Disa upplever att hon betalar för mer än sin sambo, trots att de tjänar lika mycket.
Disa upplever att hon betalar för mer än sin sambo, trots att de tjänar lika mycket. Foto: Shutterstock

”Är min man en snåljåp eller kräver jag för mycket?”

Hej, jag träffade min nuvarande partner för ca 5 år sedan och vi har nu bott ihop i 3 år. Jag är väldigt lycklig med min partner, han är omtänksam, lugn, stilig. 

Men nu till vårt problem, vi har helt olika syn på pengar.

Vi tjänar ungefär lika mycket och delar lika på de fasta utgifterna vilket vi båda är nöjda med. Men jag står för de flesta utgifter utöver de fasta utgifterna, bil, nöjen och så vidare. Det kostar mig ganska mycket pengar varje månad att ha bil och även fast han tar del av den betalar han ingenting. Är vi på till exempel Ikea förväntar han sig att jag ska betala och erbjuder sig sällan själv. Vi båda har bra lön och har egentligen ingen anledning att snåla men han vill gärna inte bjuda mig på saker utan att få pengarna tillbaka. Jag är motsatsen och bjuder gärna människor på saker. För mig finns det något romantiskt i att överraska varandra och skämma bort varandra ibland, men så är det inte för honom. Ingen av oss vill separera men vi är trötta på att bråka om pengar. Kräver jag för mycket eller är han en snåljåp? 

Mvh Disa 

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att ditt ex är en narcissist

MANSPANELEN GER RÅD

Pigge Werkelin, Martin Melin och Plura Jonsson.

Plura: ”Dumsnål, helt klart”

Hej Disa, jag tycker att han verkar dumsnål, helt klart. Man ska dela på allt i nöd och lust heter det ju. Det inkluderar även bil, Ikea och middagar på restaurang, efter förmåga så klart. Det finns inte så mycket att tillägga för min del, prata med honom och få honom att förstå att för dig det är viktigt att ni delar allt. Om han är av en annan uppfattning, - det vill säga att du ska betala mer - får du väl förbjuda honom att utnyttja bilen. Han kan ju åka kommunalt till Ikea när du tar bilen. Jag tycker han ska skärpa till sig och bli en gentleman.

MEJLA TILL MANSPANELEN

Skriv och fråga Manspanelen om allt som rör relationer.

Mejla till:

manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin: ”Gör upp tydliga regler”

Ni är vuxna människor och vuxna människor sätter sig ner och pratar om problem. I ert fall handlar det om att ni ska göra upp tydliga, enkla regler för hur era pengar skall användas. Vem som ska betala för vad och hur ni ska hela på det ni gemensamt använder eller förbrukar. I övrigt har ni egna konton och egna ekonomier. Efter ett tag, kanske efter ett år, kan ni sätta er ner igen och prata om hur det går. Kanske blir det en ögonöppnare för honom. Och kanske kan ni då gå över till att ha gemensam ekonomi igen.

LÄS OCKSÅ: Sju saker du aldrig ska acceptera i en relation

Pigge: ”Våga ta diskussionen”

Enklast är att du är tydlig och att ni gör upp tydliga regler för ett långsiktigt liv ihop. Antagligen förstår han inte ditt sätt att tänka och du förstår inte hans. Men om ni verkligen vill leva ihop så skall inte ekonomin få förstöra ett liv ihop. Det kan vara lite spännande att se om er vänskap har ett ekonomiskt pris. Våga ta diskussionen så kommer du att få svar på frågan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande