1 av 3: Delar med sig av sitt bästa livsråd
Pär Lernström: "Jag har ett kluvet förhållande till mitt skägg. Att fixa skägget är en del av badrumsrutinen".
2 av 3: Pär Lernström: "Jag har ett kluvet förhållande till mitt skägg. Att fixa skägget är en del av badrumsrutinen". Foto: Cornelia Nordström
"Min yrkesroll är per definition törstande efter bekräftelse hela tiden. Att ta emot folkets jubel i "Idol" på fredagar är fantastiskt. Det där lever jag lite för".
3 av 3: "Min yrkesroll är per definition törstande efter bekräftelse hela tiden. Att ta emot folkets jubel i "Idol" på fredagar är fantastiskt. Det där lever jag lite för". Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4

”Ta emot folkets jubel i Idol är fantastiskt”

Pär Lernström gillar inte att kasta bort sina få lediga söndagar. Då isolerar han sig i köket och lagar avancerade maträtter under stark stress. "Idols" programledare hatar att duscha, men har inget emot att visa sig spritt språngande naken i tv.

LÄS MER: Måns Zelmerlöw: "Rädd för att inte vara behövd" 

Pär Lernströms bästa...

...söndag

Jag jobbar ofta helger. Häromdagen räknade jag och min fru Linda ut att det går bort 25 stycken varje år. En ledig söndag käkar vi en lång frukost. Sedan är det fokus på att göra en maträtt hela dagen. En Bœuf Bourguignon, chiligryta eller vad som helst som tar tid. Jag gillar att laga mat, då tänker jag inte på något annat. Det motsägelsefulla är att jag är dålig på att hantera köksstressen. Jag är lite receptslav, lägger ribban för högt och har en lagom stor prestationsångest. Då har vi lärt oss i familjen att ingen stör. Till och med min dotter Bibi, som är fyra, fattar. Linda får inte komma in i köket. Hon är pedant och kan börja städa direkt när jag står och hackar lök, trots att maten inte är klar på långa vägar.

...köksredskap

Jag säger mandolinen, även om jag är livrädd. Vår är så dålig och man får hålla i löken. Linda har skurit sig några gånger när hon kommit för nära med fingrarna. I tio år har jag sagt att jag ska köpa en ny. Jag har försökt köpa loss en i "Kockarnas kamp", men bara fått nej.

LÄS MER: Mari Jungstedt: ”Kommer dröja innan jag flyttar ihop igen” 

...hitlåt

Jag älskar Håkan. Den Hellström-låt som rullat mest är "Fri till slut". Den är väldigt fin. Håkan springer i sina egna fotspår, medan min väg är ganska motorvägsdoftande. Jag gillar folk som åker off road, som Ernst Kirchsteiger. Han har skapat en helt ny vokabulär och gör mig genuint lycklig. Varje gång vi ses på programledarkonferens skriker jag "Pappa!", springer mot honom och kramar honom. Ernst är 100 procent sig själv, men han är ju inte min pappa.

...duschlåt

Jag sjunger i princip aldrig i duschen. Det här låter inte så hygieniskt, men jag tycker inte om att duscha. Det är tråkigt. Jag inser att jag måste göra det och tvättar mig väldigt fort. Det finns inget socialt med det och jag gillar inte att duscha med Linda heller. När jag tappar upp ett bad och kanske tar en liten bärs känner jag redan efter tio minuter: "Fan vad det här är obekvämt".

...skägget

Jag har ett kluvet förhållande till mitt skägg. Att fixa skägget är en del av badrumsrutinen. Män har fördelen att i princip aldrig behöva försvara sitt yttre. Skägget är det enda folk kommenterar. I våras hade jag ganska långt skägg. Reaktionerna var 50/50, antingen sa folk åt mig att raka mig eller så tyckte de att det var fint.

...nakenchock

När jag stått naken i "Idol" har ingen påpekat hur jag ser ut. Det värsta jag fått höra är att jag har ett konstigt brösthår. Folk tycker jag är bjussig, hade jag gjort det som kvinna hade det blivit diskussion. Det kan också ha att göra med att kroppen inte är så vältränad som kroppar som visas upp brukar vara.

