Tommy Nilsson bor tillsammans med kärleken Linda i ett hus i Roslagskulla norr om Stockholm.
Tommy Nilsson om Lill-Babs bortgång: "Jag och Barbro hade många, långa diskussioner om artisteri på nätterna. Hon såg alla överallt och hon kunde allas namn i en produktion. "
1 AV 2
Tommy Nilsson bor tillsammans med kärleken Linda i ett hus i Roslagskulla norr om Stockholm.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Tommy Nilsson om Lill-Babs bortgång: "Jag och Barbro hade många, långa diskussioner om artisteri på nätterna. Hon såg alla överallt och hon kunde allas namn i en produktion. "
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tommy Nilsson "Jag har fem barn - som jag vet om"

Tommy Nilsson, 58, aktuell i TV4:s vårsatsning "Stjärnornas stjärna" har en brokig familj med barn och barnbarn i alla åldrar. Nyligen dog hans förra svärmor Barbro "Lill-Babs" Svensson.

– När hon låg på sjukhuset fick de inte bädda sängen åt henne. Det gjorde hon själv de första dagarna.

Åsa Görnerup

En timme innan vi ska ses ringer Tommy Nilsson och ställer in. "Jag kan inte säga vad det är. Du kommer snart att få reda på det." 

En stund senare visar det sig att Barbro "Lill-Babs" Svensson har gått bort. 

Tommy hade vetat ett tag att det inte var bra med hans före detta svärmor och barnens mormor. 

– Den närmaste familjen valde att hålla det för sig själv. Jag har ju inte velat vara en talesman för hur Barbro mår. 

Tillsammans med Lill-Babs dotter Malin Berghagen har han barnen Isak, 15, och Linn, 22. 

– Allting har varit sorgligt förstås, men nu börjar den värsta sorgen lägga sig litegrann för barnen. 

LÄS OCKSÅ: Mia Parnevik: "Jag vill ju gå ner mer i vikt" 

Tommy Nilsson om sorgen efter Lill-Babs

Barbro Svensson var den offentligaste av alla offentliga personer, konstaterar han. 

– Samtidigt som barnen är väldigt stolta över sin mormor vill de komma till sitt eget lilla rum någon gång och få vara själva med sorgen. Det kommer ta lång tid. Hon var så enormt populär och stor. 

Hur är din kontakt med Malin? 

– Jag tycker att vi har en bra kontakt, framför allt när det handlar om barnen. Vi umgås inte eller så, hon har sitt liv och jag har mitt. Men vi har barn tillsammans och då måste man ha en kommunikation. Brinner det till någonstans står vi tillsammans. Det är jätteviktigt. 

När Tommy tänker på Barbro känner han stolthet över vilken fin person hon var. Ödmjuk och tacksam över det liv hon fått leva. 

– Malin och jag levde ju länge ihop och var varandra nära då. Jag och Barbro hade många, långa diskussioner om artisteri på nätterna. Hon såg alla överallt och hon kunde allas namn i en produktion. 

LÄS OCKSÅ: Patrik Wincent: "Jag var väldigt destruktiv" 

Slutade dricka alkohol för tio år sedan

Ingen var hög eller låg. 

– När Barbro låg på sjukhuset nu, så fick de inte bädda sängen åt henne. Det gjorde hon själv de första dagarna. "Nej, gå och gör någonting annat, ni har säkert mycket att göra", sa Barbro. 

Även hennes före detta make Lasse Berghagen är bra på att bekräfta människor. 

– De kunde sitta framför tv:n och se någon som de tyckte var bra. Då lyfte de bara på luren och ringde. "Hej! Jag ville bara säga fasen vad duktig du är. Hejdå!" Utan att de kände personen. Det kostar så himla lite att lyfta andra. Man blir lyft själv av det. 

Tommy med kärleken Linda Olsson. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

I Järvsö var Barbros hus familjens nav. Det var där man träffades och dörren var alltid öppen, minns Tommy. 

Järvsöborna skyddade bygdens stora stjärna. Innan journalisterna visste hennes adress brukade de peka på något hus långt in i skogen och säga att hon bodde där. 

Tommy sitter på ett konditori i Åkersberga centrum och äter en köttbullemacka, samtidigt som en äldre man fotograferar honom. Runt artisten flockas förtjusta kafégäster som följt Tommy i "Stjärnornas stjärna". För att få prata ostört byter han bord. 

Var befinner du dig i livet just nu? 

- Jag är på en bra plats. Egentligen har jag aldrig mått bättre än nu. Snart är det tio år sedan jag slutade dricka alkohol och började tänka på hur jag vill ha det som äldre. Jag är 58 nu och rullar mot 60. 

Fick tillbaka lusten och energin

Tommy, som vikt ihop sina 193 centimeter vid kafébordet, är i fin form. 

– Äh, jag har ett par kilo här bara. Jag sitter ju och håller in magen, he he. 

Att Tommy drack påverkade alla i hans omgivning. 

– Det är inte speciellt attraktivt med en man i 50-årsåldern, som sitter i ett hörn och dricker bira. Det är väl det mest osexiga som finns. Och där någonstans var ju jag. Jag insåg att antingen sitter jag kvar här eller så reser jag på mig och gör någonting åt det. 

När Tommy drog ner på drickande började han må bättre både fysiskt och psykiskt. Lusten och energin kom tillbaka. Det gjorde även jobberbjudandena. I ett svep fick han frågan om att vara med i Melodifestivalen, göra "Sound of Music" och åka på turné med Christer Sjögren. 

Tommy Nilsson

Ålder: 58. 

Gör: Artist. 

Bor: Hus i Roslagskulla norr om Åkersberga norr om Stockholm. 

Familj: Sambon Linda Olsson, 39. Barnen Angelica, 38. Kalle, 25, Linn 22, Isak, 15, Tim, 6. 

Aktuell: Deltagare i "Stjärnornas stjärna", TV4. 

– Att svara ja var långt ifrån självklart. Så jag tog till "styrelsen". Lasse Berghagens gamla trick, som går ut på att alla bör ha en styrelse. 

För Tommys del består den av tre kompisar: En byggare, en vd och en kille som jobbar på ett hem för flyktingar. 

– När jag frågade vad min kompis tyckte, sa han: "Du sitter ju bara hemma och säger nej till allting. Vad händer om du säger ja? Var inte så tråkig." 

Det var ett lyckokast - även om Melodifestivalen gick så där. 

Tommy om kärleken Linda Olsson, 39

I samma veva träffade Tommy musikalartisten Linda Olsson, nu 39. De möttes under en period när Tommy hade det knepigt, både med skilsmässan från Malin Berghagen och med för mycket alkohol. 

– Det var lite sunkigt i livet. Jag närmade mig 50 och funderade: Ska man träffa någon överhuvudtaget ska det vara någon som är lika gammal, har två barn och är skild. Då kan jag bara leva och inte ha ansvar för barn. 

Tommy har dessutom en dotter, som är ett år yngre än Linda. 

– Längre ner än så kan man ju inte titta, tänkte jag. 

Paret träffades på Göta Lejon, under en eftersändning av schlagerfestivalen. De hade setts tidigare när Linda dansade bakom Tommy under några konserter. Plötsligt stod hon där. Men startsträckan i förhållandet var ganska lång. Under ett par månader pratade de i telefon några gånger, träffades på helgerna och fikade någon gång. Ingenting annat. De lärde känna varandra på ett bra sätt, tycker han. 

– Jag blev förälskad i Lindas energi, hennes vilja framåt. Att hon var ambitiös i sitt arbete, hälsosam och tränade. Jag kände mer och mer "shit!" Man speglar sig ju och jag upplevde att jag bara måste ta tag i mig själv. 

Linda hade inga barn, medan Tommy hade fyra stycken med tre kvinnor. 

– Det var inte självklart för mig. Skulle jag pröva familjegrejen en gång till, när jag redan misslyckats tre gånger? 

Jag har fem barn, som jag vet om. 80-talet var ju rätt vilt

Tommy tyckte också att han var lite för gammal. 

Till slut kom de till en punkt i förhållandet när han var tvungen att välja: Antingen bilda familj med Linda eller låta henne gå. 

– Jag kände att den här virvelvinden ville jag ha kvar i mitt liv. Men jag funderade länge. Och Linda också förstås. 

De bestämde sig för att satsa. "Skyll dig själv. Vad ska du med mig till? En dålig investering", sa Tommy till Linda. Till hans glädje tyckte hon inte det. I dag har deras gemensamma pojke Tim fyllt sex. När de får tid över ska de gifta sig. 

Tommy Nilsson på QX-galan. Foto: OLLE SPORRONG

Tommy, som också är morfar, medger att familjekonstellationen är snurrig. 

– Jag har ett barnbarn som är 18 och ett på fem månader. Jag har fem barn, som jag vet om. 80-talet var ju rätt vilt, det kan ju dyka upp någon där, skämtar Tommy. 

Även när det kom till gemensam bostad hade paret en lång startsträcka. Linda hade en lägenhet i Gamla Enskede söder om Stockholm och Tommy hus i Hälsingland. 

– Jag hade en kärlek till det fina gamla huset, som låg mitt i skogen i Färila. Jag trodde att det var stället för mig. Även om jag och Malin hade ett liv där hade jag mitt eget liv där också och massor av vänner. 

Tommy Nilsson om rädslan för vildsvin

Emotionellt fungerade det fint att bo där, men inte praktiskt. 

– Det var väldigt skönt att göra sig av med det till slut. Det var ett gruslass som släppte. 

Nu har paret bott ihop på riktigt i fyra år. Huset i Roslagskulla är omgivet av en gräsmatta, träd och en friggebod med studio. Runt villan finns naturen och havet. 

– Det är inte så att jag är skogsmulle och går ut i skogen. För mig kan det räcka att vara omgiven av den. 

TOMMY NILSSON OM ...

... LIVET PÅ LANDET: 

"Stan har absolut sin charm. En sak jag har upptäckt är att det är mycket enklare för mig att åka till stan när jag behöver stan än att åka ut på landet när man sitter i stan. Jag utnyttjar det Stockholm har att erbjuda, som att gå på teater eller restaurang, men jag bor hellre på landet. Det är ett annat lugn här." 

... ATT VARA FOLKLIG: 

"Jag kom till en punkt i karriären där jag satt och väntade på att få kredd av någon. Att jag skulle få vara med i vissa sammanhang och att journalister skulle tycka att jag gjorde någonting bra. Till slut gav jag upp och tänkte: 'Jag är ju folklig för fan. Folk tycker om mig ute i stugan. Min uppgift kanske är att spelas på P4 och uppträda på 'Bingolotto'. Göra allt det som en folklig artist gör.' Mitt i allt det hittade jag mig själv." 

... ANDLIGHETEN: 

"Jag kan skriva under på att jag ser och upplever saker, men det är inte så att jag vill berätta någon spökhistoria. Jag har absolut känt av och sett saker vid många tillfällen, som är svåra att förklara på annat sätt än att det faktiskt finns något annat." 

... LOGISTIKEN MED ALLA BARNEN: 

- Det räcker ju med att ha ett barn som är sex år för att logistiken ska paja. Det är ett himla pusslande. Vi får ta hjälp av Tims mormor som barnvakt. Jag träffade en schaman en gång och vi pratade om det ständigt dåliga samvetet. Han sa till mig att njuta så mycket jag kunde när jag var borta. Ta in att jag stod på scenen och att folk lyssnade. När jag kom hem syntes det i mina ögon att jag varit med om något fantastiskt. Det smittar av sig. 

... RÄDSLOR: 

"Jag är inte rädd för att ta mig an saker som är lite utanför lådan. Det är en ny devis i livet. Vad ska man vara rädd för? Att någon tycker att man är fånig eller har skrivit en skitlåt? Det tjänar ju ingenting till. Jag är nog väldigt mycket samma person privat och som artist. Det finns inga gränser, jag pratar om vad som helst. Jag försöker inte skydda mig mot något som är konstigt med mig eller min person."

Just nu är han lite rädd för alla vildsvin i trakten. 

– De är jätteläskiga. Det skulle vara skitjobbigt om det kom en stor jävla sugga. 

Tommy tittar på klockan. Han måste rusa. Sonen Isak, 15, ska till tandläkaren innan han åker hem till mamma Malin i Palma. 

– Nu ska han komma hem för att gå musikgymnasium i Stockholm. Om Malin har bestämt sig för att flytta hem vet jag inte. Det har varit ett äventyr för honom att leva utomlands, men nu vill han hem till sina syskon. Han vill också hitta ett socialt liv här hemma med folk som håller på med musik. Allt har sin tid.