1 av 4: Skådespelerskan Sofia Ledarp om livet och drömmarna.
Sofia Ledarps pappa slog aldrig, drack inte, men hade en kontrolldrift som var sjuklig. Vissa dagar fick Sofia bara leka på balkongen, och när de bråkade stängde han in henne på toaletten: "Det var inte förrän jag kom upp i tonåren och började prata med mina kompisar om deras pappor som jag förstod att något var konstigt".
2 av 4: Sofia Ledarps pappa slog aldrig, drack inte, men hade en kontrolldrift som var sjuklig. Vissa dagar fick Sofia bara leka på balkongen, och när de bråkade stängde han in henne på toaletten: "Det var inte förrän jag kom upp i tonåren och började prata med mina kompisar om deras pappor som jag förstod att något var konstigt". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Stjärnorna på slottet". "Det är väldigt roligt att få hänga med dem", säger Sofia Ledarp om sina medstjärnor Johannes Brost, Magnus Uggla, Lia Boysen och Gunnel Fred på Ericsbergs slott i Södermanland.
3 av 4: "Stjärnorna på slottet". "Det är väldigt roligt att få hänga med dem", säger Sofia Ledarp om sina medstjärnor Johannes Brost, Magnus Uggla, Lia Boysen och Gunnel Fred på Ericsbergs slott i Södermanland. Foto: SVT
Dramserie. Sofia Ledarp spelar kvinnorättskämpen Kinna "Fröken Frimans krig" i SVT.
4 av 4: Dramserie. Sofia Ledarp spelar kvinnorättskämpen Kinna "Fröken Frimans krig" i SVT. Foto: PETER CEDERLING/SVT

Sofia Ledarp om att leva med en sjuk pappa

Hennes pappa led av ett sjukligt kontrollbehov. Han kunde stänga in henne på toaletten eller hota med att kedja fast henne. Han blev aldrig fysiskt våldsam, med allt har satt sina spår. Först efter hans död kunde Sofia Ledarp, 42, bearbeta sin uppväxt.

- Jag har gått i terapi hur många år som helst.

Det är mycket Sofia Ledarp, 42, just nu.

Hon spelar tuff polischef i SVT:s "Innan vi dör", en annorlunda polisthriller som är ännu ett steg mot drömmen att få göra en riktig actionrulle.

- Det vore skönt att få göra det innan jag blir för skröplig, skrattar hon.

Vi har just sett henne i vit blus, svart rosett och placera hatten käckt på sned över korkskruvslockarna i rollen som Kinna Boman i tredje säsongen av "Fröken Frimans krig".

- När jag sätter på mig hennes kläder är det som att komma hem, faktiskt. Det är som att träffa en gammal vän. Det är väldigt speciellt att få återkomma till en serie gång på gång - du blir lite en del av en familj.

LÄS MER: Lars Lerin: "Inte hade jag trott att jag skulle bli pappa"  

Dessutom är Sofia en av "Stjärnorna på Slottet" nu i vinter. Men det betyder inte att hon känner sig som en.

- Nej (skratt)! "Stjärnorna på Slottet" är för mig ett program där man får se stora skådespelare som Mona Malm och klipp ur gamla svartvita filmer och de pratar om 50- och 60-talet. Men nu vill de bredda tilltalet lite.

Sofia Ledarp i "Stjärnorna på slottet" 2017

Ändå tvekade hon inte.

- När jag fick höra vilka som skulle vara med - Lia Boysen, Gunnel Fred, Magnus Uggla och Johannes Brost - tänkte jag bara att det här får jag inte missa! Det är väldigt roligt att få hänga med dem.

Som om inte det vore nog är Sofia mitt uppe i flyttagen. Fyran i Gamla stan i Stockholm, där Sofia, Tobias, sonen Loui och Tobias två tonåriga bonusdöttrar bor, ska bytas mot en femma vid Kungsholmstorg. Magens rundning skvallrar om tillökning i februari.

- Det är verkligen en ynnest, säger Sofia glädjestrålande. Det har inte varit enkelt - vi har fått jobba för det. Men det är skönt att bli mamma i den här åldern, när jag känner att jag landat lite i mig själv och inte har behov av att springa ifrån för att tillfredsställa mitt ego och en karriär.

Kärlekslycka. Snart kommer Tobias Nordenstedts och Sofia Ledarps barn. Foto: IBL

Vår frukost blir till en kopp kaffe och ett intensivt prat. Sofia är på strålande humör och drar över tiden trots flytten som väntar - eller kanske just därför.

LÄS MER: Magnus Carlson, 48, om den stora sorgen  

Lia och Gunnel är "Stjärnor" hon jobbat med och Johannes Brost har hon koll på, men Magnus Uggla vet hon ingenting om. Förutom hans låtar då.

- Jag har alltid undrat vem den där människan med solglasögon och det stora håret egentligen är?

Sofia Ledarp: "Pappa kunde vara extremt charmig"

Möjligen har hon stött på Magnus eller Johannes när hon låg och sov i en soffa på deras stamhak Alexandra medan Sofias grekiska pappa Notti jobbade som hovmästare i elegant mustasch, skinnklädsel och guldsmycken. Sofias mamma, en 20-årig tjej från Fruängen föll för honom, men när Sofia föddes fungerade inte papparollen lika bra. Föräldrarna separerade och Sofia började flytta mellan Norsborg och Fruängen.

- Pappa kunde vara extremt charmig och fantastiskt rolig, säger Sofia. Även om han sagt förfärliga saker som jag vill aldrig se dig igen och varit borta i två år kunde han ringa igen - han kunde linda mig runt sitt finger precis som han ville. Om jag försökte stålsätta mig och säga att nu måste vi prata ut kunde han ändå dribbla bort mig.

Men. Han hade också ett fruktansvärt humör. Slog aldrig, drack inte, men hade en kontrolldrift som var sjuklig. Vissa dagar fick Sofia bara leka på balkongen, och när de bråkade stängde han in henne på toaletten. Sofia lärde sig snabbt att läsa av hans humör - och rätta sig efter det.

- Han kunde säga: "Ibland önskar jag att jag kunde kedja fast dig i elementet" samtidigt som han inte stod ut med mig. Det var så dubbelt. Han ville vara väldigt nära och ha total kontroll, men när jag kom i tonåren och blev vuxen - det klarade han absolut inte av. Mens och sådana saker var bara ... fruktansvärt för honom. Att jag blev kvinna. Då kunde han inte hålla på att krama och pussa mig längre - dessutom var jag full av hormoner och grät hela tiden.

Sofia Ledarp ser sig själv som medberoende

I dag ser hon sig som medberoende.

- Den person som stöter bort dig mest är också den du dras mot och vill vara nära, medan mamma alltid var där för mig - och därför blev det inte lika viktigt som att få bekräftelse från honom. Men jag hade inte överlevt utan mamma. Jag tänkte nog aldrig, gud, det här är helt sjukt. Jag hade ingenting att jämföra med. Det var inte förrän jag kom upp i tonåren och började prata med mina kompisar om deras pappor som jag förstod att något var konstigt.

Hon skrattar.

- Tonårstiden är en jäkla tung period. Det ser jag på mina bonusdöttrar som börjar kliva in i den fasen. Det är så mycket som händer i kroppen med alla hormoner - vem är jag och vad håller jag på med? Det är en väldigt jobbig och onödig period. Så det är bra att flytta och få lite mer space.

LÄS MER: Anja Lundqvist om att vara nykter alkoholist  

Pappa Notti drömde om att återvända till Grekland stormrik, men när han dog hade han bara 500 på kontot. Resten av pengarna hade gått åt på misslyckade krog- och fastighets­affärer i både Stockholm och Grekland. Mot slutet av 80-talet blev hans paranoia allt värre, han kände sig ständigt övervakad och hotad av maffian och köpte ett vapen. När han dog skulle Sofia ha premiär på Shakespeares "Trettondagsafton". 17 år tidigare hade hon varit statist i pjäsen åt Helena Bergström. Nu var det hon som hade huvudrollen.

- Polisen kom och väckte mig mitt i natten. Grannarna hade inte sett honom på ett par dagar och larmade polisen. De hittade honom i lägenheten.

"Jag har gått i terapi hur många år som helst"

Nottis död innebar en vändpunkt för Sofia.

- Det var först efter det som jag kunde börja ta tag i de sista bitarna och lösgöra mig från honom. Jag har gått i terapi hur många år som helst och jobbat med denna människa, men på något sätt var jag så fast. Jag hade aldrig pratat om det här om han hade levt. Det är klart att man kan försonas med sina föräldrar i levande livet - det är ju det man önskar - och vi hade nog kunnat försonas på ett plan, men vi skulle aldrig ha kunnat prata igenom de här sakerna. Han skulle aldrig ha orkat förstå.

Tre månader senare avled Sofias äldre bror i Grekland.

- Mitt grekiska arv bara försvann, säger hon. Trots att jag ser svensk ut och har ett svenskt efternamn har jag inte känt mig svensk. Jag har hela tiden känt en större identifikation med pappas sida - det är så typiskt. Men det är väl för att jag varit där mer, och försökt förstå - när jag var barn var vi i Grekland varje sommar. Jag har ett annat driv och temperament och drar mig mycket mer åt det sydländska hållet - samtidigt som jag har en fantastisk familj på mammas sida. Vi är väldigt tajta, och de betyder oändligt mycket för mig.

I dag är hon glad över sin uppväxt. Trots allt.

- Jag är ju den jag är på grund av det. Jag är glad att jag kan använda mig av mina erfarenheter och inte stänger dem inne, då hade jag nog mått sämre. I början av karriären pratade jag inte om allt det här, ville inte kännas vid det. Jag ville vara som alla fina skådespelare som kom, trodde jag då, från intellektuella familjer - jag har läst serietidningar och tittat på video!

"Jag har svårt för att säga nej och göra folk besvikna". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sofia Ledarp: "Jag har svårt för att säga nej"

Ett tag var det nära att Sofia gick in i väggen.

- Jag körde mig själv ganska hårt - och jag har svårt för att säga nej och göra folk besvikna. Till slut sade kroppen ifrån. Om jag gått till en doktor hade han nog sagt att jag gått in i väggen, men jag vägrade sakta ner - det är ingen som stoppar mig! Det var några år där, från 2009 och framåt då allt hände - mormor dog, pappa dog, min bror dog, jag fick en son och skilde mig - och bara jobbade ännu mer. Jag gjorde allt inom loppet av sju år!

Hon ler blekt.

- När jag spelade "Macbeth", som var väldigt fysisk, drabbades jag av kristallsjuka, en balansstörning, men jag vägrade sluta spela. I stället började jag ändra mina rörelser, men det hade ett pris. Ungefär ett år senare orkade inte kroppen längre och jag kände att det bara var tråkigt att gå till teatern - låt mig vara!

"Jag har kommit till en fas där jag äntligen börjar släppa efter lite"

Först då insåg hon att det var dags för time out.

- Du måste släppa taget, våga säga nej och se vad som händer - men jag var så rädd att inte få komma tillbaka eller att vara utbytbar. Fast efter någon månads ångest var det bara skönt att känna att jag är utbytbar. Det var underbart!

Tre saker jag inte klarar mig utan:

1. Min mobil. Vi är så insnöade på dem - jag har inte ens klocka längre.

2. Träningskortet.

3. Concealer.

I dag är hon tjänstledig från Stadsteatern. Sex månader blev tolv, och nu är det snart dags för mammaledighet.

- Jag tackade nej till en huvudroll, fick världens finaste present men hade ingen lust. Nu har jag varit borta i över ett år och det känns jätteroligt. Jag har skapat en yoga-retreat i Portugal tillsammans med två kompisar och det kommer vi att fortsätta med, jag regisserar teater och pratar om nya filmmanus. Jag har kommit till en fas där jag äntligen börjar släppa efter lite och vågar utmana mig själv.

LÄS MER: Marie Richardson: "Jag tänker att jag redan är 60"

Sofia Marianne Ledarp (född Papadimitriou)

Ålder: 42 år.

Gör: Skådespelare, regissör, meditationslärare.

Familj: Partnern Tobias Norenstedt, sonen Loui (från ett tidigare förhållande) och Tobias två bonusdöttrar.

Bor: I lägenhet på Kungs­holmen.

Bakgrund: Har spelat i pjäser som "Maria Stuart", "Gösta Berlings saga" och "Macbeth", fick en guldbagge för huvudrollen i långfilmen "Den man älskar". Var med i "Glada hälsningar från Missångerträsk", "Millenium"-trilogin och tv-serierna "Hinsehäxan" och "Fröken Frimans krig".

Aktuell: I "Stjärnorna på Slottet", "Fröken Frimans krig 3" och nya thrillerserien "Innan vi dör". Regisserar Fredrik Virtanens "Vapenvila" på Göta Lejon i Stockholm.

Sofia om ...

... video

"Jag tittade jättemycket på film med pappa. Det var så vi umgicks - genom att titta på olika filmer. Han var först med video och började kopiera. Vi kunde klämma tre fyra filmer på en dag. Jag älskade James Bond och Gudfadern-filmerna."

... lycka

"I dag är lyckan att få leva och vara frisk."

... Gud

"Jag är en andlig person och kan känna energins kraft, men jag kan inte formulera vad det är. Jag tror på människans kapacitet - vi kan mycket mer än vår kropp vet."

... rädsla

"Jag tycker allt våld och krig i världen är skrämmande. Det är ett grymt barbari som jag inte kan förstå riktigt."

... ånger

"Jag önskar att jag hade gjort mig själv fri tidigare. Att jag gjort lite mer saker som jag själv tyckte var kul i stället för att göra saker som andra tyckt att jag skulle göra."

... att gråta

"Jag kan tycka att det är jobbigt att jag börjar gråta när jag blir arg.

... Carola

"Jag var hemma hos Carola när jag bodde hos pappa i Norsborg. Hon var min stora idol - jag försökte till och med att skriva mitt namn på samma sätt. Jag var hemma hos henne med liljekonvaljer, men hon var inte hemma. Det var hennes pappa som öppnade - jag blev jätte­besviken."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande