”Att köra motorcykel har blivit ett gemensamt intresse, jag sitter inte längre bara bak och åker med.”
”Att köra motorcykel har blivit ett gemensamt intresse, jag sitter inte längre bara bak och åker med.” Foto: Privat

Susanne, 52, om resan: ”Har förgyllt äktenskapet”

I ”Läsarna berättar: Ur verkliga livet” delar Susanne, 52, med sig av en självförverkligande roadtrip genom USA.

Jag hade knappt kört motorcykel utan bara suttit bakom min man i alla år, när vi bestämde oss för att göra en motorcykelresa i USA. Min man hade kommit över en liten motorcykel som han köpte till mig, och det var som att börja övningsköra igen när jag körde den. Men när den första rädslan hade lagt sig kändes det självklart att jag skulle köra min egen motorcykel. 

En resa i USA hade länge legat som en dröm i periferin. Vi bestämde oss att göra resan var samma år som min man och jag firade 20 år tillsammans. Vi skulle åka till Las Vegas och hyra motorcyklar. Jag förstod inte hur stor motorcykel jag skulle ha, hur all packning skulle få plats och hur kurviga och slingriga vägarna skulle vara. 

Höll på att ångra sig

Från Las Vegas kom vi ut på en motorväg med sex filer och det var 40 grader varmt. Jag höll på att svettas ihjäl och ångrade mig och undrade vad sjutton jag hade gett mig in på. Men så sitter man där, med bilar överallt omkring sig och har inte så mycket andra val än att köra framåt. Det var bara att kasta sig ut i det läskiga, något jag är innerligt glad över i dag, att jag vågade. 

Tjusningen med att köra motorcykel är att man blir så fokuserad, det går inte att tänka på annat, man måste fokusera för att överhuvudtaget sitta kvar. Men så klart var det med en skräckblandad förtjusning som jag åkte vidare. 

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

”Vi såg både misär och otroligt vackra platser”

Vi åkte genom Death Valley i Kalifornien. Vi hade rekommenderats att inte åka in där eftersom det var extremt varmt, mer än 50 grader, och en motorcykel kan få stopp av sådan hetta. Vi åkte inte så länge i själva öknen utan tog en annan väg och övernattade på en ranch. Sen fortsatte vi längs den östra sidan av Mono Sierra Kalifornien. Vi såg både misär och otroligt vackra platser längs vår väg till Lake Tahoe som vi åkte runt. Mitt i all hetta fanns där skidanläggningar, och under hela resan upplevde vi de fantastiska kontrasterna som finns i USA.  Sen styrde vi västerut till Fortuna på västkusten och hoppade på Highway 1 med bedårande utsikt över Stilla havet, som vi sen följde längs hela kusten. 

Motorcykeln välte och åkte ifrån mig

I Redwood åkte vi igenom en makalöst vacker väg av gigantiska träd, Avenue of the Gigants. På vägen efter Redwood var jag inte så kaxig i vinddraget, när man blev omkörd av gigantiska långtradare. Ett av de starkaste minnena var när vi körde över Golden Gate-bron. Då skrek jag av glädje. Jag har nog inte känt sådan euforisk glädje sen jag födde barn, det var helt magiskt. Efter några dagar i San Francisco åkte vi vidare ner till San Diego. Vi åkte inte så långa turer under en dag utan stannade ofta för att njuta av utsikten och olika sevärdheter. Vi försökte komma i väg på morgnarna för att sedan kunna sola och bada och besöka olika platser under dagen.

Har mognat som person

Det mest skrämmande jag var med om under de fyra veckor vi var i USA var när jag skulle stanna till vid en vägficka för att släppa fram långtradare. Jag var lite fartblind och kom med alldeles för hög hastighet och kunde inte bromsa i gruset utan motorcykeln välte och åkte ifrån mig. Den händelsen skrämde mig verkligen och jag såg till att inte göra flera sådana missbedömningar av farten. Efter den här resan har jag fått många insikter och jag har mognat mycket som person. Jag lärde mig att jag kan betydligt mer än jag tror och att jag är tuffare än jag trodde innan. Jag har fortfarande stor respekt och sätter mig inte på en större motorcykel än jag klarar av. Det är en otroligt skön känsla att kliva utanför sin bekvämlighetszon och jag tror det bygger på ens självkänsla. Jag träffar många människor som vill så mycket men som tror att de inte kan. Sen när de väl gör det så var det inte så svårt. Dessutom: Blir det fel, gör om och gör på något annat sätt.

LÄS OCKSÅ: 6 saker lyckliga par gör innan läggdags

Resan har förgyllt hennes äktenskap

Jag hade en del förutfattade meningar om USA och amerikaner; att de skulle vara väldigt ytliga och tro sig veta bäst men det stämde verkligen inte. Det var valår i USA då och vi fick många frågor om vad vi tyckte om Donald Trump, och många skämdes över att han ens var kandidat.

Det är klart att det blir lite gnabb när man reser så länge med sin partner. Ibland blev jag irriterad på min man som drog i väg och körde lite för snabbt. Men överlag känner vi båda att resan på 350 mil har förgyllt äktenskapet, och nu har vi som mål att göra motorcykelresor på alla kontinenter. Att köra motorcykel har blivit ett gemensamt intresse, jag sitter inte längre bara bak och åker med. Jag har till och med, bara för några veckor sedan, vågat köpa mig en större motorcykel, något jag aldrig trodde att jag skulle göra. Det är en fantastisk känsla, att jag vågade trotsa mina rädslor, och jag uppmanar alla att våga prova för man växer enormt som människa. Kan jag, kan du.

Susanne, 52

Berättat för Anne Haavisto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!