Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andreas tycker inte att hans fru lyssnar på honom.
Andreas tycker inte att hans fru lyssnar på honom.
Andreas tycker inte att hans fru lyssnar på honom.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
Manspanelen svarar och ger råd.
1 AV 2
Andreas tycker inte att hans fru lyssnar på honom.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Manspanelen svarar och ger råd.

Andreas: Min fru tycker att allt jag gör blir fel

Hej Manspanelen.

Hur ska jag få in fru att lyssna på mig i vardagen? Vi är ett par mitt i livet, tidigare har jag rest mycket i jobbet och det har väl lett till att hon blivit chef, vd och styrelseordförande här hemma med att få allt att funka runt barnen, handling, städning, tvättning, semestrar och inredning.

Det här har inte varit helt rättvist, och när jag för att år sedan fick chansen att både ta ett steg i karriären och börja jobba på huvudkontoret så tog jag den. Det gör att jag plötsligt kan vara hemma på kvällarna. Hon är glad över detta, jag kan hämta barnen efter aktiviteter och laga middagar. Vi får också mer tid ihop. Men det har också lett till en del konflikter. Hon är van vid att ha saker på sitt sätt och tycker att jag gör fel när jag gör på mitt. Hon är inte direkt elak, men sitter med sitt domarkort på hand och tycker att hon har rätt att bedöma mig med allt från tvättvikning till inköp. Om jag försöker komma med tankar kring hur det ser ut hemma hos oss har jag svårt att få min röst hörd.

Hur får jag henne att förstå att vi är två vuxna med samma rätt att avgöra hur vi vill leva?

//Andreas

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation 

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD

Plura Jonsson: "Försök få henne att förstå"

Hallå gode man, för du verkar va en god människa som försöker så gott du kan, men inte får den uppskattning du förtjänar. Att ha ett förhållande och bo ihop är många gånger en balansakt på slak lina, ett givande och tagande. Ibland får man acceptera att man inte får som man vill, man får hissa vit flagg, gå åt sidan och försöka se det ur sin partners synvinkel, vilket många gånger kan vara riktigt roligt. 

Detta tror jag du förstår, däremot har inte din fru som är van att ställa och styra inte förstått än. Försök att få henne att förstå att ibland måste man ta ett steg åt sidan, om tvätten är felvikt är det faktiskt inte hela världen. 

Fråga Manspanelen

Skriv och fråga om allt som rör relationer - stort som smått.

Mejla: manspanelen@expressen.se

Formulera din fråga och avsluta med valfri signatur och din ålder.

Martin Melin: "Kanske borde du lyssna på henne?"

Du gör saker på ditt sätt, och hon gör saker på sitt sätt. Om hon inte gillar ditt sätt har hon ju all rätt att påtala det. Men vad är det som talar för att ditt sätt är det rätta? Kanske är det så att du borde lyssna på henne. Hon kanske har en poäng i sitt "klagande"? Det är ju lätt att tycka att ens eget sätt att göra saker är rätt?  Uppenbart har ju hennes sätt fungerat under många år. Se och lär och gör som hon vill i stället, om inte annat så för husfridens skull. Ingen strid över hur man viker tvätt är värd att ta. Lägg dig platt.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

Pigge Werkelin: "Prata med en terapeut"

Ni har sedan länge grunden och egentligen ett regelverk där hon skött allting på ett vist sätt. Nu kommer du efter xx antal år och vill göra förändringar vilket kan vara svårt för vissa människor. Ni har inga andra konflikter eller andra problem så det är sättet att kommunicera som behöver slipas i kanterna. 

Skulle absolut rekommendera ett terapeut som ni pratade med och detta kommer ge hela förhållandet lite mer förståelse och guldkant i framtiden. Genom mod att våga diktera utmaningar så vinner man ofta väldigt mycket. Många fler borde ta hjälp innan allt kraschar för att vinsten är så stor för förhållandet.