Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
"Jag stod och krafsade och minns inte hur man tog ner handtaget"

Underbara Clara gick in i väggen: "Det kändes pinsamt"

Bloggaren Clara "Underbara Clara" Lidström har alltid sett på sig själv som bra på att ta det lugnt.

Men självbilden stämde inte med verkligheten. 

2015 kom kraschen. Småbarn hemma och hög arbetsbelastning ledde till att hon brände ut sig.

– Jag har tänkt att så jobbigt kan det ju inte vara, för jag håller bara på med trams, säger bokaktuella Clara.

Cornelia Thomasson

Ibland spelar det ingen roll att huvudet bultar oroväckande hela helgen, att folk säger till en att man stressar för mycket och måste ta det lugnt. Plötsligt springer man rakt in i väggen ändå, utan att riktigt fatta hur det gick till.

Så var det för bloggaren och författaren Clara "Underbara Clara" Lidström.

– Det kändes pinsamt. Jag förespråkar sex timmars arbetsdag och har alltid sett mig själv som bra på att ta det lugnt, säger hon när Hälsoliv träffar henne och medförfattaren Erica Dahlgren i samband med releasen av deras bok "Hjälp jag är utmattad".

Clara Lidström och vännen Erica Dahlgren blev utmattade samtidigt. Tillsammans har de skrivit boken "Hjälp jag är utmattad". Erica är radiojournalist och 2011 producerade hon Claras sommarprat i P1. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den har hon skrivit tillsammans med vännen radiojournalisten Erica Dahlgren. Det är inte första gången de båda umeåborna jobbar ihop. Tidigare har de gjort radioprogrammen "Pikant" i P4 Västerbotten och "Husmorsskolan hos Clara" i P1 tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Experterna: 5 tecken på stress du ALDRIG ska ignorera

Blev utmattade samtidigt

I backspegeln kan Clara se att hon varit nära väggen flera gånger. Tidigare hade det alltid hänt något som fått henne att dra i bromsen. Men 2015 gick det inte att ta sig ur det. Trots att hon hade ett litet barn hemma valde Clara att inte ta föräldraledigt. I stället fortsatte hon att jobba. Olika frilansprojekt avlöste varandra, böcker skulle skrivas, föreläsningar hållas och samtidigt ville hon vara en närvarande småbarnsförälder.

– Det var ingen dramatisk krasch, utan jag hade gått med för hög belastning under för lång tid. 

Clara började blogga 2006. Sedan dess har hon fått flertalet utmärkelser och priser för sitt bloggande och företagande, samt hunnir skriva flertalet böcker. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ändå ville hon inte se att hon gjorde "för mycket". 

–  Jag är lat av naturen och ligger i soffan, så min självbild stämde inte alls överens med en person som blir utmattad och börjar äta antidepressiva.

Om Underbara Clara

Namn: Clara Lidström.

Ålder: 32.

Bor: Tvärålund.

Familj: Man och två barn.

Sysselsättning: Driver en av Sveriges största bloggar samt medgrundare av klädmärket Miss Clarity.

Aktuell med: "En Underbar Pod" och boken "Hjälp jag är utmattad".

– Min kropp varnade mig, men jag förstod inte riktigt. Jag fick väldigt mycket oroskänslor, ångest, svårt och minnas och tappade ord. Jag reagerade med att bli arg på mig själv. Men om jag bara hade gett mig själv vila hade jag kanske inte behövt bli utmattad, säger hon.

Kan det faktum att du inte har ett typiskt kontorsjobb också ha bidragit till att det var svårt att acceptera?

– Säkert. Man ser ju ner på influencers, så även om jag vet att jag jobbar hårt så har jag lånat den blicken på mitt eget jobb. Jag har tänkt att så jobbigt kan det ju inte vara, för jag håller bara på med trams, säger Clara.

För Erica var det en stressig tillvaro på jobbet och för lite tid för återhämtning som blev droppen. 2015 fann hon sig själv liggande på hallmattan hemma hos sin mamma. Hon skulle hjälpa sin mamma att handla, men hade ännu en gång lyckats blanda ihop tiden och klev in i en tom lägenhet.

Om Erica

Namn: Erica Dahlgren.

Ålder: 44.

Bor: Hus i Umeå.

Familj: Man och två döttrar.

Sysselsättning: Journalist och radioproducent.

Aktuell med: Boken "Hjälp jag är utmattad" och podden "En underbar pod", som vunnit Stora podcastpriset. Båda tillsammans med Clara.

– Det var ett och ett halvt år ungefär då jag jobbade alldeles för mycket. Under den tiden sågs inte jag och Clara så mycket, för hon jobbade också för mycket och hade mycket med småbarn. Så vi visste inte om att den andra var utmattad, säger Erica.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hon berättar att hon kunde skicka sms till Clara och skriva att hon saknade henne samtidigt som hon hoppades att Clara inte skulle svara. Eller, svara fick hon gärna göra, men inte fråga om de skulle ses.

– Jag visste inte att Clara tänkte exakt samma sak. Men en decembereftermiddag, precis efter att jag blivit sjukskriven ringde hon. Hon viskade att hon också var utbränd, för hon tyckte att det var för hemskt att säga högt.

De kanske kunde rädda varandra, föreslog Clara.

"Förlösande att kunna prata om utmattningen"

Erica slutade på Sveriges radio och började i stället hjälpa Clara med hennes blogg. De hade länge pratat om att göra en podcast tillsammans. "En underbar pod" föddes mest på lek. Just där och då fanns det inte plats för en allvarlig podd - de behövde få läka genom att skoja och tramsa.

– Och för att bryta ensamheten, säger Erica.

Hon fortsätter:

– Även om jag tyckte synd om Clara så kände jag mig också lättad. Det var förlösande att kunna prata om utmattningen utan att känna sig konstig. 

– Det har varit bra att se att mycket är så lika, men också olika. Det finns ju några allmängiltiga saker som hjälper vid utmattning, men andra saker som hjälper Erica kanske jag måste ta med en nypa salt, säger Clara.

Genom podden har också lyssnarnas berättelser om egna upplevelser forsat in, vilket både Erica och Clara upplever som stärkande.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Boken blev en naturlig förlängning på podden. Idén föddes ur lyssnarnas feedback.

– Vi förstod på responsen de gånger vi pratade om utmattning att det fanns ett jättesug hos lyssnarna att höra mer, säger Clara.

– När man försöker hitta information om utmattning är det antingen mycket fakta som är svårt att ta till sig eller enbart personliga berättelser. Vi ville göra boken som du håller i handen och som ger svar på de vanligaste frågorna och farhågorna, säger Clara.

I "Hjälp jag är utmattad" får läsarna ta del av Claras och Ericas egna reflektioner och upplevelser, men också information om utmattningssyndrom och tips som hjälper en i tillfrisknandet.

På väg att tillfriskna från sjukdomen

På frågan om de känner att de tillfrisknat från utmattningen skakar båda på huvudet. En del menar att det inte går att återhämta sig helt efter en utmattning, att skadorna man åsamkar sig är bestående. 

Den synen har varken Clara eller Erica. Hur lång tid det tar att återhämta sig efter att man bränt ut sig ser olika ut från person till person, för vissa tar det många år.

– Jag tror att jag har kommit halvvägs och det är jag glad över. Men så fort jag försöker "fuska" med återhämtningen trillar jag dit igen, säger Erica.

Under återhämtningstiden tror hon att den vanligaste fällan är just att fuska med vilan:

– Man blir så glad när man får energi, att man snabbt börjar tro att den är tillbaka. Man får för sig att börja jobba och så säger det "pang!". Man måste skynda långsamt, hitta ett nytt sätt att vara på, för det gamla sättet man var på gjorde en ju sjuk.

Nu när den akuta fasen är över och hon mår bättre kan Clara se att det kommit något positivt ur utmattningen.

– Jag kan nästan känna att fasen jag är i nu är ganska spännande. Jag måste hitta ett nytt sätt att vara och nya strategier för att hålla om jag ska hålla i arbetslivet i 40 år till, säger hon och ler.