Sofia Wistam är tv-aktuell med tolfte säsongen av ”Sofias änglar”.
Sofia Wistam är tv-aktuell med tolfte säsongen av ”Sofias änglar”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sofia Wistam: ”Jag har jättemycket ålderskris”

Sofia Wistam gör sin tolfte säsong av ”Sofias änglar” under våren. Ett program som möter människor i deras svåraste tid. Själv är hon ganska dålig på att hantera sorg. – Jag kapslar in sorgen inom mig, säger hon.

Sofia Wistam om sin bästa…

…söndag

– Att landa efter en arbetsvecka och vara med familjen. Jag tar gärna en långpromenad med någon kompis jag inte sett på länge, för att summera livet. På kvällen blir det middag på stan med alla i familjen, även de stora. Jag har väldigt lätt för att varva ner och undvika att hamna i stress. Annars hade nog den berömda väggen kommit emot mig många gånger.

… tv-minne

– ”Stadskampen” var ju direktsänd tv när den är som bäst. Folk samlades på gator och torg i en sann lokalpatriotisk anda, för att tävla. Det var fem härliga somrar som jag för alltid kommer att minnas. Sedan är ju utan tvekan ” Sofias änglar” det viktigaste programmet jag gjort, för det är ju så mycket mer än ett tv-program. Det är fantastiskt att se hur glada människor blir av vår hjälp. När man är drabbad av sorg, olycka eller sjukdom har man inte kraft till något, då rasar hela livet. Att kunna göra skillnad och inspirera människor är häftigt. Många människor har svårt för att närma sig sorg, om ens granne till exempel har råkat ut för något är tröskeln ganska hög till att gå och hjälpa. Vi både lär andra om hur man närmar sig sorg och hur man själv kan ta hand om sorg.

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs: ”Vet inte ens om jag kan få fler barn” 

… sätt att själv ta hand om sorg

– Jag jobbar på det ständigt. Jag är jätteknäpp om du frågar mina nära och kära. Jag kapslar in det jobbiga och sluter mig. Att gå inåt är mitt sätt att hantera sorg. Men å andra sidan så har alla sitt eget sätt och det är nog svårt att forcera någon att hantera det på ett annat sätt, tror jag.

…strategi att komma tillbaka efter motgångar

– Hög musik och dans med ungarna blir jag genast lyckligare av. Att vara med nära och kära som älskar en vad som än händer är det bästa. Sedan är jag en person som snabbt är uppe på fötterna igen.

Foto: OLLE SPORRONG

…råd till tonårsföräldrar

– Att inte ta barnens utbrott personligt. Och när tonårskillar fastnat framför skärmarna tänker jag att de kommer att släppa skärmen i sinom tid och ta sig ut genom dörren. Och släpp aldrig kramarna för man är aldrig för stor för att kramas. Men viktigast tror jag är att inte ta saker personligt, som tonårsfajter om regler och hemkomsttider. Jag tror att det är bra med regler, även om jag är sämst på att vara konsekvent. Ännu en sak att jobba på.

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström: ”Ödslar inte tid på sådant som ger mig dålig energi” 

…tips mot ålderskris

– Jag har jättemycket ålderskris och skulle gärna vara 25 igen. Det är verkligen inte roligt att åldras, på grund av alla krämpor och rynkor. Ibland struntar jag i att ha på mig glasögon eller linser, för att slippa se rynkorna så tydligt. Det kanske inte är världens bästa tips men funkar för mig.

…väninnehäng

– Färgglada drinkar och ut och dansa, gärna ute på något lokalt ställe i landet. Jag tycker om att lämna Stockholm och Stureplan och till exempel gå ut på ett Stadshotell i en liten stad. Men sedan är ju förfesten med väninnorna ofta den roligaste, och man tänker att man lika gärna kunde ha stannat hemma.

Sofia Wistam

Ålder: 52.

Gör: Programledare.

Bor: På Lidingö i Stockholm.

Familj: Maken Magnus och barnen Kid, 28, Sindy, 19, Texas, 15, och Lennox, 12.

Aktuell med: Tv-serien ”Sofias änglar” på Kanal 5 och Dplay och podcasten ”Wahlgren och Wistam”.

…egenskap som partner

– Att jag inte ältar och är långsint, att jag är rolig och att det händer saker kring mig jämt. Och att det går fort, så det blir nog aldrig tråkigt med mig. Däremot ser man kanske inte mig så mycket som man vill, eftersom jag är ute och reser och jobbar med olika projekt hela tiden.

LÄS OCKSÅ: Renée Nyberg: ”Jag har svårt att känna mig nöjd” 

…relationstips

– Min man Magnus är nog bättre än jag på att ta hand om relationen. Han kidnappar mig och tar mig på roliga saker, som att dra i väg mig med på en weekendresa, ut på middag på stan eller på långpromenad. Man behöver tid till en relation då man umgås utan barn och vänner. Jag tror att man medvetet måste planera in och prioritera tid tillsammans med sin partner. Tänk om man kunde ge varandra tid i present, i stället för julklappar och födelsedagspresenter.

…må bra-strategi

– Träna för då försvinner mycket ångest och frustration. Man behöver inte vara en fitnessmänniska för det, bara att få blodgenomströmning i kroppen gör att man ökar välbefinnandet. Men det måste vara roligt att träna, annars blir det inte av. Just nu spelar jag tennis, padel och tränar på gymmet. Jag gör mitt eget program och tränar i min egen takt, jag vill inte att någon annan lägger upp ett träningsschema för mig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!