Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 10 jun 2018 08:00

Stefan Malmström lämnade allt för scientologerna

När Stefan Malmström var 20 år lämnade han en framgångsrik karriär som orienterare. Han hade bestämt sig för att bli scientolog. 

– Jag skulle bli en supermänniska och vara med och rädda världen, säger han.

Stefan växte upp i ett villasamhälle utanför Hässleholm. Han säger att uppväxten var helt vanlig med vänner och en lovande karriär framför sig som orienterare. 

– Orienteringen var mitt liv. Jag tränade tillsammans med maratonlöparen Kjell Erik Ståhl och hinderlöparen Dan Glans, berättar han. 

När Stefan var 17 år blev han inbjuden på fika hos sin dåvarande flickväns syster. Där fanns ett tiotal andra personer, några år äldre än han, som kom att förändra hans liv. 

– De här kvinnorna och männen var smarta, verbala och trevliga. Jag blev väldigt imponerad av deras allmänbildning och hur väl de talade, minns Stefan. 

Plötsligt vände sig en av männen mot Stefan och sa ett datum och ett årtal, och uppmanade Stefan att berätta vilka bilder som dök upp hos honom. 

– Jag blev otroligt nervös. Alla hade tystnat och tittade på mig. Först fick jag inte upp några bilder alls, men sen sa jag att jag såg vackra kvinnor i balklänningar i Paris. Mannen som hade ställt frågan lutade sig fram och sa: Skulle det kunna vara ett minne som du ser? 

Där och då såddes ett frö, menar Stefan. Reinkarnation är en bärande tanke inom scientologin. 

LÄS OCKSÅ: Ida, 24, blev utkastad ur sekten när hon blev kär 

Började gå kurser hos scientologerna

Han började umgås allt mer med sina nya bildade vänner, och när de sa att de var scientologer såg Stefan inte det som något märkligt. 

– Jag tänkte att det var därför de var så smarta. Så när de frågade om jag ville gå en kommunikationskurs tackade jag ja, helt omedveten om vad jag hade gett mig in på, berättar han. 

På kursen, som pågick i tre dagar, fick deltagarna till stor del sitta tysta och se varandra i ögonen. 

– Det kändes konstigt, det måste jag erkänna. Men jag var samtidigt så nyfiken och ville lära mig mer. 

Stefan träffade medlemmar ur scientologrörelsen redan som 17-åring.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Scientologer vill rädda världen och mänskligheten och säger sig ha lösningar på problem som krig, relationsproblem och sinnessjukdom. Genom att gå i terapi och så småningom uppnå ett visst tillstånd skulle Stefan bli en fri själ. 

– Jag ville bli som dem, så enkelt var det faktiskt. Människan har ett behov av att knyta an till andra, det är en överlevnadsinstinkt och scientologerna utnyttjar den. 

Nästa kurs som Stefan gick handlade om studieteknik. Scientologernas grundare L Ron Hubbard har utvecklat, vad han kallar, en revolutionerande studieteknik, som handlar om att förstå att det missförstådda ordet är ett hinder för inlärning. 

– Enligt scientologerna måste man förstå vartenda ord i en mening för att man inte ska tappa intresset för att studera vidare. Har man den "rätta" studietekniken kan man lära sig alla ämnen, enligt dem. 

"Jag blev långsamt manipulerad in i deras sätt att tänka"

Stefan vill poängtera att scientologerna inte är onda, de är bara övertygade om att det de gör är något gott som kommer att rädda mänskligheten. 

– Jag blev långsamt manipulerad in i deras sätt att tänka. Jag var varken vilsen eller såg mig själv som en sökare. 

I jämförelse med att rädda världen kändes orienteringen allt mer meningslös. En sommardag, mitt under en tävling, bestämde sig Stefan för att sluta. 

– Jag tänkte vad fan håller jag på med? Här springer jag i skogen och letar rödvita skärmar, när jag skulle kunna göra något mycket större och viktigare. Då bestämde jag mig för att bli scientolog, säger han. 

Stefan jämför sitt inträde i scientologerna med en förälskelse, där man blir som uppslukad. 

– Jag var nu helt uppfylld av de här människorna och kände plötsligt ett oerhört starkt syfte med livet, berättar han. 

Efter fyra år skrev Stefan på ett två och ett halvt år långt anställningsavtal med scientologerna. 

– Jag var nu helt övertygad. Att skriva på var som att äntligen komma hem. Jag ritade om min kognitiva karta totalt och fick en ny verklighetsbild som byggde på tankarna i scientologin, deras etikpolicy, reinkarnation, hur trauman styr våra liv och så L Ron Hubbards bisarra science fiction-baserade skapelsehistoria. 

