Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tuva Novotny älskar att vara anonym, trots att hon är ett välkänt ansikte.
Tuva Novotny älskar att vara anonym, trots att hon är ett välkänt ansikte.
Tuva Novotny älskar att vara anonym, trots att hon är ett välkänt ansikte.
"Jag har alltid försökt att hålla mig undan"
"Jag har alltid försökt att hålla mig undan"
"Jag har alltid försökt att hålla mig undan"
1 AV 2
Tuva Novotny älskar att vara anonym, trots att hon är ett välkänt ansikte.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
"Jag har alltid försökt att hålla mig undan"
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tuva Novotny, 37: "Jag blir lätt stressad"

Filmaktuella Tuva Novotny, 37, ratar sociala medier och går sällan på premiärer.

– Jag är för påverkbar, förklarar hon.

För att hålla fokus använder hon sig av yoga.

Christer Olsson

Tuva Novotny skrattar högt och brett, och de blågröna ögonen strålar av glädje.

– Det finns ingen ordning ens på basala fakta säger hon. Hemligheten fortsätter… det är så underbart!

Jag har frågat henne om antalet barn.

– Jag älskar att det i dag faktiskt går att vara helt off the radar, säger hon med ett kvardröjande skratt i rösten. Det är så jävla kul!

Något svar på min fråga får jag inte. Men hon bekräftar att hon fortfarande bor i Köpenhamn med sin ”stora” familj.

– Jajamensan. Kanske jag flyttar någon gång – men inte tillbaka till Stockholm. Det gäller att ha perspektiv. Jag tycker det är fint att flytta runt mellan Danmark, Norge och Sverige så att du hela tiden har en "fresh take" på landet du befinner dig i.

Förutom den svenska filmen om Björn Borg har hon varit med i norska storfilmen ”Kungens val”, tv-serien ”Nobel” och danska filmen ”Kriget”, som också den handlar om skandinaviska soldater i Afghanistan. 

– Rollen i ”Nobel” fick jag nog för att jag pratar flytande norska, jag är ju uppväxt i Värmland nära norska gränsen och har levt med en norsk man i flera år – och jag tror jag befann mig i ett lyckosamt läge där de behövde lite nya ansikten.

LÄS OCKSÅ: Sverrir, 39: Jag tror fortfarande på familjen 

Spelade Björn Borgs blivande fru

I ”Borg” gestaltar Tuva Mariana Simionescu, Borgs blivande fru, men hon känner lika mycket igen sig i de nästan omänskliga krav och förväntningar som vilade på Borg själv.

– Jag har alltid försökt att hålla mig undan. Det är det som är filmens essens – det extrema fokus som krävs för att kunna prestera på den nivå han gör. Jag har aldrig varit världsetta i tennis, men däremot tror jag alla kan känna igen sig i vilka begränsningar vi möter hos oss själva och vilka förväntningar vår omvärld har på att vi ska prestera. Där kan jag absolut hålla med ”Labbe”, Lennart Bergelin, och Mariana – skala bort allting! Jag kan absolut inte förhålla mig till omvärlden samtidigt som jag ska prestera.

Tuva Novotny

Ålder: 37.

Gör: Skådespelerska, regissör, manusförfattare.

Bor: Lägenhet i Köpenhamn.

Familj: "Stor."

Aktuell: i ”Borg”, där hon spelar Mariana Simionescu.

Bakgrund: Gjorde sina första roller i brevfilmer för "Bullen" och medverkade därefter i "Skilda världar". Filmdebuterade 1997 i Daniel Alfredsons "Tic Tac". Synts i bland annat "Jalla Jalla", "Smala Sussie", "Dag och Natt", "Bröllopsfotografen, "Lillyhammer", "Nobel", "Lyckan, kärleken och livet" samt flera filmer baserade på Maria Langs klassiska deckare.

Själv använder Tuva sig av yoga för att hålla fokus.

– Jag är en människa som lätt blir stressad av för många intryck. Jag går sällan på premiärer eller andra tillställningar och är inte med på sociala medier – jag kan inte det. Jag behöver hålla fokus i mitt liv och då kan jag inte vara ute på olika eskapader eller sociala medier. Jag är för påverkbar. Yoga hjälper mig att hålla det fokus jag behöver. Borg behövde sina discipliner och rutiner – jag behöver mina.

Tuvas relation till Borg och Mariana var obefintlig.

– Jag är född på gränsen till 80-talet så jag fick läsa på ordentligt. Jag visste att Borg påverkat hela sport-Sverige genom sina enorma framgångar och fast jag inte kommer från någon sportintresserad familj upplevde jag Borgs succé genom skolan och kompisar.

Tuva som Björn Borgs hustru Mariana Simionescu i filmen "Borg". Foto: IBL BILDBYRÅN / SCOPE FEATURES

Tuva Novotny: "Det är klart att de har påverkat mig"

När filmen skulle spelas in fick hon prata med Mariana på telefon.

– Det var viktigt för mig att visa respekt för henne och höra henne. Men det handlade mest om att etablera ömsesidigt respekt – jag höll mig borta från detaljerna, eftersom vi hade ett manus att följa och trots allt befann oss i en fiktionsvärld.

Wimbledon-delen av filmen spelades in under sex veckor i Prag, där Tuva bott och studerat under sina tonår.

– Det känns alltid som att jag kommer lite hem när jag kommer till Prag. Här hemma har vi renoverat bort allting. Det finns ingenting kvar av historien – det gör det i Prag.

Tuva Novotny om…

...blödighet

– Jag kan inte se ”X-Factor” ens. Jag börjar grina så fort den förste deltagaren presenterar sig. Jag blir så imponerad av prestationen bara att stå där framför människor och prestera med det trycket, apropå Björn Borg. Herregud, att stå där i det ljuset och prestera. Jag har alltid hållit mig undan – jag klarar inte det trycket.

...politiska klimatet

– Jag är fascinerad över att vi är överraskade av de tendenser vi ser i integrationspolitiken. I Danmark har man redan sett dem komma och fattat vikten av att prata öppet om det. Det kan tyckas som svartmålande, men jag menar att det kan aldrig bli riktig demokrati om vi inte bjuder in alla till bordet – vilket man gjort med Dansk folkeparti i Danmark. Man kan tycka vad man vill om det, men jag tror alltid att sunda värderingar vinner på öppna diskussioner.

...ansvar

– Det är något jag ibland upplever att vi frångått i Sverige, till förmån för ett socialförsäkringssystem där vi förväntar oss att bli omhändertagna när något går fel. Jag tycker det är intressant att prata om individens ansvar i varenda liten del av livet – vi kan lära oss att vi också har makt över våra liv. För mig är det kärnan i en demokrati – att vi alla har makt. 

…Maria Lang-filmerna

Vi har pratat om en fortsättning, men sedan vet jag inte vad som hände. Vi får se. Nu har jag ju lite annat att göra…

Tuvas pappa kommer från Tjeckien och är lärare i film och tv på journalisthögskolan. Hennes svenska mamma är skulptris.

– Jag vet inte, säger Tuva när jag frågar hur hennes föräldrar påverkat henne. Alla har ju ett förhållande till hur man blivit uppfostrad, men sedan måste alla ta ansvar för sitt eget liv. Antingen frigöra sig eller använda sig av det man fått. Det är klart att de har påverkat mig, men framför allt har de betytt kärlek – det är viktigast av allt. Sedan finns det saker jag valt att ta med mig och saker jag valt att ta avstånd från. Men det har alltid funnits kärlek. De har alltid backat mig – på sitt sätt.

LÄS OCKSÅ: Ola Rapace: "Tråkigt att vara ensam i längden" 

Försöker hitta glädjen i livet

Tuva försöker leva i nuet. Ta livet dag för dag.

– Det går inte att planera för hur livet ska bli – och då tycker jag det gäller att hitta en glädje där du står. Ju mer man har tankarna i framtid eller historia desto mindre närvarande blir du i nuet – och då är det svårt att uppleva glädje här och nu. Du kan planera hur mycket du vill – det kan ändå bli annorlunda. 

Just nu har hon tre nya filmer på gång, en i Sverige, en i Norge och en svensk-dansk. I två av dem står hon själv för både manus och regi.

– Jag har suttit hemma på kammaren och skrivit i några år nu.

Jag frågar om hon blivit en mjukare människa sedan hon fick barn.

– Jag var på ett dop hos en av mina bästa vänner häromdagen och plötsligt såg jag mig själv utifrån där jag stod och grinade så att det bara skvätte om det. Men jag vet inte om det beror på barn eller ålder – jag ser att väninnor som är barnlösa har samma perspektiv – du blir äldre, ser folk leva och dö, födas, du ser relationer spricka… Det är nog det perspektivet som gör mig mjukare, snarare än att jag är förälder.