Camilla Läckberg fick proffshjälp för att stärka sin kropp efter förlossningen. Sambon Simon Sköld är personlig tränare och nu bokaktuell.
1 av 3: Camilla Läckberg fick proffshjälp för att stärka sin kropp efter förlossningen. Sambon Simon Sköld är personlig tränare och nu bokaktuell. Foto: Cornelia Nordström
Simon tipsar: "En kort promenad tar dig mycket närmare dina mål än om du sitter i soffan".
2 av 3: Simon tipsar: "En kort promenad tar dig mycket närmare dina mål än om du sitter i soffan". Foto: Cornelia Nordström
Boken "Träning för latmaskar"
3 av 3: Boken "Träning för latmaskar"

Så fick Läckberg sin nya superkropp

Efter att fjärde barnet, Polly, föddes i våras ville deckarförfattaren Camilla Läckberg, 42, komma i form - med minsta möjliga ansträngning.

Hennes sambo Simon Sköld, 29, professionell MMA-fajter och personlig tränare, blev den som lyfte Camilla från latmask till kropps-stolt. Resultatet får vi följa i Simons bok "Träning för latmaskar".

Skulle man komma hem till den stora stjärnfamiljen Läckberg-Sköld i villan i Enskede söder om Stockholm en vintersöndag så passerar man nog en hall full av kläder – här bor två vuxna och fyra barn mellan 0 och 14 år. Så kryper troligen lilla dottern Polly nyfiket fram, sen säger man hejhej till en mor- eller farförälder som stökar i köket för att sedan möta Camilla Läckberg, 42, på löpbandet framför ett mustigt matprogram på tv. Från soffan får hon uppmuntrande hejarop från sambon Simon Sköld, 29. 

– Så kan det absolut se ut, intygar Simon. Det är ofta mycket på gång hemma hos oss.

– I somras hann jag med hela säsongen av Masterchef Australia, 60 avsnitt, fortsätter Camilla. Det var perfekt. Samtidigt kunde Simon ropa ”Bra!” från soffan. Hade han hojtat ”Skärp dig!” hade jag blivit mindre glad. Sånt fungerar inte på mig, skrattar hon. 

LÄS MER: Camilla Läckberg: "Vill inte vara tjugo längre" 

Vi träffas en decemberdag för att prata om projektet att få Camilla – en helt vanlig, lite lagom lat kvinna i sina bästa 40-plusår – att börja träna och röra sig regelbundet. Till råga på allt har hon ett mycket stillasittande jobb. Hon håller på att slutföra sin längsta bok någonsin, ”Häxan”, som kommer till våren. Det innebär timmar och åter timmar på en stol framför datorn.

Camilla Läckberg: "Jag ville hitta tillbaka till min vanliga vikt"

Simon å sin sida har kroppen som arbetsredskap. Han är välkänd professionell MMA-fajter. MMA står för mixed martial arts och är förenklat uttryckt en idrott som samlar tekniker från flera kampsporter. En sport som kräver enorm muskelstyrka, fysisk precision och mental uthållighet. Det innebär träningspass mellan sju och nio gånger i veckan på en till två timmar varje gång. Vid sidan om det är han utbildad personlig tränare och föreläser om träning. 

– Ibland tränar jag hemma, ibland åker jag till min klubb, säger han. Även jag som professionell idrottare anser att träning ska passa med livet, inte regera livet.

Inför en match intensifieras träningen. Då rör det sig om upp till elva träningspass i veckan, kombinerat med kostprogram för att hålla den viktklass han tävlar i.

Den 1 april 2016 föddes parets gemensamma dotter Polly, Simons första bio­logiska barn och Camillas fjärde. 

– Jag ville hitta tillbaka till min vanliga vikt, säger Camilla. Med minsta möjliga ansträngning! Så jag tänkte att om jag nu lever med en PT så kan han väl hjälpa till, skrattar hon.

STOR GUIDE: Styrketräning - så når du ditt mål 

Simons tips – så hittar du motivationen

Den bästa träningen är den som blir av.

Sätt mål som du har möjlighet att nå.

Skriv ner målen på ett papper.

Gör den träning som du tycker är rolig! Snegla inte på vad andra gör.

Planera när på dagen du ska träna.

Testa gruppträning.

Ta i när du tränar så kan du vila med gott samvete.

Våga testa nya saker. Vem vet, du kanske hittar en träningsform som du faktiskt tycker är rolig!

Ge dig själv en belöning när du når ett mål eller ett delmål, kanske ett par nya träningsskor eller ett snyggt träningsplagg?

All träning hjälper, hur lite du än gör.

Simon tog sig an utmaningen. De körde i gång åtta veckor efter förlossningen. 

– All träning är bra träning och den bästa är den som blir av, säger Simon. Vi la upp ett program som gick ut på att Camilla skulle göra tre pass i veckan. När bestämde hon själv. I början handlade det bara om att göra några armhävningar, situps och knäböj för att få in träningen som vana.

– Det finns en bild av att man måste träna fem gånger i veckan för att se resultat, fortsätter han. Så många jag möter kör ”allt eller inget”, när det gäller träning, och då slutar det vanligtvis med inget. Sänk tröskeln, gör det som passar. Syftet är ju att man ska må bra och fyllas av livsglädje. 

Camilla Läckberg: "Ingen i vår familj har tränat"

För Camilla har det här med kroppen inte alltid varit lätt. Hon har viktpendlat och testat mängder av dieter. Bland annat ägg- och vindieten, som bestod av sex ägg och en flaska vin om dagen. Den höll inte. Det gjorde inte heller kålsoppedieten, som stank i hela lägenheten. 

På Instagram har Camilla delat med sig av resultatet av sin träning.

På skolgympan blev Camilla, som var bollrädd och duckade för volleybollen, alltid vald sist. 

– Pappa sa att vi borde fötts med hjul i vår familj. Mamma tog bilen till grannen och ingen i vår familj har tränat. 

Hur förändrar man ett beteende? Camilla behövde hitta ett sätt som passade henne. Hon började träna framför tv:n. Det gav resultat. Muskler på armar och axlar började träda fram. 

LÄS MER: 6 saker du bör veta när du börjar styrketräna 

Under försommaren fick Simon idén till att göra en bok för att inspirera fler latmaskar än Camilla. Hon blev hans ”försöks­kanin” – skulle det gå? Nu kan båda skratta åt tårarna som bara vällde fram.

– Det vill säga jag bölade och Simon försökte desperat förstå vad han skulle göra. Jag motiveras av beröm, men Simon gav mig inte tillräckligt. För mig motsvarade det en Mount Everest-klättring att ens träna.  

Simon tyckte att han berömde Camilla, men uppenbarligen inte så mycket som behövdes.

– Vissa motiveras av att pressas hårt medan andra går i gång på beröm. Man måste helt enkelt anpassa sig till den man tränar.

Armhävningar. Foto: från Simon Skölds bok "Träning för latmaskar. Kom i form - med minsta möjliga insats".

Camilla Läckberg & Simon Sköld om sin första dejt

Nu öser han på med beröm och det motiverar. Liksom resultatet. I augusti fotograferade de bilderna till tränings­boken på lantstället i Stockholms skärgård. Då hade Camilla gått ned 15 kilo med hjälp av träning och LCHF (diet där man äter väldigt lite kolhydrater, men njuter av protein, fett och grönsaker).

– Jag älskar min kroppsform, men en tjej som tävlar i bikini-fitness tycker antagligen att jag är halvfet. Jag vill vara smidig, stark och orka mer. Vill man ha sexpack, Madonna-armar och väga pyttelite krävs det oerhört mycket mer än jag är beredd att lägga. 

Camillas och Simons första dejt i juni 2014 var just ett rejält träningspass, som Camilla minns med fasa.

– Simon tvingade ut mig i joggingspåret vid Hellasgården i Nacka. Sminket rann och håret var som klistrat. Efter tre kilometer körde han skiten ur mig i utegymmet. När vi gjorde situps trodde jag att det snart var över. Då sa han: ”Nu tar vi tre kilometer till.” Vad fan! 

Två minuter efter att de skilts åt på parkeringen fick Camilla ett mess: ”Ska vi ses igen?” 

Att träffa en elitidrottare var nytt för Camilla. 

– Jag skrattade mest åt att vi var så himla olika. Kravspecen om jag skulle träffa en ny kille såg inte ut som en 27-åring utan barn i en etta på Gärdet, som tränar sjuttioelvatusen timmar om dygnet och är MMA-fajter. Vad ville han en 40-årig trebarnsmorsa? Hur skulle jag kunna tävla med någon 22-årig fitnessbrud? 

I början kämpade Camilla med dåligt självförtroende, men då tittade Simon bara på henne och sa: ”Om jag velat vara med en fitnesstjej hade jag väl varit det.” Då släppte det. 

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers fina papparåd till Simon Sköld  

När Camilla berättade för äldste sonen att hon träffat en ny kille, frågade Wille vad det var för någon.

– ”Han är 13 år yngre och MMA-fajter.” Wille var tyst några sekunder, så lyfte han armen och sa ”High five, morsan, bra jobbat!” Han tyckte det var så coolt. 

Simon Sköld: "Jag försökte aldrig vara någon pappa"

Paret flyttade ihop på Camillas lantställe redan under midsommarhelgen. Innan ringde Camilla de två papporna till barnen för att höra att det gick bra. Då var barnen fem, nio och elva år.

– Jag träffade minsta killen först och då var jag bara mammas kompis. Vi klickade direkt, säger Simon.

Äldste sonen lutade huvudet mot Simons axel i soffan redan första kvällen. Dottern Meja var skeptisk i två veckor, sedan lossnade det och nu hänger hon runt halsen på honom. 

– Jag tänkte att jag är den jag är med dem. De är sjukt snälla alla tre och vi hade roligt ihop. Jag försökte aldrig vara någon pappa. Jag var mammas nya kille och det funkade, säger Simon.

Både Simon och Camilla är väldigt öppna med sitt liv i sociala medier. De driver varsitt stort Instagram-konto och skriver en gemensam blogg, ”Stjärnfamiljen”, på sajten mama.nu.

Efter att Camilla lagt upp två bilder på sig själv på Instagram, en efter förlossningen och en när hon kommit i form, ansåg vissa kvinnor att hon är en dålig förebild som ”vikthetsar”. 

Efter en inre debatt tycker Camilla att hon faktiskt har rätt att säga att hon är nöjd med sin kropp.

– Jag är stolt över att jag har lyckats med det efter fyra barn, över 40 år gammal.

"Jag vill vara smidig, stark och orka mer", säger Camilla Läckberg. Foto: Cornelia Nordström

FAKTA/Camilla och Simon

Camilla Läckberg, 42 och Simon Sköld, 29

Bor: Villa i Enskede.

Gör: Camilla är författare, Simon är MMA-fajter och entreprenör.

Familj: Barnen Wille, 14, Meja, 12, Charlie, 7, Polly, 9 månader.

Aktuella: Simon med boken "Träning för latmaskar". Camilla håller på att sätta punkt för boken "Häxan", den tionde delen i Fjällbacka­serien.

 

Simon & Camilla om ...

... promenaderna

Camilla: "Vi brukar gå och fika på Gateau, som ligger på lagom promenadavstånd. När Polly var nyfödd la vi henne bara i vagnen och så gick vi ut. Vi gillar att gå och snacka."

Simon: "Förutom när Pokémon Go kom. Då var inte promenaderna inte lika roliga. Men nu är ju det ute, så nu kan jag prata med Camilla igen, utan att hon missar en Pokémon."

... att vara föräldrar

Simon: "Jag tror vi är ganska avslappnade med att ha en bebis. Jag gick barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och hade läst om det i teorin. Jag har praktiserat på dagis med femåringar, men bebis var något helt nytt. En polare fick en son ett år tidigare, men han är livrädd för mig och skriker så fort jag kommer in i rummet."

Camilla: "Vi gillar rutiner bägge två och är inte så pjoskiga. Jag var inte alls lika cool som Simon som förstagångsförälder."

... åldersskillnaden

Simon: "Det har blivit väldigt tyst om den. Det är väl så det ska vara. Jag har aldrig känt att det är en faktor som spelar roll."

Camilla: "Jag tycker att det är skönt att olyckskorparna har slutat kraxa. Det var väldigt många som sa att det där kommer aldrig att hålla. Att det inte var seriöst. Vi har verkligen visat att det inte stämmer. Det tycker jag är lite skönt, in your face faktiskt."

... romantik

Simon: "Det är minst 100 hjärtan per dag på sms. Vi är mycket för att uttrycka oss kärleksfullt, 'Vad fin du är'. En del säger att det tappar all mening när man säger det ofta, men det känner inte jag att det gör. Jag för­söker också köpa blommor då och då."

Camilla: "Jag får ofta ett mess en minut efter att han åkt hemifrån, 'Jag saknar dig redan'. Vi sticker ofta i väg på en lunch ihop. Det behöver inte vara det där stora. Jag älskar när han tar en omväg och köper hem burrata."

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!