Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 8 jan 2018 16:30

Så blev den 52-åriga trebarnsmamman crossfitmästare

Shellie Edington är mästare i crossfit.

Shellie Edington är mästare i crossfit.

Foto: Instagram/Shellie Edington

För sju år sedan kunde Shellie inte ens göra en armhävning.

Men i dag är 52-åringen inte bara i sitt livs form - hon är också crossfitmästare.

Allt som behövdes var små delmål och någon som hejade på.

Man måste inte vara 20 för att vara i sitt livs form och det är aldrig för sent att återuppta sin träning. Det är 52-åriga Shellie Edington ett livs levande bevis på. 2010 kunde den forna tävlingsgymnasten inte längre göra en armhävning, skriver Prevention. Sju år senare är hon mästare i crossfit och kan med lätthet göra 21 handstående armhävningar på raken.

https://www.instagram.com/p/BcKadzzFtv0/?taken-by=shellie_edington

Hur gick det till? Det här är den inspirerande historien om hur Shellie fick tillbaka kämparglöden och blev crossfitmästare.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så tränar du rätt för din ålder

Slutade idrotta på grund av ångest

När Shellie vid 46 års ålder för första gången klev in på crossfit-gymmet Fit Club i Columbus, Ohio var hon inte främmande för träning. Som tolvåring började hon med gymnastik - något hon visade sig ha stor fallenhet för trots att de flesta duktiga gymnaster börjar redan i fyraårsåldern. 

Shellie tränade gymnastik i flera år, men gav upp tanken på en gymnastkarriär, trots att hennes idrottsframgångar gett henne ett collegestipendium. Ångesten stod i vägen.

– Ångesten fick mig att prestera sämre, och som ung kvinna visste jag inte hur jag skulle hantera det. På 80-talet fanns det inga psykologer inriktade på idrott eller så, säger Shellie Edington enligt Prevention.

I stället slog hon in på en annan väg och blev förskollärare. 2000 valde hon att kombinera gymnastiken med sin passion för att lära ut genom att hålla gymnastiklektioner för barn.

KOM IGÅNG: Vilken träning passar dig? Swiftr har det mesta – all träning i ett medlemskap (Annons)

"Jag kunde inte andas"

En dag kom en förälder till en av Shellies gymnastikelever fram till henne och frågade om hon hört talas om Fit Club CrossFit gym. Föräldern tyckte att barnklasserna påminde om Shellies, varpå Shellie blev nyfiken och bestämde sig för att gå dit och själv prova på träningen, under ledning av gymägaren Mitch Potterf.

Den högintensiva träningen var tuff. Det tog över en timme för Shellie att varva ner efter passet.

– Jag kunde inte andas, mitt hjärta skenade och jag skakade. Och jag sa: "Jag kommer inte gå tillbaka. Det där gör jag aldrig om." Men en annan del av min hjärna var mer "Du är rädd. Så du ska gå dit igen". Så det gjorde jag, säger hon.

https://www.instagram.com/p/Bddf-wFlyUH/?taken-by=shellie_edington

Shellies mål var att klara av att göra den där armhävningen som hon misslyckats med. Men det slutade inte där. Hon fick blodad tand och det gav resultat. Efter fem månaders frågade tränaren Mitch Potterf henne hur gammal hon var. När hon svarade att hon var 47 svarade han: "Du ska tävla."

Vid den tidpunkten hade Shellie ingen aning om att man kunde tävla i crossfit. Men när hon förstod att Mitch ansåg att hon hade potentialen att ta sig till The CrossFit Games, mästerskapen i crossfit, började allvaret. De la upp ett träningsprogram och Shellie bestämde sig för att den här gången skulle ångesten inte få stå i vägen.

Blev mästare i crossfit

2013 tog sig Shellie till mästerskapen och hamnade på 19:e plats. De följande åren kammande hon hem tredje och femte plats. Så kom 2016 och den 51-åriga Shellie nådde upp till sitt slutgiltiga mål: Hon stod som vinnare i sin tävlingsklass, kvinnor 50 - 54, sex år efter att hon började med crossfit.

https://www.instagram.com/p/BOyJjoNgnC4/?taken-by=shellie_edington

Crossfiten är i dag en enormt stor del av Shellies liv. Hon lär fortfarande ut gymnastik, men har gått ner i tid för att kunna satsa på tävlandet. Efter att i flera år ha prioriterat jobb, pengar och familjen känner hon att det är hennes tur att glänsa. Men det är inte utan motstånd. Ångesten hon hade inför gymnastiken som ung har gjort återbesök men efter att ha jobbat med en psykolog känner Shellie Edington att hon har verktygen för att hantera hjärnspökena.