Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
"Andra akten har börjat"

Tommy Körberg: "Alkoholen förändrade min personlighet"

Sångaren Tommy Körberg fyller 70 i sommar. Han har dragit ner på drickandet, går på gymmet och proppar i sig vitaminer.

– Jag har gått i alkoholterapi, säger han.

Christer Olsson

Vi träffas på ärevördiga Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. 

Utsikten mot slottet är "breathtaking", som amerikanska turister säger, men Tommy har gömt sig vid ett bord bakom en pelare. När jag kommer tar han ut öronsnäckorna. Han är som vanligt på jakt efter nya, bra låtar. 

– Lyssna för nöjes skull? fräser han. Det finns inget nöje i musik! Den är på liv och död! 

Han skrattar gott och sveper med blicken över lokalen. 

– Här är jag mycket. Hela min bok "Sjung tills du stupar!" kom till här. 

Bert Gustav Tommy Körberg

Ålder: 69. 

Gör: Artist. 

Bor: Lägenhet i Stockholm. Familj: Hustrun Anne-Charlotte, 48. Dottern Elvira, 9, sönerna Erlend och Anton från tidigare förhållande. 

Aktuell: Fyller 70 i sommar. Spelar i musikaliska monologen "Lola" på Cirkus i Stockholm i höst. 

Tommy fyller 70 i sommar. Men något firande blir det inte. För säkerhets skull har han bokat in sig på uppdrag på Fridas i Varberg samma kväll. 

– Jag hade ett 40-talskalas som slutade med att jag kom hem i kockens kläder - jag hade ramlat ner i Brunnsvikens vatten efter ett tequilarace, men 50-årskalaset på Rosendals trädgård på Djurgården med Orsa spelmän var helt okej. Det var en trevlig fest - Tommy Berggren höll ett tal om sig själv i 25 minuter. 60 firade jag på premiären av "Mama Mia" med Meryl Streep och Pierce Brosnan. Det får räcka. 

LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson "Jag har fem barn - som jag vet om" 

Tommy Körberg: "Det är väl ingen jäkla hit att bli gammal"

Att fylla 70 ger Tommy blandade känslor. 

– Jag har alltid varit yngst i alla ensembler, säger han. Jag kommer ihåg att jag var yngst i "Svea Hund" med Hasse och Tage. Gösta Ekman sade alltid att allting var för 20 år sedan, och jag tyckte det lät så jävla gammalt - nu är jag där själv! Han skrattar. 

– Det är väl ingen jäkla hit att bli gammal. När man tycker att saker och ting börjar falla på plats i huvudet, då rasar kroppen samman. Det är de gyllene motsatserna. Försynens ironi - men jag vet inte, det är inte förrän jag börjar nämna det som tankarna kommer - jaha, hur många år har jag kvar? Hinner jag med att se Elvira ta studenten? Just nu är det många i min närhet som trillar av pinn ... När jag träffar honom kommer han direkt från gymmet. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– På fredag är det dags igen. Jag har en vänlig, men bestämd finländare som tar hand om mig. Han är gammal löpare så han kan knän. Jag gick till honom när jag opererat knät för artros - klarade av ett års rehab på tre månader. 

Tommy ser nöjd ut. 

– Dessutom är jag hypokondriker och käkar en stor hög vitaminer varje dag. Jag och Lasse Hallström brukar skicka mobilbilder till varandra - så här många tar jag! 

LÄS OCKSÅ: Mia Parnevik: "Jag vill ju gå ner mer i vikt" 

Tommy om dottern Elvira

Men för mig beror det på att jag har immunbrist - immunförsvaret är nedsatt med 20 procent. Innan satt jag med sprutor i magen 2,5 timmar en gång i veckan, 50 milligram gammaglobulin en gång i veckan. 

Nu har han ersatt sprutorna med vitaminer. 

– Men det här är en känslig tid. Jag blir skitförbannad och ryter ifrån när folk hostar rakt ut på bussen. 

Nioåriga Elvira både dansar, sjunger och skriver låttexter, men Tommy ser gärna att hon ägnar sig åt något annat än det han själv gjort till sin karriär. 

– Det där går jag inte in i, säger han trött. Jag hoppas bara att hon växer till sig - att bli känd tidigt är inte bra. Jag var 19 när jag slog igenom med "Somebody's taken Maria away", men branschen var mycket enklare då - det fanns inte så många parasiter som skor sig och ska tala om för ungarna hur de ska stå, gå och föra sig. Förra sommaren hade jag komponerat en låt som Elvira naturligtvis hade synpunkter på - ska det inte vara så här ...? Men nu är hon inne i en annan fas när det inte är kul att gå till skolan. Jag ska på utvecklingssamtal efter den här intervjun. Nu är det bara slajm och sådant som gäller - mitt raklödder försvinner i en jävla fart ... 

Jag märkte att alkoholen förändrade min personlighet

Tiden med kokaindomar och rattfyllor ligger bakom honom. 

– Jag har taggat ner ordentligt. Jag dricker då och då, men inte som förr när två glas gärna blev två flaskor. Jag har inte samma längtan längre, och jag märkte att alkoholen förändrade min personlighet. 

– Jag blev sint, säger han och lånar ett ord från norskan. Förr blev jag ryskt full, började gråta och skulle ge folk pengar, men på senare år blev jag mer elak, sint. Jag har gått i alkoholterapi, men det är svårt att orientera sig i den djungeln - jag tror att du har blivit stöpt i en form och den vet man inte hur den ser ut i dag. Om man förändras tror jag mycket beror på sociala omständigheter. Kineserna säger att vi är tusen jag - och de har rätt i det. 

