"Han är inte säker på vår relation - efter sju år"

Sambon vägrar låta henne köpa in sig i huset, trots att de bott tillsammans i sju år.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Sambon vägrar låta henne köpa in sig i huset, trots att de bott tillsammans i sju år.

Manspanelen svarar och ger råd.

2 av 2: Manspanelen svarar och ger råd.

Hej,

Min sambo och jag har bott ihop i drygt sju år. När jag flyttade in i hans hus så pratade vi om att jag skulle köpa in mig i huset om vi båda efter en tid tyckte att relationen fungerade. 

Andra har också läst

Det har nu gått sju år och jag har sen några år tillbaka önskat få köpa in mig i halva huset. Jag skulle vilja känna att det är vårt gemensamma boende och vår framtid. Jag skulle även vilja få möjlighet att påverka och få inflytande över prioriteringar gällande renovering/underhåll osv. Men framför allt skulle jag vilja känna en trygghet i att del av boendet faktiskt är mitt också. Men han säger nu nej till att jag får köpa in mig. 

Vi har diskuterat saken otaliga gånger och hans motivering är att relationen inte känns säker och han är rädd för att jag efter ett halvår ska flytta och då måsta lösa ut mig. 

LÄS OCKSÅ: Lisa: "Hur gör vi för att bråka mindre?" 

"Jag har föreslagit att han kan sälja huset"

Vi har inga gemensamma barn, men båda har barn från tidigare förhållanden och vi är inte gifta. (Han vill inte gifta sig) Det är enbart min tonårsson som bor hemma. Jag har föreslagit att han kan sälja huset så att vi kan köpa något gemensamt om det skulle kännas bättre. Men det vill han inte. Jag har även föreslagit att vi kan bli särbos och jag köper mig en bostadsrätt för att känna trygghet. Men han tror inte på den formen av relation om man som vi redan bott ihop.  

Jag vet inte hur jag ska tänka. Det här är mannen jag vill tillbringa resten av mitt liv med. Fortfarande efter sju år så tittar jag efter honom med värme och åtrå, vilket jag säger. Han är inte en person som uttrycker sina känslor så tydligt men när jag frågar så säger han att tycker om mig. Jag vet dock inte om hans känslor är tillräckliga för att han ska vilja bygga ett liv tillsammans med mig, och det känns ärligt talat inte så. 

LÄS OCKSÅ: "Hur blir man inte rädd för att vara ensam?" 

"Något känns fel"

Älskar han mig så önskade jag att han även såg till mitt bästa och min trygghet. Men i nuläget är min trygghet lika med obefintlig. Avlider han så tar hans barn över huset och jag och min tonårsson måste flytta. Vill han avsluta vår relation så måste jag och min tonårsson flytta. Så oavsett vad som händer så är det jag som måste flytta och bygga upp ett nytt liv.

Vi har båda passerat 50 år och i alla fall jag vill ha större trygghet än så här i den här fasen av livet. De senaste åren har jag därför tappat intresset för vårt boende och känner inte längre någon lust och inspiration till att fixa, pynta, möblera om och göra det allmänt hemtrevligt - även om jag ändå gör det för den allmänna trivselns skull. Men som sagt, något är fel. Något känns fel. 

Utifrån denna relativt korta beskrivning så undrar jag vad ni skulle rekommendera mig till att göra? 

//U, 50 år

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Plura Jonsson: Många är i din situation

Ja du, kära U, 50 år. 

Kan tänka mig att det är rätt många som är i din situation. Hans argument om att du skulle tröttna efter ett halvår och att han då skulle behöva köpa ut dig låter lite ihåligt. Han vill helt enkelt inte släppa ägandet av huset låter det som i mina öron. Det går väl att låta jurister och mäklare värdera och skriva ut ett avtal som skyddar er båda ifall era vägar skulle gå åt skilda håll. Prata med honom om det förslaget, det är mitt råd. Herregud, det är ju bara ett hus!

Robert Aschberg: Vill ha kakan och äta den

Det verkar som att din man både vill ha kakan och äta den. Argumentet att han måste lösa ut dig om du flyttar håller inte. Om du köper in dig har han ju pengar till det. Köp den där bostadsrätten du skriver om. Om inte annat kan ju din tonårsson bo i den när han blivit vuxen. Framförallt: Din man kanske mjuknar när du visar att du menar allvar.

FRÅGA MANSPANELEN

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: Alla skulle tjäna på det

Det är säkert inte ekonomiska aspekter som ligger bakom hans illvilja. Tyvärr låter det som att han är orolig över att det skulle bli ”tjafs” om huset ifall ni skulle gå skilda vägar, om han låter dig bli delägare. Han verkar verkligen inte vilja bli av med huset. Ekonomiskt skulle ni alla ju bara tjäna på ditt inköp. Kanske ska ni samla alla barn och prata i grupp om det, förklara var ditt inköp skulle innebära, praktiskt och ekonomiskt. Förhoppningsvis kan det lugna alla inblandade.

Pigge Werkelin: Ta hjälp och ställ krav

Helt klart är att ni inte har samma syn på detta. Rent ekonomiskt går det alltid att hitta en lösning om båda vill. När man inte efter sju år känner sig trygg eller vill jobba på en lösning så är det så. Antingen får du ställa frågan på sin spets eller acceptera hans alternativ, vilket är en stor risk i framtiden. Mitt råd är ta hjälp och ställ krav för att få ett liv med den här mannen på lika villkor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer