"Mår man bra syns det. Det kan vara av kärlek, hälsoskäl eller yoga", säger Renée Nyberg.
"Mår man bra syns det. Det kan vara av kärlek, hälsoskäl eller yoga", säger Renée Nyberg.
"Mår man bra syns det. Det kan vara av kärlek, hälsoskäl eller yoga", säger Renée Nyberg.
1 av 2: "Mår man bra syns det. Det kan vara av kärlek, hälsoskäl eller yoga", säger Renée Nyberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Renée Nyberg: "Självdistans är lösningen på det mesta"

Fotbollsfantasten Renée Nyberg, 51, flyttar till stan. Att sitta i bilköer är inte hennes bästa gren. Nu kan hon ta cykeln till yogan och jobbet. Programledaren är högaktuell med tidsresor i programmet ”Klassfesten”.

– Det är en resa tillbaka i tiden, säger hon.

Åsa Görnerup

Renée Nybergs bästa…

…söndag

– Min bästa söndag är för närvarande när Djurgården vinner i fotboll. Min son är född 2006 och spelar i utvecklingslaget.  Det kan även bli match för min store son, som spelar i Brommapojkarna division två i. Vinner bägge sönerna blir det dubbellycka. I september flyttar vi till stan och då kommer vi fira med en familjemiddag på restaurang. Jag älskar att titta på fotboll. Om jag inte hade blivit gymnast på fulltid vid tolv, hade jag absolut blivit fotbollsspelare. Jag var en sådan där tjej som gick ensam till grusplanen med en boll under armen.

…flytt

– Vi ser verkligen fram emot att flytta till Vasastan, med allt vad det innebär av närhet till restauranger, vänner och träning. Jag har bott i Bromma i 20 år. När man åker ut från stan åker man inte in dit igen. Att vara mycket hemma med barnen har varit jättemysigt, men nu är den yngste elva år.

"Skrattar man åt sig själv är man inte lika hård mot sig själv eller andra", säger Renée Nyberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

…klassfesten

– Den bästa klassfesten var nog när jag tävlade i programmet "Klassfesten", som leddes av Kattis Ahlström på 90-talet. Jag förlorade mot Thomas Ravelli och fick inte en lika fin klassfest som han, utan fick gå på pizzerian. Det var väldigt kul att se alla efter 15 år. Min klass i Kumla skola i Tyresö hade en fin stämning. Jag var idrottstjejen, som spelade fotboll med killarna på rasterna. Jag är mig ganska lik. Jag tog plats, var säker och en i gänget. Varje dag tränade jag truppgymnastik i tre timmar och hängde inte vid korvkiosken eller åkte moppe. För mig kom festartiden först på gymnasiet. Att leda TV4:s "Klassfesten" är väldigt roligt. Det är en resa tillbaka i tiden. Anders Bagge var så jäkla snygg, hade tvättbrädemage, långt blont hår och var tjejernas favorit, precis som nu. Camilla Läckberg hade glasögon som flaskbottnar och pojkfrisyr. 

LÄS OCKSÅ: Gry Forssell: "Jag har inte varit en gymtjej"

…auktionsminne

– När jag började med tv för 25 år sedan hade jag en antikaffär på Söder. Jag åkte runt i en liten lastbil och köpte upp gamla dödsbon. Det var mycket 50-talssaker och sekelskiftesmöbler som avlutade byråer. Hemma har jag kvar kommoder och en skänk från den tiden. "Bytt är bytt" är en dos av min gamla karriär. Förra säsongen fick programmet över en miljon tittare och nominerades på Kristallen-galan. Det är både underhållande och folkbildande när Karin Laserow berättar om objekten. Vi har väldigt roligt. Hon är så yvig och då och då välter hon saker.

…kärleksminne.

– Oj! Då får jag väl säga bröllopet nyårsafton 2009. Det var en väldigt speciell stund. Vi gifte oss på en liten öde ö i Thailand med bara barnen och deras gudmor närvarande. Utan publik blir man mer närvarande. Man tänker inte på hur alla andra har det och om klänningen ser fin ut bakifrån.

LÄS OCKSÅ: Renée och David: Vi fann varandra i ångesten över fiaskot

Renée Nyberg

Ålder: 51.

Bor: Flyttar från trevåningsradhus med sjöutsikt i Bromma till våning i Vasastan i september. Sommarställe på Värmdö.

Familj: Maken David Hellenius, sonen Leo, 11, samt barnen Emma, 22, och Tom, 17, från tidigare relationer. 

Yrke: Programledare.

Aktuell: Leder TV4:s lördagsunderhållning "Klassfesten". Ny säsong av "Bytt är bytt" i TV4 i höst.

…självinsikt

– Självdistans är lösningen på det mesta. Det gör det lättare att förlåta och säga förlåt. Skrattar man åt sig själv, sina brister och svagheter, är man inte lika hård mot sig själv eller andra.

…avkoppling.

– Att bo i stan blir mer avkopplande. Jag blir stressad av att sitta i bilköer och hitta nya vägar. Generellt har jag bra tålamod, men köer är inte min bästa gren. Nu behöver jag inte längre åka i 120 för att hinna till skola och hunddagis. I stället tar jag cykeln med hundar och barn runt hörnet.

…träning.

– Det är yoga. Jag gör det alldeles för sällan, men det ska bli mer. Yoga är den optimala träningen fysiskt och mentalt. Att stå i yogaposition, andas lugnt och inte tänka på något annat är svårt och kräver total närvaro. Att lyfta skrot på gymmet ger mig ingenting. Springa tycker jag är tråkigt.

…klädesplagg

– Ja, det är nog alla mysbyxorna trots allt. Det finns inget bättre än att komma hem och dra på sig dem, men de måste vara lite snygga. Byxorna ska vara lite flare nedtill och får inte ha muddar eller snöre i midjan.

Efter flytten från Bromma till centrala Stockholm kan Renée ta cykeln istället för att sitta i bilköer: "Att bo i stan blir mer avkopplande. Jag blir stressad av att sitta i bilköer och hitta nya vägar". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

…skönhetstips

– Mår man bra syns det. Det kan vara av kärlek, hälsoskäl eller yoga. Man kan göra mycket med krämer, men det spelar ingen roll om man inte mår bra på insidan. Det syns på utsidan. Jag är lyckligt lottad med en frisk familj och ett privilegierat liv. Men det spelar ingen roll hur ekonomiskt privilegierad man är om man är sjuk eller olycklig i kärlek. Där är jag lyckligt lottad.

LÄS OCKSÅ: Doreen Månsson: "Jag kunde inte ens bära en påse"

…lyx

– För mig är det verkligen en lyx att få ha hela familjen samlad. Det är inte att äta något väldigt speciellt eller dricka något dyrt. Nu jobbar min dotter och hennes kille hos mig på "Renées brygga", så jag har fått hänga med dem jättemycket.

…badrumspryl

– Jag säger badkaret. Det är mysigt att bada. När Leo var yngre gjorde han spa ibland, tände ett ljus och hällde lite bubblor i badkaret. Sedan satte han en lapp på badrumsdörren, där det stod att jag skulle gå in. Han älskar fortfarande att bada, men jag tror inte att han kommer göra fler spa till mig.

…talang.

– Jag är väldigt bra på att fickparkera. Det brukar jag skryta om. Min talang var idrott och jag skulle ha blivit idrottslärare, men ångrade mig på gymnasiet. I dag tycker jag om att berätta historier och skulle vilja utveckla skrivandet. Att gå lite kurser och lära mig skriva drama är en liten dröm jag har.