Sofia Wistam leder "Temptation Island" på Kanal 5.
1 av 2: Sofia Wistam leder "Temptation Island" på Kanal 5. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Programledaren tillsammans med maken Magnus.
2 av 2: Programledaren tillsammans med maken Magnus. Foto: Jackeline Perez

Wistam: "Man kan inte tvinga någon att älska"

Sofia Wistam leder dokusåpan “Temptation Island” där fyra par utsätter kärleken för påfrestningar i paradismiljö. Svartsjuka är en känsla Sofia fått smaka på, men i dag är hon trygg i sin relation.

– Om Magnus vill välja någon annan kan jag inte göra ett dugg åt det, säger hon.

Sofia Wistam älskar nya utmaningar, och i tv-rutan har vi sett henne leda allt från barn-tv till det känslomässiga livsstilsprogrammet “Sofias änglar”, där hon hjälper utsatta människor runtom i landet med att bygga om sina hus. Sofia har också sina rötter i lekprogram och tidigare har hon bland annat lett “Wipeout”, “På rymmen” och “Stadskampen”. När hon fick frågan om att leda Kanalen 5:s nygamla satsning “Temptation Island” kände hon att det kunde bli en bra kontrast.

– Jag är inne i “Sofias änglar” så stor del av mitt yrkesliv, vilket jag älskar och vill fortsätta med. Det är mycket sorg, smärta och människoöden. Men jag kände att jag behövde ta ett djupt andetag och ta in lust. Det finns en stor lekådra i mig och jag lockades av att göra något annat.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: "Självklart vill jag träffa någon" 

Sofia Wistam leder "Temptation Island"

I “Temptation Island” får fyra kärlekspar utsätta sina relationer för tuffa påfrestningar. Inspelningen tidigt i våras hölls på den thailändska paradisön Koh Samui.

– Ska jag vara helt ärlig så kollar jag inte på program som “Paradise Hotel” eller “Ex on the beach”, och jag kände att det här nog är ett program som inte kommer intressera eller engagera mig speciellt mycket. Jag kommer åka dit och göra det rent professionellt. Det blev precis tvärtom! Det sätter i gång frågor som “Vad är otrohet egentligen?”, “Hur allvarlig är en kyss?”, “Kan man någonsin lita på varandra?”. Vi i produktionen satt uppe på kvällarna och diskuterade och var otroligt engagerade.

Sofia Wistam

Ålder: 50.

Gör: Programledare.

Bor: Lidingö utanför Stockholm.

Familj: Maken Magnus och sönerna Lennox och Texas samt sonen Kid från äktenskapet med Orup och dottern Cindy från relationen med Anders Rahm.

Aktuell: Leder “Temptation Island” och “Sofias Änglar” på Kanal 5.

Sofia är osäker på om hon skulle våga utsätta sin egen relation för de påfrestningar som “Temptation Island” innebär. 

– Jag tror att jag nog skulle kunna göra det, men hur säker jag än är kan man aldrig vara helt säker. Det skulle vara intressant att se vad som skulle hända. Sen är det nog skillnad på att göra en seniorversion. För unga människor är allt så mycket mer laddat. Jag har levt i många relationer och har en helt annan erfarenhet.

Med Magnus har jag ingenting att vara svartsjuk över

I dag är Sofia noll svartsjuk i sin relation men hon har levt i relationer där svartsjuka förekommit.

– Med Magnus har jag ingenting att vara svartsjuk över. Svartsjuka föds av den man är tillsammans med och det finns ingenting bra med det. Svartsjuka förtär en. Man måste bestämma sig på något vis. Om Magnus vill välja någon annan kan jag inte göra någonting åt det. Man kan inte tvinga någon att älska en. Man måste alltid vara en bra och lyhörd andra hälft.

Sofia Wistam tillsammans med vännen och kollegan Pernilla Wahlgren under Kristallengalan. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Innan Sofia träffade Magnus kände hon att hon nog inte ville gifta sig igen. I dag har hon och maken varit gifta i 15 år.

– Det var Magnus som kändes så hundra procent rätt. Det fanns ingen tvekan. Sen kan man ifrågasätta äktenskapet och att det bara är ett namn på papperet. Men jag tycker att det känns som om man blir ett.

LÄS OCKSÅ: Linda Lindorff: "Vi förstärker varandra och blir bättre ihop" 

Beskriver sig som en "sockerjunkie"

Tillsammans har makarna sönerna Texas och Lennox. Sofia har också sonen Kid från äktenskapet med Orup och dottern Cindy från relationen med Anders Rahm. Att barnen börjar bli större nu välkomnar Sofia.

– Stora barn är grejen. Det blir en annan typ av relation och nu när de börjar växa upp får man en annan typ av liv. Jag har möjlighet att jobba mer och jag älskar mitt jobb. Just nu lever jag väldigt intensivt. Livet är lite av ett ekorrhjul.

Sofia Wistam om…

...Pernilla Wahlgren

– Pernilla är en av de roligaste människorna jag vet. Helt knasig. Hon kan göra mig otroligt frustrerad för hon minns ingenting av vad jag säger. Hon är en tidsoptimist och hon är en fantastisk mamma. Väldigt generös och omtänksam. Lite för lat och hon har dåligt dejtingsjälvförtroende. Men jag älskar att podda med henne. Vi är nog mer lika än vad folk tror.

...Livet

– Jag har ett mycket givande jobb så på den biten har jag inte mer att önska. Jag har en fin man och barn som börjar bli större. Jag håller ett högt tempo och för att kunna göra det måste jag ta hand om min kropp. När jag var yngre la jag i femman och körde så snabbt jag kunde men det funkar inte på samma sätt nu.

...Avkoppling

– Oj oj, mitt handikapp! Jag har väldigt svårt för att slappna av. Jag är alltid helst i rörelse i både kropp och själ. Kanske är det vad jag egentligen behöver. Jag har ingen “ta det lugnt-tid”. Det är svårt med en stor familj och när man känner att man träffar kompisarna alldeles för sällan. Jag vill hinna med så mycket roligt. Jag skulle vilja festa mer, det saknar jag. Att sitta och dricka bubbel och prata skit. Gärna på lokal.

…"Temptation Island"

– Det var jättekul att göra och jag hoppas att jag får göra det igen. Det är väldigt mycket känslor och tårar. Mindfucking på hög nivå. Ena dagen kan man vara hundra procent säker på sin partner och sedan få man se ett filmklipp på vad som händer i det andra huset, givetvis lyft ur sitt sammanhang. Jag tror verkligen att det kommer föda relationsdiskussioner hemma i tv-soffan.

...Lycka

– Jag fokuserar aldrig på saknad utan tänker helst på möjligheter. Jag är lite som en guldfisk som simmar fram och tillbaka i en skål och bara är glad. I “Sofias änglar” kan jag bli väldigt känslomässig, men privat är jag ingen mörk person.

Sedan i våras har Sofia engagerat sig mer i sin hälsa, något hon tidigare gått och haft lite ångest inför. Hon beskriver sig själv som en riktig "sockerjunkie". Att hålla sig i form samtidigt som hon jobbade mycket med många sockerfällor på inspelningsplatsen blev en ekvation som inte gick ihop.

– Delicatobollar, kladdiga kladdkakor och semlor är något jag älskar. Jag gick runt som en knarkare och letade efter socker i pauserna under inspelningarna. Min motivation till att ta tag i det på riktigt var när jag började växa ur garderoben. Jag kände att jag ju inte kunde köpa en helt ny garderob. Men det är mycket svårare nu är när man var yngre. När man var tonåring slutade man käka en vecka och sen var man på banan igen.

Tränar regelbundet och äter LCHF

I dag tränar Sofia regelbundet och mår jättebra. Hon har valt att äta enligt en blandning av LCHF och 5:2 vilket hon tycker funkar.

– Boven i dramat är att jag fortfarande dricker lightläsk och det gör att sockersuget håller i. Sötsakerna är det värsta, de skriker på mig när jag går förbi. Nyligen spelade vi in på ett kafé och det var riktigt tufft. Men träningen kommer naturligt och jag har fått en helt annan energi. Jag njuter och har väldigt roligt. Det är så knäppt att man kan dra sig för någonting som får en att må så bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!