Tilde de Paula Eby älskar sitt jobb.
"Jag investerar mycket av mig själv i programmen. Ibland lite ohälsosamt mycket, när jag går in i detaljer. Att inte göra sitt bästa är respektlöst, när man får en liten stund av människors uppmärksamhet."
1 AV 2
Tilde de Paula Eby älskar sitt jobb.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
"Jag investerar mycket av mig själv i programmen. Ibland lite ohälsosamt mycket, när jag går in i detaljer. Att inte göra sitt bästa är respektlöst, när man får en liten stund av människors uppmärksamhet."
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tilde de Paula Eby: "Ditt bästa är gott nog"

Förutom i "Nyhetsmorgon" syns Tilde de Paula Eby just nu i ”Hela Sverige bakar”. I programmet svallar känslorna, hemmabagarna gråter och kastar saker.

Det är på riktigt. Precis som programledaren vill att livet ska vara.

Åsa Görnerup

Tilde de Paula Eby kommer direkt från ”Nyhetsmorgon”. Att hon har gått upp klockan tre och kört fyra timmars direktsändning märks inte. Hon utstrålar lika mycket energi som i rutan.  

Efter en lång sommar i lägenheten i Palma, blev hon nominerad till tv-priset Kristallen direkt efter semestern.

– Sämre start på hösten kan man ju ha. Utvilad och firad, det var fantastiskt! Jag blev osunt nervös för jag ville så himla gärna ta hem priset till mina medarbetare. 

För andra året i rad utsågs Tilde till årets kvinnliga programledare. 

Nu står kristallerna på en hylla tillsammans med maken Tomas Eby de Paulas musikpriser. De är det första hon vilar ögonen på när hon vaknar, medger hon.

– Det var en extremt stark lyckokänsla där och då, men jag kan inte livnära mig på den. Den kommer tillbaka som små lyckoduschar. När jag harvar på, hämtar i skolan eller försöker komma på en vettig middag.

LÄS OCKSÅ: Dolph Lundgren: "Jag har gått i psykoterapi i fem år" 

"Att inte göra sitt bästa är respektlöst"

Tilde älskar sitt jobb. Det krävs för att klara av att göra ”Nyhetsmorgon”, ”Let's Dance”, ”Hela Sverige bakar”, ”Polarprisgalan” och ”Cancergalan”. 

– Jag investerar mycket av mig själv i programmen. Ibland lite ohälsosamt mycket, när jag går in i detaljer. Att inte göra sitt bästa är respektlöst, när man får en liten stund av människors uppmärksamhet.

Just nu syns Tilde i ”Hela Sverige bakar”. Särskilt bra på att baka är hon inte själv. Hennes roll är att vara hemmabagarnas stöd, när de går in med sina förhoppningar och drömmar. 

Precis som Tilde har de en passion, som kan förändra deras liv i jakt på titeln ”Sveriges bästa hemmabagare". I programmet får starka känslor deltagarna att börja gråta och kasta grejer.

Tilde de Paula Eby.

Ålder: 44.

Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 36. Barnen Elian, 17, Zion, 16, Naemi, 12, Iliyah, 6.

Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

Yrke: Journalist och programledare.

Aktuell: ”Hela Sverige bakar”, sänds i TV4 tisdagar klockan 20 och på TV4 Play. Ständigt aktuell i ”Nyhetsmorgon”.

Misslyckas hellre än att aldrig ha försökt

– Jag älskar när saker är viktiga på riktigt. När folk bryr sig. Ja, det gör lite mer ont, men det skapar också mycket större glädje. 

Vad säger det om dig?

– Jag har insett att vi har begränsad tid på oss. Shit, det är nu det händer. Jag misslyckas hellre gång på gång, än att aldrig ha försökt. 

Tilde vill utnyttja den tid vi har. 

–  Förutom att jag älskar mina barn, är det det enda jag varit konsekvent med i mitt föräldraskap. Jag har alltid sagt: Ditt bästa är gott nog. Lev livet fullt ut. Och var alltid snäll mot andra. That's it!

LÄS OCKSÅ: Linda Lindorff: "Vi förstärker varandra och blir bättre ihop" 

TILDES 9 BÄSTA LIVSRÅD

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1. Behandla andra som du själv vill bli behandlad

”Jag har alltid försökt leva efter den gyllene regeln och försökt förmedla den till mina barn sedan de var supersmå. Man kan aldrig leva sitt liv på bekostnad av någon annan. Jag vill också att de delar med sig till andra. Matsäck eller lördagsgodis spelar ingen roll. Nästa gång är det en annan som har en påse godis.”