När vi gjorde wreckingballgrejen stod jag naken i en studio i Spånga. Det var ingen vacker syn: en tanig snubbe i 30-årsåldern som klättrar upp på en boll. I Globen visades det på en 16 meter lång ledskärm. "Jaha, min skinka ser ut så där." Man har ju en bild av att man ser okej ut.

Nyligen badade jag isvak spritt språngande naken med en massa folk på kajen. En konstig situation, men jag tycker det är roligt.

LÄS MER: Peter Dalle: "Är skönt att Victoria inte är skådespelare" 

...förförelsetrick

Jag är ganska dålig på sådant och har alltid varit en usel taktiker, långt ifrån de klassiska The Game-knepen. Däremot är jag romantisk och det är ganska många resor som jag överraskat Linda med.

...pappaegenskap

Jag har en bra energi och håller humöret uppe. I början av nästa år kommer ett barn till. Det känns jätteskoj. När Bibi föddes var det kaos och vi höll på att renovera badrum. Det gör vi nu också, men den här gången ska det vara klart när bebisen kommer. Bibi är väldigt exalterad över syskonet och kommer med många konstiga namnförslag. De flesta är Disney-relaterade. Hon ser mycket på "Den lilla sjöjungfrun" och vill att bebin ska heta Sebastian efter krabban. Det namnet blir det inte.

...hemlighet

Min enorma roadrage. Jag blir fruktansvärt arg i bilen. Jag försöker skärpa mig, men det går inte, det är min ventil. Folk kör ju så dåligt, som yrkeschaufförer som inte kan blinka! Om någon ser en person som hänger på tutan, gestikulerar och ser ut att skrika kan det vara jag. Då ber jag om ursäkt på förhand.

...leksak

Det skulle möjligtvis vara om jag köper något till köket, men jag har inget utöver det vanliga. Jag är ingen prylkille med ett flipperspel i källaren eller ett pingisbord i garaget.

...fru

Jag har bara varit gift en gång, men jag tycker utan tvekan att Linda är den bästa. Hon bara är den hon är. Det är tryggt att ha någon som alltid finns där och inte förställer sig.

Pär & Linda. Foto: Alexander Donka

...barndomsminne

Mina starkaste minnen är från våra båt- och husvagnssemestrar. Det var en bygga om-tillvaro, när man skulle äta eller sova. På en camping på Öland vann jag en talangjakt storstilat med "Varm korv boogie". Troligtvis var jag lite för gammal för att det skulle vara coolt.

...Gudstro

Jag är uppvuxen i ett frikyrkohem och mamma går fortfarande i kyrkan. Jag släppte det i tonåren, men har en enorm respekt för vad tro kan betyda. Förhoppningsvis händer något efter jordelivet. Det vore sjukt tråkigt annars.

...förebild

Jag vet faktiskt inte. Det hänger ihop lite med att spåra sin egen väg. Då är det svårt att malla in sig själv i någon annans tillvaro. Det är ett potpurri av männi-skor som formar mig.

...kärleksminne

När jag fyllde 25 hade Linda varit jättegullig och förberett en stor överraskningsfest. Min kompis enda uppgift var att inte låta mig åka hem under några omständigheter. Linda och jag hade bokat bord på restaurang senare på kvällen och jag ville hem och byta tröja innan. Hemma stod det uppdukat till fest och då fattade jag. Shit! Precis när jag skulle gå, låste hon upp dörren och stod där med en stor tårta. Det blev helt tyst. Vi käkade middag på en kvart i tystnad. Men det blev en jättehärlig fest.

...bekräftelse

När familjen, och framför allt Bibi, uppskattar det man gör. Den är nästan omöjlig att slå. Min yrkesroll är per definition törstande efter bekräftelse hela tiden. Att ta emot folkets jubel i "Idol" på fredagar är fantastiskt. Det där lever jag lite för.

Pär Lernström

Ålder: 36 år.

Familj: Hustru Linda, dottern Bibi, 4. Ett barn till väntas i början av nästa år.

Bor: Lägenhet i Bergshamra, Solna. Uppvuxen i Strängnäs.

Aktuell: "Idol" och "Kockarnas kamp" i TV4. Spelar in "Talang" i höst, premiär våren 2017. Äventyrsprogrammet "Veckans 360" på You tube.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!