Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hör Vivecas hemlighet bakom en lång och lycklig relation

Viveca Sten: "På 48 timmar drog alla"

Vackra trähus, skvalpande vågor och rysliga kriminalgåtor. Viveca Stens böcker om åklagaren Nora har sålt i fler än 4,5 miljoner ex.

– Jag har utforskat hur grymma barn kan vara mot varandra, säger författaren.

Sandhamn är skärgårdsidyllen där Viveca Stens böcker om åklagaren Nora, i tv-serien spelad av Alexandra Rapaport, utspelar sig. Det är också platsen där Viveca och maken Lennart bor på deltid. 

Viveca möter upp i hamnen och hejar glatt på andra öbor hon stöter på under den korta promenaden till huset. 

– När jag sitter här ensam i januari är det mörkt, tomt och tyst, då är det drygt 90 bofasta. Sedan på sommaren förvandlas ön till ett cocktailparty. Det är rätt coolt. Som författare älskar jag kontrasterna. 

Huset som Vivecas farfars far köpte 1917 ligger precis bredvid Vivecas eget hus. 

– Vi hade 100-årsjubileum förra sommaren, bjöd in jättemycket folk och drack bubbel vid bryggan. 

"Min man vill absolut inte vara med"

Hon gör kaffe och funderar kring författarskap och varumärke. 

– Camilla Läckberg är otroligt duktig på det. Numera måste man vara på Instagram, men man behöver få vara så personlig eller privat som man känner sig bekväm med. 

Var går din gräns för det privata? 

– Min man vill absolut inte vara med, det är inte hans grej. Jag har valt att bara göra intervjuer i det här huset på Sandhamn, men inte hemma i Stockholm. 

Viveca är precis hemkommen från en författarturné i Kanada. 

– Jag fick jättemycket frågor om Svenska Akademien. Folk undrade om det var sant. Jag skämdes, det är tråkigt för Sverige som varumärke och jag hoppas verkligen att de får ordning på det. 

Viveca delar sin tid mellan villan i Danderyd och sommarhuset i Sandhamn tillsammans med maken Lennart. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Familjen har alltid varit prio ett i Vivecas liv. Särskilt glad är hon över att de tre barnen har funnit en trygghet i varandra. 

– Vi är ganska tajta och gör många saker tillsammans, vi reser som familj. Det är det vi unnar oss mest, att resa ihop alla fem. Ungarna delar fortfarande rum alla tre, det klarar de av utan att bita skallen av varandra. När de var 13-14 var de bedrövliga och satt i soffan och morrade. Nu har det kommit ut fantastiska människor på andra sidan, haha.

Om livet efter barnen

I vår tar yngste sonen studenten. En ny generation fostrad i den digitala tiden, konstaterar Viveca. 

– Han skulle skicka ut inbjudningarna själv och jag fick förklara vad porto är och tala om var man skriver adressen på kuvertet. 

Hur är det att barnen har vuxit upp? 

– Det är en ny fas. För två år sedan var Leo i USA, Camilla pluggade i Uppsala och Alexander började läsa medicin. På 48 timmar drog alla. Det var surrealistiskt. Lennart och jag tittade på varandra vid matbordet och undrade: Vad hände med vår familj? 

Vad hände med relationen mellan er två? 

– Det tog någon månad att vänja sig vid att man inte behövde storhandla på Willys, att det räcker med en kasse på Konsum. Men sedan hade vi ett jättetrevligt och mysigt år. Vi åt middagar och gick på bio. Och Lennart följde för första gången någonsin med mig på författarresor. 

Viveca Sten

Ålder: 59. 

Gör: Författare.

Bor: Villa i Danderyd utanför Stockholm. Sommarhus på Sandhamn, Stockholms skärgård. 

Familj: Maken Lennart, 59. Barnen Camilla, 25, Alexander, 22, och Leonard, 19. 

Aktuell: Med nya deckaren "I fel sällskap" (Forum). Åttonde delen av Sandhamnserien. 

I år har Viveca och hennes man hållit ihop i 35 år. De träffades när de båda gick på juristlinjen. 

