Robert Aschberg: "Vi kan gräla om allt möjligt"

Robert Aschberg har varit tillsammans med hustrun Lotta i 31 år.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1 av 2: Robert Aschberg har varit tillsammans med hustrun Lotta i 31 år.

"Jag och Lotta kan gräla om allt möjligt. Man ska bråka så att man rensar luften"

Foto: CAROLINA BYRMO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

2 av 2: "Jag och Lotta kan gräla om allt möjligt. Man ska bråka så att man rensar luften"

Robert Aschberg, aktuell i TV3:s "Trolljägarna" njuter av barnbarnen och kärleken till hustrun Lotta Aschberg blomstrar än, även om de rensar upp med ett gräl emellanåt.

– Det finns ju folk som lever i väldigt kalla och trista förhållanden. Det önskar jag ingen.

Andra har också läst

1. Du och Lotta Aschberg har varit gifta i över 30 år. Hur får ni det att hålla? 

– Vi har bråkat ordentligt med varandra. Det måste man göra ibland. Det har säkert du och de flesta läsarna varit med om själva någon gång. Om inte så borde ni pröva det. Jag och Lotta kan gräla om allt möjligt. Man ska bråka så att man rensar luften. Man behöver inte ta det så jävla högtidligt. Man rensar ut med ett gräl och sedan kanske det är som när det var gott igen. Jag och Lotta träffades på tidningen Expressen. Vad jag föll för vet jag inte. Vi kan säga helheten. Vi har kanske hängt ihop i 31 år. Det här borde jag kunna som ett rinnande vatten, men vi har varit gifta länge i alla fall. Och det lär bli ett tag till. 

LÄS OCKSÅ: Carola Häggkvist om varför hon vägrar sambolivet 

2. Hur firar ni er bröllopsdag? 

– Det varierar. Ibland firar vi inte bröllopsdag alls och senaste gången kommer jag inte ihåg. Vi har väl gått ut och ätit en god middag eller något sådant. Det har inte varit så mycket ståhej på det viset. 

3. Hur är du som make? 

– Fantastisk! På alla sätt vis! Nä, jag är förmodligen odräglig på vissa sätt och hyfsat bra på andra. Nu kommer du förmodligen ställa frågan på vilka sätt, men det vet jag inte. Det måste ju andra tala om. Så fort man talar om sig själv så ljuger man, medvetet eller omedvetet. Jag har faktiskt inte grubblat så mycket på hur jag är som make. Jag är som jag är. Och så länge min fru accepterar det så är det frid och fröjd. 

Robert Aschberg

Ålder: 66.

Gör: Journalist och programledare. 

Bor: Södermalm, Stockholm. 

Familj: Sedan 1987 gift med Lotta Aschberg, 64. Tre vuxna barn, fyra barnbarn. 

Aktuell: Leder "Trolljägarna" tillsammans med Frida Boisen på TV3 i höst. "Aftonbladet Morgon" en dag i veckan, som även sänds i TV3.

4. Vilket är ditt bästa kärleksminne? 

– Det är otryckbart.

LÄS OCKSÅ: Glenn Hysén om ex-relationen: "Totalt världskrig" 

5. Finns det några ovanor eller egenskaper som din hustru retar sig på hos dig? 

– Det finns säkert massor med grejer. Jag tror inte att det är någonting som gör att det blir någon djupare kris i äktenskapet. Det kan vara att jag skitar ner på golven, för att jag inte tar av mig skorna. Jag vet inte, det är struntsaker. Den som tycker det är smutsigt får städa, så enkelt är det. Min tröskel för smuts är rätt hög. 

– Jag tycker Lotta är en god hustru. Varför hon är det? Vad krånglig du är. Därför att hon uppfyller de önskemål man kan ha på en hustru. Herregud, du och läsarna får använda fantasin litegrann. Det blir roligare om ni använder den. Det får vara lite som poesi eller något. Läsarna får helt enkelt göra sina egna tolkningar. 

6. Somnar ni osams? 

– Det brukar vi inte göra. Nej, det kan jag inte komma ihåg att vi har gjort på länge, kanske på åratal. 

7. Har du några knep för att sluta fred med Lotta? 

– Ja, Gussi och Vuijton. Alltså Gucci och Vuitton, nu larvar jag mig bara. Nä, så lättköpt är hon inte. Och jag har själv ingen fäbless för plastväskor med reklamtryck, som kostar förmögenheter. Jag har inga knep för att bli sams. Jag tror det är bättre att bara vara rak och tydlig när man snackar. 

LÄS OCKSÅ: Kjell Bergqvist: "På ett sätt är det fortfarande en sorg" 

8. Vad skrattar ni åt? 

– Allt möjligt. Vi skrattar nog en hel del åt en del komiker eller situationer i vardagslivet. Vi har en likartad humor, tror jag, men jag är lite mer svag för kiss och bajs-humor än Lotta är. Fast jag har roligt med barnbarnen där, hos dem har jag en bra publik. I de stunderna är jag poppis. Det är också populärt när de får åka traktor med mig. Det tycker de om. Att vara morfar och farfar är jättekul i lagom doser. När de skiter på sig får föräldrarna gärna ta hand om det. Jag har bytt nog med blöjor. 

9. Vilket är ditt bästa förförelseknep? 

(Tystnad.)

– Förförelseknep? Nä, det vet jag inte. Jag har aldrig behövt använda några. Ha ha ha! 

– Om jag hade haft några förförelseknep så hade jag inte haft glädje av dem. Jag behöver inte förföra min fru på det viset. Det går på rutin. Det finns ju folk som lever i väldigt kalla och trista förhållanden. Det önskar jag ingen. 

10. Vad är big no no i en relation? 

– Jag vete fan. Man ska inte ljuga för mycket. Jag som har jävligt dåligt minne försöker att undvika det, för jag skulle aldrig komma ihåg vad jag har ljugit ihop. Det finns många rationella skäl till det, förutom de moraliska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här