Fick skriva anställningskontrakt med kyrkan

Anställningen innebar att Stefan skulle arbeta sju dagar i veckan. På dagarna jobbade han som mellanstadielärare och på kvällarna och helgerna jobbade han med att rekrytera nya medlemmar. 

– Vi knackade dörr, sålde böcker och förespråkade det stora, viktiga uppdraget att rädda världen. Vi fick ingen lön men fick gå kurser och i terapi hos auditörerna, som terapeuterna kallas. Jag uppnådde så småningom det första tillståndet som kallas "clear", en supermänniska med perfekt minne och utan vare sig fysiska eller psykiska problem, säger Stefan och skrattar torrt. 

Stefan har skrivit boken "Hjärntvättad".

Att locka med ett liv som bekymmersfri supermänniska är en vanlig och mycket framgångsrik taktik. Ett annat rekryteringssätt är de så kallade personlighetstesterna. 

– Det är ett test med 200 frågor om ditt liv och mående. En graf visar sedan dina starka och svaga sidor, med stor betoning på de svaga sidorna. Därefter hävdar rekryteraren att de har alla lösningar. En väldigt skicklig säljteknik, om än oseriös och helt utan vetenskaplig grund, säger Stefan. 

Vändningen kom när deras guru, engelsmannen David, kallade till ett möte då han hade ett viktigt meddelande. 

– Han var den i Europa som nått högsta nivån på det som scientologerna kallar "bron till andlig frihet" och sades kunna lämna kroppen och läsa tankar. I våra ögon var han en supermänniska, minns Stefan. 

Scientologgurun flydde landet

Gurun ville dra i gång ett hemligt projekt och presenterade en teori för de andligt mogna inom scientologerna. 

– Han berättade att det för 75 miljoner år sedan fanns en härskare i universum som tyckte att universum var överbefolkat. Han tillfångatog därför en massa individer och förde dem i bombplan till en långt avlägsen planet, jorden. Där planterades fobier in i själarna och de blev dessutom fångna i fysiska kroppar. David hade nu kommit på ett sätt för oss att fly från den här fängelseplaneten. Han hade lokaliserat en flygande farkost som gömts på jorden och med vars hjälp vi skulle kunna rymma. Farkosten fanns nergrävd i ett sommarstugeområde utanför Hässleholm. Nu skulle vi ta oss ner till farkosten för att lämna fängelset, berättar han. 

Andra kända scientologer är bland andra Tom Cruise…

Andra kända scientologer är bland andra Tom Cruise…

1/4

Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

…John Travolta

…John Travolta

2/4

Foto: BACK US / STELLA PICTURES BACKUS

…och Elisabeth Moss.

…och Elisabeth Moss.

3/4

Foto: LATOUR/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK / LATOUR/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Sedan 1986 drivs rörelsen av David Miscavige.

Sedan 1986 drivs rörelsen av David Miscavige.

4/4

Foto: ROBIN DONINA SERNE / ST. PETERSBURG TIMES / POLARIS/ IBL

Berättelsen lät galen, tyckte Stefan. 

– Vi var några stycken som tvivlade men ingen vågade prata om det. I sekter bestraffas man genast om man tvivlar eller ifrågasätter. Det finns alltid en risk att någon skvallrar till ledarna, säger han. 

Stefans kontrakt hade nyligen gått ut och då passade han på att lämna Hässleholm. Han åkte till Båstad där han jobbade som bartender. 

– Hade jag haft anställningskontrakt hade de förmodligen åkt och letat reda på mig. En tid efter jag att lämnade kom det uniformerade scientologpoliser och gjorde en razzia i våra lokaler. Vår guru flydde från landet och gruppen splittrades. Den nya världsbilden som Stefan under flera år byggt upp raserades på bara några veckor. 

Skämdes länge för att han gick med

Under en lång tid skämdes han för att han dragits in i sekten, som han kallar ett mentalt virus. 

– Jag frågade mig själv om och om igen hur jag hade kunnat vara så dum och naiv? Samtidigt var jag tacksam för att den galna gurun satte i gång projektet, annars hade jag kanske varit kvar än i dag. 

Hösten 2017 kom Stefans bok "Hjärntvättad" som är den första delen i en trilogi. Det är en spänningsroman som till hälften bygger på hans upplevelser och till hälften är påhittad. 

– Jag skrev boken för att jag hade en spännande historia att berätta, men också för att utforska och försöka förstå mig själv. Jag ville kartlägga det mentala viruset som de här destruktiva rörelserna sprider, förklarar han. 

Hans uppgift i livet nu, säger han, är att informera unga människor om riskerna med dessa rörelser. 

– Jag själv hade inte verktygen för att se vad som höll på att hända. Dessa verktyg vill jag ge till ungdomar, genom att lära dem känna igen varningssignaler.