Renée tar avstamp i sitt eget föräldraskap i engagemanget för Unicef. När sonen Leo föddes blev förlossningen dramatisk.
Renée Nyberg är nyligen fyllda 50: "När jag fyllde 40 fick jag Leo, men levde samma liv som när jag var 29. När man fyller 50 då blir det inga fler barn, då blir det en ny tid i livet".
1 AV 2
Renée tar avstamp i sitt eget föräldraskap i engagemanget för Unicef. När sonen Leo föddes blev förlossningen dramatisk.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Renée Nyberg är nyligen fyllda 50: "När jag fyllde 40 fick jag Leo, men levde samma liv som när jag var 29. När man fyller 50 då blir det inga fler barn, då blir det en ny tid i livet".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Renée Nyberg: "Vi var på väg att förlora Leo när han föddes"

I måndags ledde programledarparet Renée Nyberg och maken David Hellenius "Världens kväll för alla barn" i TV4. 

Renée tar avstamp i sitt eget föräldraskap i engagemanget för Unicef, yngste sonen Leos födelse var dramatisk. 

– Det har skapat en drivkraft att få vara med och hjälpa till. 

Christina Lundell

Programledarparet David Hellenius och Renée Nyberg har så mycket tv-tid att man undrar hur de alls hinner leva.

Men Renée Nyberg känns väldigt avspänd när hon vandrar in på en stillsam restaurang i Vasastan en gråkall fredag. Hon matchar vädret med en mjukgrå rock och nya grå vårskor i textil. 

David och Renée håller på att byta liv. 

Ja, alltså, på ett väldigt odrastiskt sätt. Först bytte de sommarhuset utanför Vaxholm mot ett annat sommarhus utanför Vaxholm.

Nu lämnar de radhuset i Stockholmsförorten Bromma efter nästa 15 år för att flytta in till innerstan.

– Vi ska flytta nu, till Vasastan. Vi sålde vårt radhus. Kombinationen med stan och landet känns mycket mer rimlig, även om ett radhus är mindre jobb än en villa. Det är en roligare kombination, att kunna gå ner och äta på kvällen.

Småbarnsåren ligger bakom dem, lekparksdagarna är över. 

LÄS OCKSÅ: Renée Nyberg: Vi fann varandra – i ångesten över fiaskot

Renée Nyberg har gått in i en ny fas i livet

Förra året fyllde Renée 50 år, det har gjort det tydligt att livet har gått in i en ny fas:

– När jag fyllde 40 fick jag Leo, men levde samma liv som när jag var 29. När man fyller 50 då blir det inga fler barn, då blir det en ny tid i livet. Det här är första tiotalet efter 20 som innebär en ny slags liv. Barnen börjar alla bli lite större. Det blir ett roligare liv. 

Renées äldsta dotter Emma har flyttat hemifrån och börjat plugga på universitet. Mellansonen Tom går på gymnasiet. "Minstingen" Leo, nyss fyllda elva var med i förra årets julkalender och är så seriös med sitt fotbollsintresse att han går i en skola med extra mycket idrott på schemat.

– Han tycker att skådisyrket är jättekul men fick han välja skulle han nog hellre bli fotbollsspelare.

Renée och David har fått plats för en hund, Charlie, i sitt liv.

Och för att jobba extra mycket...

Det är svårt att slå på TV4 på helgen utan att David Hellenius ansikte dyker upp i rutan. 

Och just nu jobbar Renée 50-60 timmar i veckan. När vi träffas har hon fyra produktioner på gång - mysiga samtalsprogrammet "Renées brygga" med kända gäster, auktionsprogrammet "Bytt är bytt", en ännu så länge hemlig sommarsatsning och den årliga Unicefgalan i TV4, för året omdöpt till "Världens kväll för alla barn". 

Renée och David träffades i början på 2000-talet. Foto: TV4

Renée och maken David Hellenius träffades när de gjorde "Slussen 22.00"

"Världens kväll för alla barn" ledde Renée och David tillsamans i måndags. Paret träffades som programledare i kvällssatsningen "Slussen 22.00" i början av 2000-talet. Sedan dess har de inte stått i rutan tillsammans.

