, och be dem hjälpa dig att konfrontera honom stenhårt. Om ni håller ihop så kan han i bästa fall nyktra till, gå med i något missbruksprogram och börja sköta sig. Fungerar inte det så kanske dina barn kan hjälpa dig lite ekonomiskt, så du kan uppfylla din dröm om att lämna honom.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att relationen går att rädda 

Leif GW Persson svarar:

Det är klart att du inte kan ha det på det viset utan måste gå vidare. Ta kontakt med kommunen och de sociala myndigheterna. Det blir väl inget lyxliv direkt men du har i vart fall rätt till bostad, uppehälle och det vanliga livets nödtorft. Plus att du äntligen ger dig själv en möjlighet att gå vidare och att andas ut. Karlen din tycks ha valt att leva i ett annat förhållande och har man spriten till partner så går det alltid åt hevitte. Så se till att du slipper följa honom på den resan. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation 

Pigge Werkelin svarar:

Jag har ingen aning vilka möjligheter du har med hyran. Men jag tycker att du på heltid skall sätta igång och jobba med din mans alkoholism. Antingen vill han och ni har då ett gemensamt mål. Eller så kan han fortsätta den inslagna vägen själv. Ditt liv är värt ett bättre öde. Ta hjälp genom AA så att du kan hitta ett kvinnligt nätverk som kan tipsa dig om både ekonomi och alkoholister. Var aktiv och jobba med det. Det kommer något gott ur ett sådant arbete och var inte rädd för att gå din egen väg.

FRÅGA MANSPANELEN

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!