Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på läsarnas frågor.
1 av 2: Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på läsarnas frågor.
Vi är ett par som har hamnat i problem runt vår tonårsson, skriver två läsare och ber Manspanelen om råd. Obs - genrebild.
2 av 2: Vi är ett par som har hamnat i problem runt vår tonårsson, skriver två läsare och ber Manspanelen om råd. Obs - genrebild. Foto: Shutterstock.

Fråga manspanelen: "Tror min tonårsson börjat missbruka – vad ska man göra?"

Finns det någon chans att manspanelen kan hjälpa till med lite input? 

Vi är ett par som har hamnat i problem runt vår tonårsson. Han glider i väg, sköter sig inte riktigt och har bytt vänkrets. Jag tror helt ärligt att han har börjat missbruka, han sover borta oftare, är fåordig och tvär.

Han sover länge på helgerna och jag vet att han tidigare har druckit men jag känner inte så ofta att han luktar eller så. Fram till förra hösten spelade han fotboll, men ville inte det längre. Gör ingenting egentligen och vill sällan följa med oss som familj när vi ska åka iväg, hälsa på andra. Jag skulle vilja gå in mer aktivt och göra något. Min man är mer avvaktande och tycker att vi ska låta honom vara och att jag ska släppa taget. Vår son är 16 år. Han har väl aldrig haft riktigt lätt för sig i skolan, men jag tycker att det går sämre nu. Det förekommer lite tjejer, men inget seriöst vad vi förstår.

Min man och jag har hittills försökt jobba med en enad front i vår barnuppfostran, men nu känner jag mig besviken på att han inte tar vår sons beteendeförändringar på allvar. Det leder till att vi har tjafsat en del oss emellan, och det lyser nog igenom i vår relation till varandra. Jag skulle vilja att min man satte ner foten, men när han inte är beredd att göra det måste jag gå in och vara den sura kontrollerande vuxna. Det gör ju att jag inte har så jättestor lust att vara rolig med min man när vi är på tu man hand heller. Hur kommer vi vidare?

/M

LÄS OCKSÅ: "Hjälp, min man porrsurfar"

MANSPANELEN SVARAR: 

Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson svarar på läsarnas frågor.

Plura Jonsson: 

Hallå M, 

Återigen ett ämne som nog många känner igen sig i, även jag. Vad gör man när man misstänker att ens barn håller på att ställa till det för sig. Jo man pratar med dem, berättar lugnt och sansat vad som förmodligen händer om man missbrukar, det går åt skogen för de flesta, på ett eller annat sätt. Ge inte upp bara, om några år kan han vara världens underbaraste och duktigaste, gullig och hjälpsam. Föreslå att ni ska prata med kuratorn, det kan tämja även de vildaste hästarna i hagen.

Martin Melin: 

Föräldrar till barn som strular måste ha en enad front. Det måste finnas en gemensam linje som man fler om vad som är okej och vad som inte är det, och vilka konsekvenserna blir om barnet inte sköter sig. Bara att du misstänker att er son missbrukar narkotika är skäl nog att ringa de sociala myndigheterna och prata med dem. Det är inget att skämmas för och det är bättre att göra det nu än sitta om tre år och få höra att han missbrukar tunga droger. Involvera din man i det här, ta med honom på mötena. Ni är inte ensamma om er situation, det är vanligare än man tror och i de flesta fall brukar det ordna sig. Men agera nu!

Pigge Werkelin: 

Förutsättning för ett bra liv och förhållande är samsyn och dialog. När den finns så blir alla vinnare och vid motsatsen som nu blir alla förlorare. Klarar man inte att reda ut saker ihop så får man ta hjälp av någon utanför som förklarar hur allt hänger ihop. Många och inte minst män tror att ett bra förhållande uppstår och sedan är det så hela livet, vilket är helt fel. Skall man ha ett bra förhållande så måste båda jobba på det från båda sidor och helst varje dag. 

Självklart påverkar er son er lust och oftast mer än ni och andra förstår. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande