Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sprider ordet på Facebook
2 AV 2

Sven Melander: "Jag är tillfälligt friskförklarad"

Det har varit svårt att få tag på Sven Melander under våren. En tumör kom emellan. Cellgiftsbehandlingar. Inställda möten. Han har mått sämre än han själv trott att han skulle.

Men så en dag ringer han.

Full av energi.

Christer Olsson

Trots 46 år i Stockholm pratar han på omisskännlig malmöitiska. 

– Jag mår mycket bättre nu, säger han. Jag vet hur det är att sitta och vänta, tillägger den gamle journalisträven. Kan du komma ut i eftermiddag? 

Några timmar senare är vi i 1950-talsinspirerade närförorten Midsommarkransen. Sven är sig lik - bortsett från att han är helt skallig. 

– Jag rakade av alltihop inför cellgiftbehandlingen, men det verkar finnas kvar överallt, så jag hade kanske inte behövt göra det. I går var jag till och med tvungen att raka mig, så det verkar vara på väg tillbaka - och om inte så finns det större problem här i världen...

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det var strax före jul som Sven upptäckte att han hade en tumör. 

– Det var bara raskt in och ta bort den, säger han. Men den här typen av cancer är lite lömsk, därför satte de in ett helt batteri av cellgifter. Om jag ska rekommendera läsarna att drabbas av någon sjukdom röstar jag för njursten eller lättare hjärtflimmer - inte cancer, fy fan! Men jag ska inte gnälla, det finns många som har det mycket värre. Nu är det över. Jag är tillfälligt friskförklarad - så jag tycker trots allt att det gått över förväntan. Vissa grejer har varit mycket värre än jag trott - andra har varit lättare. 

Sven Melander om "Stjärnorna på Slottet"

Ett par dagar efter intervjun, som absolut inte fick kollidera med fotbolls-VM, det var enda regeln, ska han åka till Svängsta i Blekinge och förbereda sig för inspelningen av "Stjärnorna på Slottet", med Lena Söderblom, Camilla Läckberg, Alexander Karim och Kajsa Ernst. 

– Att det skulle ta så lång tid, säger han och skrattar. Nä, ärligt talad kände jag mig nog smickrad. Från början var det bara "riktiga" skådespelare - men de stora stjärnorna räcker ju inte hur långt som helst. Det roliga med den här omgången är att jag inte jobbat ihop med någon av deltagarna, så det ska bli spännande. 

Sven Alarik Melander

Ålder: 70. 

Yrke: Journalist, skådespelare, programledare, regissör, byggnadsingenjör. 

Familj: Sambon Alice Åkerblom samt vuxna barnen Victor, Christina och Linnéa från ett tidigare äktenskap. 

Bor: I en trerummare i Midsommarkransen i Stockholm. 

Aktuell: I "Stjärnorna på Slottet" i SVT och som regissör och översättare av "The Play That Goes Wrong" på Nöjesteatern i Malmö i höst. 

Blekinge är numera en fast punkt i Sven Melanders tillvaro. 

– Men det har ingenting med mig att göra. För några år sedan skilde jag mig och träffade en kvinna, Alice Åkerblom, som är bördig från Blekinge. Hon har ett stort ställe i Svängsta. 

Egentligen är Sven utbildad byggnadsingenjör. 

– Jag har min examensring liggande här någonstans, säger han och sveper med armen över lägenheten. Mina döttrar ville se den häromdagen. Jag har aldrig jobbat som byggnadsingenjör, men jag har haft nytta av det. Genom livet har jag byggt om en del, haft lite hus och jag vet i alla fall hur det är konstruerat undertill. 

Blev otroligt förälskad i Stockholm från första sekund

Ingenjör var 1950-talets drömyrke nummer ett. Det var de som skulle fixa allting. 

– Pappa hade velat bli ingenjör och började till och med läsa på kvällarna - men då hade han redan fått tbc och orkade aldrig fullfölja det. Jag tyckte det var roligt att skruva isär saker och skruva ihop dem igen. Det var ingen som tvingade mig att bli ingenjör och jag var duktig i matte, fysik och kemi - men teknis var på en annan nivå. Där stötte jag på patrull. 

I stället sökte han till journalisthögskolan och kom in. 

– Jag var bäst i svenska och engelska. Efter praktiken på Expressen i Malmö fick Sven ett vikariat. När det var över tipsade cheferna Aftonbladet i Stockholm om honom. 

Sven tillsammans med sambon Alice Åkerblom. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Jag kom till Stockholm under sommaren 1972 och började på Aftonbladet - och blev otroligt förälskad i Stockholm från första sekund. Det är en fantastisk stad - och människorna är öppna, trevliga och glada. 

Förra gången jag träffade Sven bodde han i en miljonvilla i Saltsjöbaden. Sedan dess har livet tagit kringelkrokiga vägar och han har hunnit med att skilja sig, utveckla sina skådespelartalanger, bli en ikon på sociala medier, vara regissör och översättare och sitter nu i en trea i Midsommarkransen. Fast i höst väntar sex veckor i hemstaden. 

– Det räcker, säger han. Malmö är för litet - på alla sätt. 

Melander om Zara Larsson

I vardagsrummet står en gitarr - ett minne från hans tid som musiker. 

– Det är en 12-strängad, så det tar en jävla tid att stämma den, men i Malmö var jag med i ett hootenanny-band, Lille Mats, med bland annat Björn Afzelius - så det var inte kattskit! 

De spelade amerikanska folksånger och lite Taube. 

– Det var ett riktigt bra band. Vi sjöng både fyr- och femstämmigt, men sedan åkte jag in i lumpen och bandet upplöstes. Politiskt var Björn en jävla idiot, säger Sven som är uppvuxen i ett grundmurat socialdemokratiskt hem. Men han var också väldigt rolig, och gillade Elvis och boxning. Han hade håret uppkammat som Jerry Williams, men han hade Stalin på väggen i pojkrummet och höll på Sovjet i alla lägen - till och med i hockey-VM. 

SVEN MELANDER OM ...

... DRÖMMAR 

Jag vill åka till Milano och se ett derby mellan Milan och Inter. Och jag vill skriva en pjäs tillsammans med Mikael Neuman, som jag jobbat tillsammans med i många år. Jag skulle vilja prova mina vingar tillsammans med honom - han är väldigt begåvad! 

... VALET 

Det verkar som om vinnarna blir Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet och, naturligtvis, Sverigedemokraterna. Men om alliansen skulle få majoritet eller om Socialdemokraterna skulle få majoritet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet - då vinner folket! 

... "SÄLLSKAPSRESAN" -MUSIKALEN 

Jag tyckte det var en fin musikal med bra musik och det var kul att spela. Men först sade jag "nä, nu får ni ge er! 35 år senare..." Jag frågade Lasse Åberg vad han tyckte. Han tittade på mig och sa, "ja, vad fan - du ser ju likadan ut!" Så det var bara att tacka ja! 

... SPRÅKET 

På Aftonbladet hade jag en krönika som de kallade Farbror Sven - ett hån mot Sven Jerring. Jag skrev bland annat om att svära i tryck. Det är mitt sätt att prata - det är så jag är uppvuxen. Jag fick mycket brev från ungdomar som tackade - du skriver som vi snackar, och du talar klarspråk. Men jag fick också höra att mitt språk var "en styggelse" och visade på "fattigdom i språket". 

... BÖCKER 

De är för långa. Det är en av mina hang ups. Förr låg Nobelpristagarna på mellan 250-350 sidor, riktigt bra böcker. Nu är alla böcker på 600-700 sidor. Det beror på att de skriver på en dator i stället för en skrivmaskin. Det är alldeles för lätt att göra utvikningar och flytta om stycken. Du filar mycket mer när du skriver på maskin. Det är för lätt med den där jävla datorn ...

2015 skrev Sveriges då populäraste artist Zara Larsson ett inlägg där hon ifrågasatte Bråvalla-festivalens kvinnosyn - varför den nästan helt dominerades av män och varför de få kvinnorna negligerades. Hon möttes av en hatstorm. Zara skulle våldtas och misshandlas. "Fuck alla kvinnohatare!" svarade hon. 

– När jag läste alla hatinlägg blev jag så jävla arg, säger Sven Melander, som vid det laget dragit i gång Youtube-kanalen "I huvudet på Sven Melander" tillsammans med två unga tjejer. 

Fick otroligt mycket stöd - men också hat

– Jag skrev ett inlägg i affekt om att det inte var Zara Larsson som var problemet - det är ju för fan män som våldtar och män som begår övergrepp. Om ni känner kollektiv skuld - så gör det. För det är vi män som är problemet. 

Det var inte vad folk hade väntat från Berra i "Sällskapsresan". 

– Jag fick otroligt mycket stöd - men också hat. Jag skulle suga deras kroppsdelar och dödas. Det blev så in i helvete stort när jag började prata om kollektiv skuld - men samtidigt har jag aldrig mött så mycket värme för någonting jag gjort i tv eller någon annanstans. Både unga och äldre tjejer och killar kom fram på tunnelbanan och tackade - det var suveränt! 

Hans Youtube-kanal exploderade.

– Idag är det fyra miljoner tittningar på det klippet. 

Regisserar ny pjäs

Han smuttar på kaffet.

– Jag tycker att Zara Larsson startade hela me too-rörelsen i Sverige - ett år före Harvey Weinstein. 

I höst ska Sven regissera "The play that goes wrong" på Nöjesteatern i Malmö. Pjäsen beskrivs som "Papphammar" möter "Pang i bygget", och har översatts och bearbetats av Sven. 

– Det ska bli för jävla roligt. Det är bland det roligaste jag sett i hela mitt liv! "Book of mormons" och "Sufflörerna" av Andreas T Olsson, som spelar huvudrollen i "The play that goes wrong", är de andra. "Sufflörerna" är nog bland det bästa jag sett i mitt liv! Otroligt bra - och rolig som fan. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"The play that goes wrong" handlar om ett teatersällskap på Teckomatorps folkhögskola som varje år sätter upp en pjäs. Det här året är ett mordmysterium i Agatha Christie-stil. 

– De är otroligt ambitiösa. Men allting som kan gå fel går fel - och allting som inte kan gå fel går också fel! Det är en jävla katastrof - dörrar som inte går att öppna, folk som inte kommer in, en anteckningsbok som inte finns. Men det som är så roligt är att ensemblen förtvivlat försöker rädda pjäsen hela tiden.