2. Välj vem du vill vara

”Jag bestämde mig för länge sedan hur jag vill leva mitt liv. Ett avgörande ögonblick var när jag gick journalistlinjen, där de sa att vill man bli något inom journalistik måste man vara beredd att kliva över lik. Då räckte jag upp handen och sa: `Det är inte jag beredd att göra. Det finns ingen karriär i världen som är värd att jag gör illa någon annan.´`Vi får väl se hur det går´, svarade de.”

3. Kravla upp ur ångestgropen

”Man behöver inte bara träna sina fysiska muskler, man måste även arbeta med sig själv mentalt. Det tror jag att jag är duktig på. Det är klart att jag trillar ned i djupa gropar, där ingenting är bra. Där allting bara är ångest, där jag inte tycker att jag har några talanger, är världens tråkigaste och inte ens kan laga mat. Oftast är ångestgroparna en sörja av dålig självkänsla, trötthet och detaljer. Då klappar jag mig själv på huvudet och går och lägger mig. Sedan tänker jag: I morgon ska jag försöka lite till.”

4. Bli din egen bästa kompis

”Var lika snäll mot dig själv som du är mot din bästa vän. Man tröstar ju alltid kompisen för alla tillkortakommanden, men mot sig själv är man hård som flinta. Om du precis tränat i 45 minuter skulle du aldrig i livet säga till din kompis: `Din jävla sopa! Du skulle ha tränat i en timme.´ Men det gör man ju till sig själv.”

5. Var stolt över att ha gjort ditt bästa

”I många år var mitt nyårslöfte att jag skulle försöka lite mer. Vara lite bättre på allt, njuta mer, prestera mer. Men det går inte att prestera sig fram till lycka. Det handlar mer om hur man mår. Jag säger alltid till barnen: `Om du gör ditt bästa är det gott nog.´ Det kan exempelvis gälla ett betyg som de är besvikna på. Så länge de gjort så gott de kan kommer jag fira med en Pommac.” 

6. Kväv inte drömmen

”Man kan göra allt – men inte på samma gång. Det finns en hets i dag att alla ska bilda familj, göra yrkeskarriär, bostadskarriär och uppfylla sitt livs drömmar mellan 30 och 40 år. Var sak har sin tid.

Jag är jättebra på att drömma och omvandla dem till mål. På journalistlinjen diskuterade vi vad alla skulle göra. Jag drömde om att arbeta med hela världen som arbetsfält, men jobba mot Sverige. Gärna för den största tv-kanalen. Inte för att jag tyckte att jag var bra, men jag kväver inte min dröm. Naivt kanske, men två år senare ringde de från `När och fjärran´ och frågade om jag ville bli resereporter.”

7. Våga kärlek

”Att våga älska en partner fullt ut är skitläskigt. Att lägga så mycket känslor i någons händer kräver tillit och trygghet. Många småkonflikter handlar egentligen om rädsla för att bli lurad. Man älskar varandra, men når inte hela vägen fram. 

I riktig kärlek vågar man älska fullt ut och är mest intresserad av att ge. ”Åk på den här turnésvängen, inga problem.” Jag vill ge, för min man vill mitt bästa hela tiden. Han vill att jag ska njuta, vara glad, sova ut, träffa kompisar. 

Till en början vågade jag inte, men min man backade inte en centimeter. Han var bombsäker och övertygade mig att vara trygg. Nu älskar jag med varenda fiber i kroppen. Vad är det värsta som kan hända? Att det gör ont, men det är värt risken.”

8. Glädjen i att vara behövd

”Jag tankar kraft av att känna mig duktig och behövd. Det kan handla om att hjälpa yngre kolleger eller stötta kompisar som har det tufft. Jag får energi och styrka av att finnas där för andra.” 

9. Krav är en kärlekshandling

”Vilka människor vill du att dina barn ska bli? Jag ställer krav på mina. Vi är en familj och delar upp arbetsuppgifterna. Barnen hjälper mig för att jag ska må bra och jag hjälper dem. Att curla barn är kontraproduktivt, då alla vill känna sig behövda i en familj.

I dag hjälper de varandra med läxor, hämtar lillebror och lagar mat. De äldsta var i tioårsåldern när jag lärde dem hur tvättmaskinen fungerar. Var och en sköter sin egen tvätt, men innan frågar de om någon annan vill ha något tvättat. Det är en barnlek för dem.”