TOMMY KÖRBERG OM ...

... SIG SJÄLV OM TIO ÅR: 

"Jag brukar tänka på Tony Bennet, den amerikanske sångaren som var Sinatras främste konkurrent - att kunna hålla på att sjunga som han gör vid 90 ... även om det kan bli lite vingligt ibland." 

... RASTLÖSHET: 

"Det har blivit bättre, men jag har inget tålamod alls när jag repeterar. Jag vill att allt ska bli perfekt. 

Jag ställer höga krav på min omgivning, precis som på mig själv." 

... RÄDSLA: 

"Jag är mest rädd för att rösten ska fallera när jag behöver den som bäst. Nu när jag inte dricker är det ingen fara, fast nu märker jag att jag sjunger för lite - jag blir hes lättare. Bevare mig väl att jag ska behöva sjunga upp mig, fan vad tråkigt!" 

... LYCKA: 

"Vet inte ... kanske när jag sjunger? Mestadels. Då känner jag mig hel - det är nog det närmaste lycka jag kan komma. Jag är ingen klackarna-i-taketkille och det märkliga är att alla mina kamrater har ungefär samma känsloläge - ofta är det en farsa som saknas ..." 

... SÖMNLÖSHET: 

"Nu när jag inte dricker tar jag en insomningstablett. Jag har försökt ta reda på vad insomnia beror på, men det är ingen som kan säga något vettigt om det."

I dag har han en förklaring på sitt drickande. 

– Jag kände mig obekväm när jag hamnade bredvid folk jag inte kände. Jag har inte den sociala vanan, eller kompetensen. Jag är inte direkt diplomatisk heller. I stället gick jag direkt till baren. 

Alkoholen ersatte han med - glass. 

– Häagen-Dazs har gjort en förmögenhet på mig. Fast nu har jag ersatt glassen med klyftor av blodapelsin. 

Spelar transvestit

Paradoxalt nog har han samtidigt lanserat sitt eget vin på Systembolaget. 

– Livet är för kort för att dricka dåligt vin, svarar han när jag frågar om hans vin är gott. Kommer du ihåg Fragal? Sött så in i helvete! Jag minns att jag drack Fragal, somnade i ett tält på Gotland, vaknade med fötterna utanför tältet och hade bränt sönder hälarna. 

Tommys båda viner kommer från välrenommerade området Ribera del Duero i norra Spanien. 

– Ett kan man dricka utan att käka och det andra, en crianza, har lite mer karaktär. 

Garderoben säger ifrån när frossan går över styr. 

– Jag får gå till skräddaren med mina kläder då och då. Fast i går fick jag faktiskt sy in en rock - men den var rätt gammal. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I höst ska han tackla sina kvinnliga sidor i musikaliska monologen "Lola". 

– Sunil Munshi (regissören, red:s anm) hade en grundidé som jag tyckte om. Men vi har gjort om den lite - jag måste tänka på att det är mitt namn som står på affischerna. Jag plockar musik från alla möjliga håll och är textförfattare både här och där. 

Pjäsen handlar om en transvestit i ungefär samma ålder som Tommy som dragit sig tillbaka från scenerna i Madrid, Amsterdam och Berlin och gjort sin sista föreställning på hemmaplan. 

– Han har fått sparken för att han är för gammal. Men underrubriken på den här föreställningen är utanförskapet. Att vår toleransnivå för annorlunda människor är så låg. Vi har svårt att acceptera att folk är annorlunda, men vive la difference, säger jag! Skitstövlar finns det i alla nationaliteter. 

Jag var ensamvarg som barn

Ämnet har en del beröringspunkter med Tommys eget liv. 

– Jag var ensamvarg som barn. När jag var i skolan ville jag egentligen bara åka hem. Efter Ronneby, när jag gick i skolan i Enköping, bodde jag på en ö, Biskops Arnö, så jag brukade åka hem och umgås med internateleverna där som var klart äldre än jag. 

Där lärde sig Tommy att dricka whisky, han fick lära sig kortspel och hur vackra kvinnobröst var. Tommy föddes i Norsjö utanför Skellefteå, oäkta son till en präst ("vid hans begravning visade det sig att han aldrig fått prästbetyg, han var bara kyrkvaktmästare") och tillbringade två år på fosterhem innan hans mamma tog med honom till Skånegatan i Stockholm. När Tommy var fyra flyttade han till Ronneby med mamma och hennes nye man, som var gitarrist - och alkoholist. 

– Det var bra för det var en liten stad och en lugnare skola, men jag var ganska orolig. Jag var äventyrlig, skulle prova allt, alla sporter. Jag spelade allting - fotboll, bandy, hockey och handboll. Vad ska man göra i en småstad som Ronneby - och vi bodde precis bredvid fotbollsplan och hockeyrinken. 

I gymnasiet var han med i bandet Bootleggers, som så småningom utvecklades till The Maniacs som sedan blev Tom, Mick & The Maniacs. Därifrån tog han steget till Melodifestivalen och "Judy, min vän", som senare följdes av musikaler som "Sound of Music", "Les Misérables", "Chess" och "My Fair Lady". De senaste åren har han varit ständig medlem i Benny Anderssons orkester. 

I dag bor Tommy och hans familj i en lägenhet vid Danvikstull i Stockholm. 

– På Klippan. Huset byggdes 1936 med så kallat krigscement. När de skulle bila för att bygga nya balkonger rasade hela vårt tak i sovrummet in. 

Påsken tillbringar de på Mallorca.

– Vi har vänner som bor där - och vi tar hunden med oss! När man känner till hur allting funkar där nere är det bara så jävla skönt.