Skådespelaren Sverrir Gudnason berättar om familjelivet, filmen om Björn Borg och hur det är att känna sig både isländsk och svensk.
1 av 3: Skådespelaren Sverrir Gudnason berättar om familjelivet, filmen om Björn Borg och hur det är att känna sig både isländsk och svensk. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Stjärnan tillsammans med Björn Borg och Shia LeBeouf som spelar John McEnroe i filmen "Borg".
2 av 3: Stjärnan tillsammans med Björn Borg och Shia LeBeouf som spelar John McEnroe i filmen "Borg". Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Sverrir tillsammans med döttrarna Salka, Susi och Blanka.
3 av 3: Sverrir tillsammans med döttrarna Salka, Susi och Blanka. Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Sverrir, 39: Jag tror fortfarande på familjen

De isländska rötterna har blivit svenska.

Skådespelaren Sverrir Gudnason, 39, aktuell i filmen om Björn Borg, njuter av sina tre döttrar och öppnar upp för fler.

– Jag tror fortfarande på familjen, säger han.

Sverrir föddes i Lund, men flyttade hem till Island när han var fem. Han växte upp i samma område i västra Reykjavik som sångerskan och multiartisten Björk och brukade springa på henne på Ica. Han började spela piano som barn och fortsatte med trumpet samtidigt som han blev Reykjaviksmästare i glima – en sorts isländsk sumobrottning – innan han fastnade för teatern, började skriva egna pjäser och satte upp dem i skolan.

När familjen flyttade tillbaka till Sverige, där pappan hade blivit professor på KTH, började Sverrir på teaterlinjen på S:t Eriks gymnasium. Att byta land och identitet var inte helt lätt.

– Det var så klart lättare för mig än för någon från Afghanistan, men ändå… det är många koder du måste lära dig, mycket som är outtalat.

LÄS OCKSÅ: Jane Fonda: Jag kan fortfarande göra pilates 

Sverrir Gudnason om livet med tre döttrar

Fortfarande känner han sig mer som islänning än svensk. Han pratar isländska med sina barn och tillbringar jular och somrar på Island, dit hela släkten utom en syster återvänt.

– Jag är lite av en dubbelagent. Men jag har rotat mig för mycket här för att flytta tillbaka. Jag har tre barn och hela min karriär här.

– Det känns helt otroligt att vi har en färdig film där allt sitter på plats, säger Sverrir Gudnason. Vi har slitit med den så länge.

Sverrir Gudnason

Ålder: 39.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Flickvän och döttrarna Salka, Sisi och Blanka.

Bor: Lägenhet i Vasastan i Stockholm.

Aktuell: Som tennisikonen Björn Borg i spelfilmen ”Borg”.

När Sverrir var 25 föddes hans första dotter Salka.

– Barn är en sådan skatt, säger han glatt. Nu har jag tre döttrar!

Fast bara på halvtid. Han är skild från döttrarnas båda mammor, men kan tänka sig fler barn.

– Absolut. Jag tror fortfarande på familjen.

LÄS OCKSÅ: Mark Levengood, 53: "Obalans är mitt bästa" 

Lever med en 13 år yngre kvinna

I dag är han ihop med en 13 år yngre kvinna.

– Hon är inte skådespelerska, tack och lov. Det är skönt att vara med någon vars liv inte hänger på roller och recensioner. 

Sverrir är kortklippt, med minimal skäggstubb och ser mer ut en Dressman-kille än den vildvuxne 25-årige Borg med sitt axellånga hår, pannband och intensiva blick.

– Det är väl positivt att jag inte fastnade i Björn Borg-looken, säger han. Åtminstone för min egen psykiska hälsas skull var det skönt att jag inte stannade kvar utan kunde gå vidare i livet. Det måste man göra.

I "Borg" spelar Sverrir Björn Borg mot Shia LeBeouf som John McEnroe. Foto: JULIE VRABELOVA / JULIE VRABELOVA-JULVRAB.COM

Sverrir fick sitt stora genombrott i SVT-serien ”Upp till kamp” som handlar om politik och musik i övergången mellan 60- och 70-tal. Regissören Mikael Marciman hade han träffat redan när han fick rollen som Lasermannens lillebror i tv-filmen med samma namn.

– Jag tror att jag varit med i allt han gjort sedan dess, säger Sverrir. Vi hade så kul att vi ville fortsätta att jobba ihop.