– Vi har sagt att ska vi göra något ihop ska det vara något som känns angeläget att göra tillsammans. David brinner verkligen för Unicef, han är ambassadör. Det var vi som kom med idén, säger Renée. 

Har ni avstått medvetet tidigare?

– Ja, vi har inte riktigt hittat något sammanhang där det känns relevant tidigare. I Niklas och Jenny finns det verkligen relevans, de utgår från relationen och pratar med andra par, men att leda "Let's Dance" ihop varenda fredag...

Det skulle bli jobbigt med barnvakt också?

– Ja verkligen.

Renée känner sig trygg bredvid maken.

– Davids styrka är att han är väldigt lyhörd, det är en stor del av hans framgång. Han är såpass lyhörd att han ibland vet vad du ska säga redan innan. Det gör att han aldrig blockerar.

– Nu efter 15 år som gifta skulle jag tro att vi vet var den andra är på väg.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Att vi var på väg att förlora Leo när han föddes har påverkat vår familj"

Visst är David mer ordningssam än vad du är?

– Ja, privat, men jag är mer noggrann professionellt så till vida att jag verkligen skriver ner mina manus, går igenom dem och gör dem i ett format som jag är bekväm med.

– David har otroligt lätt för att lära sig en "påa" och sen är han bara trygg och fri i manuset och så blir det som det blir. 

Renée om...

...egentid: 

– Nu jobbar jag så mycket, då blir det inte så mycket träning, så får det bli mer sen. Jag har försökt bli regelbunden med min träning, jag vet att jag mår bra av det. Men det är lätt att skita i träningen för att det sista man prioriterar är sig själv, fast det borde vara det första.

...att passera 50: 

– Det är en omställning, men ännu så länge tycker jag att den är rätt skön. Man känner sig inte lastgammal direkt, man kan fortfarande göra roliga saker tillsammans med barnen, roliga resor. 

...att ställa krav:

När Anders Övergaard, arga snickarn, var med i Renées brygga berättade hon för honom att "Jag kan ha problem med konflikter privat men inte alls yrkesmässigt. De jag älskar har jag svårare att vara tydlig med."

– Då sa han: "Är det inte det som är det största tecknet på kärlek, att ställa krav och berätta hur man vill ha det". Jag tänkte att "vilket bra råd" det ville jag ha med.

...sina utseendegener:

– Min mamma fyller 80 år nästa år, jag kan säga att hon har fortfarande inte en rynka i hela ansiktet.

...att vara känd:

– Att vara en del av en offentlighet är en del av mitt jobb, det är inget jag störs av. I det här yrket är man antingen ett instrument i ett format eller är man den som själv ställer frågorna och berättar andras historier. Det tycker jag är kul.

Eftersom Unicef är ett sammanhang som de båda brinner för inkluderar de hela familjen.

– Våra barn kommer också att vara där under kvällen. Det var meningen att David och Leo skulle ha åkt på en fältresa tillsammans men UD avrådde från att åka till Etiopien eftersom säkerhetsläget är för dåligt.

Vad tar du med dig från ditt eget föräldraskap i arbetet med Unicef?

– Det är klart att man som förälder känner smärtan man ser i historierna vi förmedlar, och av att tänka sig in i situationen som de här barnen befinner sig i. Men jag tror att det är mänskligt, säger Renée.

Fast kanske är det ändå så att de erfarenheter man har i livet gör att historierna får en annan klangbotten. 

– Att vi var på väg att förlora Leo när han föddes har påverkat vår familj och skapat en ännu större drivkraft att få vara med och hjälpa till. 

Hon berättar:

– Det var under förlossningen som han inte mådde som han skulle, det var nära, det hände något när han var kvar inne i magen. I och med att jag var tredjegångsföderska kom det in sex stycken med klocka, med tryck och med den argaste, mest bestämda rösten: "Nu, Renée måste han ut" - det var en sån barnmorska, som bara "nu jävlar".

När Leo kom ut var han till synes livlös, men som tur var hämtade han sig. Det har gett en tacksamhet och en medvetenhet om att livet inte alltid är självklart.

– Ja, så är det ju, jag tänker alltid på det när jag ser barn med förlossningsskador, exempelvis. Att det kanske hade kunnat vara så att Leo klarat sig med det, eller inte alls, eller som den glada fotbollsspelande kille han är.

"Jag tänker inte här går jag runt och alla vet vem jag är"

Renée tappar fokus för några sekunder, hon får ett sms. Det är en bekräftelse på att hon kan åka på en resa till Kenya. Uppdraget är att ta reda på var pengarna som Unicef får in tar vägen. Hon hoppas att ännu fler ska vilja bli månadsgivare.

– Om man tänker att "min hundring kan rädda livet på ett barn i månaden", då skulle jag känna att det var tillräckligt. Det är för de barnen vi gör den här kvällen. 

Hon berättar om Hana, Unicefs chef i Syrien sedan trå år, som med fara för sitt eget liv beger sig in i de mest svårtillgängliga områdena för att hjälpa barnen som finns där. Renées ögon tåras när hon berättar.

– Teamet kommer till en plats där det ligger två 16-åriga pojkar bredvid varandra på marken. De är helt utmärglade, de är bästa vänner och Hanas kollega springer fram till den ena pojken och försöker rädda honom. Pojken bredvid frågar "hur gick det, dog han" vilket han också gjorde.

LÄS MER: Renée Nyberg om kärleksbråken hemma 

 

 

Pojken som frågade var lite starkare, han fick följa med räddningsteamet. Sex månader senare är han frisk och stark igen.

– Jag ser min Tom, som är lika gammal, i honom. Där kommer mitt föräldraskap in. Syrien, vet du, det var precis som Sverige! Alla barn gick i skolan där. Ingen ville lämna det där landet. Det är ingen som vill komma hit eller fly. Det är ett helvete där för de här barnen.

Restaurangen vi sitter på är stillsam, servicen omtänksam. Det kommer in en stor familj, turister från Asien, ett litet barn i barnstol, ett par ungdomar med sina telefoner. Renée berömmer servitrisen för den lilla rabarber-shoten som vi får till kaffet. Vi sitter ostörda.

Renée har varit en offentlig person i stora delar av sitt yrkesliv.

– Jag tänker inte här går jag runt och alla vet vem jag är. Jag ser inte mig själv på det sättet, som en känd person som nån kan vara intresserad av.

"Jag drog gärna ihop middagarna eller bussresorna till Alperna"

Du har ju ändå varit känd så länge?

– Jag tror att det är en mentalitet eller en personlighet. Ibland är det en självmedvetenhet som man har kring det så kallade kändisskapet, att man märker av att folk tittar. Det är sjukt, men efter alla dessa år är det sällan som jag upplever det. Ibland är det folk som säger "hej" "fan vad kul" och så där, men det är allt.

Som ung var hon den som fixade roliga saker. Hon ser sig som en roddare.

– Jag höll gärna i femkampen, jag drog gärna ihop middagarna eller bussresorna till Alperna i gymnasiet - jag styrde upp en resa med tre bussar, fast jag aldrig ens hade åkt skidor, haha.

– Det var anledningen till att jag hamnade i det här. En kompis som var nykläckt tv-producent ringde mig en dag och sa att "du borde testa för det här".

På den vägen är det. Hon är bekväm med uppmärksamhet, hon tycker om utmaningar. Men hon har inte längre behovet av att vara i centrum för sakens skull.

– Då höll jag gärna tal. Och det gör jag fortfarande gärna, men bara när det verkligen är någon jag är nära. Jag skulle inte göra det för en bekant.

Fakta/Renée Nyberg:

Ålder: 50 år.

Familj: Maken David Hellenius och barnen Emma, 22, Tom, 16, och Leo, 11.

Bor: Flyttar snart från radhuset i Bromma, sommarhus i Stockholms skärgård.

Gör: Programledare.