– Han bjöd med mig på en reservofficersbal. Sedan började vi dejta. Vi blir våra bästa jag tillsammans. Jag är aldrig så smart och så vacker som genom Lennarts ögon, och det är likadant för honom. Vår tilltro till varandras potential har alltid varit större än vår tilltro till oss själva. Två plus två blir fem, på något sätt. 

Maken Lennart höll på att dö

– Vi pratar i telefon flera gånger om dagen. Om något kul eller tråkigt händer är han den första jag ringer. Och vi är bra på att då och då sticka i väg på något eller öppna en flaska champagne. För att få en stund till egentid med vuxenprat. 

De svåraste kriserna har varit när Vivecas rygg pajade efter andra förlossningen och hon blev sängliggande, i nästan tio månader. Och när Lennart råkade ut för en skidolycka för några år sedan. 

– Han bröt axeln på sex ställen, och när han opererades fick han sjukhusbakterien. Han höll på att dö, de fick först inte bukt med det. Det var väldigt tufft. 

Vad tänker du om döden? 

– Inte så mycket alls, trots att jag skriver om den. Min mormor blev 101 år och farfar 95. Jag tänker att jag kommer att bli en gammal tant som sitter och säger "det var bättre förr". Min mamma är alldeles slät i ansiktet, så jag får tacka för bra gener. Och jag fick mitt första gråa hår en bit efter 50. 

Det är roligare att se fin ut än att inte göra det, konstaterar Viveca. 

– Jag har börjat uppskatta vintage. Vem som helst kan köpa något fint på NK, det är bara att ta fram ett kreditkort. Det roliga är att göra ett riktigt fynd. När andra sitter och surfar på Hemnet surfar jag på auktionssajter efter kläder, skor och väskor. Min dotter Camilla är fenomenal, hon är som en personlig stylist. Hon hittade en Michael Kors-klänning som hon kom hit med. Den satt perfekt! 

Viveca Sten är aktuell med nya deckaren "I fel sällskap" (Forum). Åttonde delen av Sandhamnserien. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lika glad som Viveca är i shopping, lika noga är hon med att rensa ut. 

– Jag lämnar det som är fint till second hand-butiker, resten till Röda korset och Stadsmissionen. Jag är superduktig på att rensa. Jag brukar ha en container vart tredje år och tvingar hela familjen att gå igenom garderoben och slänga. Senast hade Alexander en miljon trasiga serietidningar, jag sa att det här är inte okej. Det är rena terapin att rensa.

"Hemtjänsten är som en fars"

När är du ledsen? 

– Om mina barn är ledsna, eller om vänner har det tufft. Min mamma är 83 och har varit sjuk länge, hon har haft alla sjukdomar man kan tänka sig. Mina föräldrar skildes när jag var sex år, och jag har vuxit upp med mamma. Det är inte kul att bli gammal i Sverige. Hemtjänsten är som en fars, med olika människor hela tiden. 

Vad betyder pengar för dig? 

– Frihet. Att kunna resa och ta med barnen. Jag älskar att bo på bra hotell med lyxiga frukostar. Det behöver inte nödvändigtvis vara förstaklasshotell, jag gillar att det finns en twist. När vi var i Istanbul bodde vi på ett hotell vid Orientexpressens slutstation, där Agatha Christie hade suttit och skrivit "Mordet på Orientexpressen". Det var coolt, tunga röda sammetsgardiner och en enorm flygel. 

Vad tänker du om finkultur och fulkultur? 

– Det säger väldigt mycket om den som väljer att göra den indelningen. Folk kommer till mig och säger "jag vet ju vem du är, men jag har inte läst dina böcker". Jag är så trött på det. Tänk om jag gick fram till någon professor i litteratur och sa "ja, jag vet ju vem du är, men jag läser aldrig verk av snobbiga akademiker". Så gör man inte. Allt som får människor att läsa är bra! 

Viveca Stens allra senaste bok, "I fel sällskap", är på hela 524 sidor. 

– Det är den tjockaste bok jag har skrivit, och även det som har gått snabbast att skriva. Jag är så otroligt nöjd med den. Den handlar om våld i nära relationer, synopsis skrev jag för två år sen, men det blev extremt aktuellt i samband med #metoo.