LÄS OCKSÅ: Doreen Månsson: "Jag kunde inte ens bära en påse" 

Sverrir om filmen om Björn Borg

Sedan dess har han spelat den överbegåvade poeten Leo Morgan i ”Gentlemen”, filmatiseringen av Klas Östergrens roman som också blev tv-serien ”Gangsters & Gentlemen”, spelat äkta man i ”Monica Z” och gjort huvudrollen som Arvid i Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken”. ”Borg” regisserades däremot av danske dokumentärfilmaren Janus Metz Pedersen som gjorde sin första spelfilm.

Från början var Sverrir skeptisk till att axla rollen som tennislegenden.

– Det var nog väldigt mycket Ronnie Sandahls manus som fick mig att vilja göra rollen. Det jag gillade var att Ronnie koncentrerat historien till en vecka runt Wimbledon-finalen. Det är mycket mer en stämningsfilm och psykologisk film än en sportrulle.

Sverrir om...

... Björn Borg:

– Jag växte upp på Island och lite för sent för att se honom spela live, men han var ju en så stor person, ett fenomen, i medierna så jag hade ändå sett honom och hade full koll på vem han var. Han var ju en superstar! Det var så mycket mer än tennisen, utseendet, kläderna, hela hans stil… Jag hade aldrig hört att jag var lik Borg – och kände mig inte så sportig heller.

...60- och 70-tal: 

– Jag gillar 60- och 70-talen väldigt mycket och trivs otroligt bra i den eran. Att göra en spännande film är alltid bra, men utspelar den sig i 70-tal är det en bonus. I ”Borg” har jag haft mycket input i hur kläder och hår ska se ut. Vi testade om och om igen för att få det rätt.

...tennis: 

– Jag spelar ibland, tillsammans med en av tränarna som hjälpte mig med filmen. Fast nu har det inte blivit så mycket eftersom jag gick in i ett filmprojekt där jag fick lägga all krut på att spela trumpet. 

Bortsett från det – och bortsett från att de flesta vet hur det slutar – är själva finalen andlöst spännande. Och Sverrir är Borg. Rörelsemönster, utseende, kroppsbyggnad, blicken. Allt sitter. Även Sverrir själv tycker att finalscenerna är filmens höjdpunkt.

Det var otroligt slitigt

– Det har varit en spännande resa, säger han. Framför allt när vi var i Prag i sex veckor och gjorde Wimbledon-delen, som också var min viktigaste del i filmen. Det var kul att gå upp på morgonen – fast det var otroligt slitigt. Vi hade kul fast det satt flera hundra människor och tittade på…

För att få allting så autentiskt som möjligt hade Sverrir och Shia LaBeouf, som spelar John McEnroe, pluggat in 30-40 bolldueller med allt från två till tolv bollar.

– Vi hade de exakta slagen och rörelserna i huvudet. Så vi gjorde det mesta själva. Det var bara när det var alldeles för svårt för oss som vi använde tennisdubblar, som vid servar och serveäss.

Spelade otroligt mycket tennis

För att bli tillräckligt bra för att kunna gestalta Borg spelade han två timmar tennis varje dag i ett halvår.

– Jag spelade otroligt mycket tennis, men försökte också skaffa mig en livsstil som påminde om Borgs, med disciplin, träning och nyttig mat. Det hjälpte mig mycket i rollen – för det var samma disciplin som Borg hade.

Dessutom hade Sverrir tillgång till mycket arkivmaterial – nyhetssändningar, intervjuer och, naturligtvis, matcherna.

– Det som hjälpte mig mest var att titta på hans matcher. I intervjuerna är han ofta pressad, men när han spelar rör han sig väldigt naturligt. Där satt jag och tittade och antecknade…

Spelar i norsk film mot Maria Bonnevie

Sverrir har just avslutat en norsk film med Maria Bonnevie som spelats in i Vilnius i Litauen. Ett drama om två barn och deras dysfunktionella föräldrar.

– Jag har följt litterära eller historiska förlagor på sistone så det var befriande att slippa det. Fast helt fri var jag inte, eftersom jag skulle spela trumpet i rollen. Jag fick sitta och nöta med en trumpetlärare rätt länge faktiskt, trots att jag spelat trumpet när jag var liten. Det var jazzsolon med väldigt avancerade fingersättningar …

Inspelningen gjorde att han missade semestern på Island.

– Jag hade planerat det, men det slutade med Vilnius i stället.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande