1 av 4: "Ett utrymme där jag kan bestämma helt själv vad jag vill sätta upp"
Jag är ganska driven - om jag inte blir erbjuden ett kul jobb skapar jag det själv. Det ger mig väldigt stor frihet, men det gör också att jag jobbar nästan dygnet runt", säger Görel Crona.
2 av 4: Jag är ganska driven - om jag inte blir erbjuden ett kul jobb skapar jag det själv. Det ger mig väldigt stor frihet, men det gör också att jag jobbar nästan dygnet runt", säger Görel Crona. Foto: Cornelia Nordström
"Jag älskar god mat, älskar att njuta av livet - men det går inte att sätta i sig åtta chokladtårtor utan att det märks i dag!"
3 av 4: "Jag älskar god mat, älskar att njuta av livet - men det går inte att sätta i sig åtta chokladtårtor utan att det märks i dag!" Foto: Cornelia Nordström
Görel Crona och Rafael Edholm var ett par i många år. Här på filmpremiär 2004.
4 av 4: Görel Crona och Rafael Edholm var ett par i många år. Här på filmpremiär 2004. Foto: Thomas Engström

"Relationer ställs på sin spets när det kommer barn"

Under våren har vi mött henne som gangsterkvinnan Jackie i serien "Springfloden" i SVT. Görel Crona, 56, blandar skådespelandet med regiuppdrag. Privat har hon landat i harmoni efter en uppslitande skilsmässa för några år sedan.

– Jag tror aldrig man riktigt kommer över en skilsmässa där det finns barn inblandade, säger hon.

Görel Crona skrattar högt.

– Förebild? Nej, det tycker jag inte! Hon är ytlig, grym, självsvåldig, makthungrig och galen - det tycker jag inte är en bra förebild, så svar nej - med ett stort utropstecken!

Vi pratar om Jackie Berglund, Görels roll som medelålders, hårdspacklad gangsterbrud i SVT-thrillern "Springfloden" som blivit stor tittarfavorit med jättebröst, extra läppar, höga klackar och sin aggressiva stil.

– Det var väldigt kul att göra något som är så långt ifrån mig själv. Jag tänkte mig henne totalt egotrippad - det finns bara hon i hela världen! Hon har kommit nerifrån och tagit sig upp och är inte är beredd på att göra avkall på det hon skaffat sig, i början med hjälp av sin kropp men senare genom skicklig kontaktbildning. De här kvinnorna finns ju, som är beredda att gå över lik för att få vara kvar på den position de befinner sig.

LÄS MER: Jakob Eklund: Har snarare en ålderskris"

Görel Crona: "Nu är jag väl närmare grå än blond..."

Hon lyser upp när jag säger att jag knappt minns Jackie från boken - däremot är hon nästan den enda jag minns från tv-serien.

– I Jackies fall var det väldigt viktigt med det yttre. Det var viktigt att hon skulle vara mörkhårig - i och med att de hittade ett mörkt hårstrå på stranden. På första maskmötet gick jag med på att färga mitt eget hår - jag är mycket ljusare och har alltid varit blondin - fast nu är jag väl närmare grå än blond... men det är ett stort steg att färga sig själv. Det tar fram andra färger i dig...

– Men karaktären kom med kläderna. Väldigt snabbt känner du vad som är rätt. Den speciella gången kom med stilettklackarna och den trashiga looken, löstuttarna - du vet, det finns många som tycker att hon är en snygg brud!

En sak har Jackie och Görel gemensamt - de har en oerhörd drive. Ingen av dem sitter och väntar på att bli uppbjuden.

– Ja, där kan man säga att det finns en likhet - fast jag lägger inga döda katter hos de regissörer som inte ger mig jobb. Men jag är ganska driven - om jag inte blir erbjuden ett kul jobb skapar jag det själv. Det ger mig väldigt stor frihet, men det gör också att jag jobbar nästan dygnet runt. Jag håller i allt, från att leta pengar till att välja skådespelare. Nu ska jag göra Strindbergs "Fordringsägare" på hans Intima teater så då är jag anställd. Det är en otroligt skön känsla - det är tyngre när jag måste stå för skådespelarnas löner själv...

LÄS MER: Tomas Ledin: Det är Marie som har gjort folk av mig

Görel Crona: Jag är inte särskilt fåfäng

Både Jackie och Görel verkar trivas som medelålders kvinnor. Fast på olika sätt.

– Jag är inte särskilt fåfäng. Jag tycker det är viktigare att inte tappa muskelkraft, men att gå på gym är så djävulskt tråkigt! Det är som att gå in i en tortyrkammare för mig!

Hon ler.

– Det är viktigt att hålla i gång! Jag älskar god mat, älskar att njuta av livet - men det går inte att sätta i sig åtta chokladtårtor utan att det märks i dag!

Hon bor tillsammans med sin man copywritern Henrik von Koch i Carl Malmstens gamla villa vid Brunnsviken.

– Jag badade den 23 april! Är det varma vårar börjar vi bada i april och om du badar varje dag kan du hålla på till i slutet av oktober - det gör jag, nästan... och jag cyklar året runt! När isen ligger på Brunnsan cyklar jag över isen in till stan!

Görel föddes i Las Palmas på Kanarieöarna. Hennes pappa var jazzmusiker och hade ett band och en jazzklubb i Las Palmas tillsammans med Lena Endres pappa.

– Jag har fått en otroligt fri uppfostran, men jag har också varit extremt intresserad av att lära mig saker. Jag gick i privatskolor hela min barndom och fick en jättefin uppfostran. Jag hade turen att hamna i små skolor där jag blev sedd och turen att leva i en familj där resande och information hela tiden var icke-sinande. Det handlade om att ständigt hitta nya platser och lära sig av de ställen man kom till - dessutom levde jag i en litterär familj där det alltid fanns böcker.

"Jag insåg direkt att det där är mitt liv"

När hon var åtta år såg hon en Feydeau-fars på Dramaten med sina föräldrar. Det blev hennes öde.

– Jag insåg direkt att det där är mitt liv! Det är där jag ska vara!

Hon hoppade av gymnasiet och sökte till scenskolan. När Pernilla August, som hon hängde med, kom in och inte hon blev hon förbannad.

– Jag tänkte att då åker jag till USA och utbildar mig. Jag har alltid haft en dragning till Brando och method acting.

Där träffade hon en amerikansk konstnär och gifte sig. Hon var 21, spelade lite off-off-Broadway, men insåg snart att New York inte var rätta platsen för henne. Väl hemma i Sverige skilde Görel sig från sin amerikanske konstnär och fick en roll i ungdomsmusikalen "Ringo" tillsammans med Charlotte Strandberg och Christina Schollin. Där sågs hon av Karin Falck som gav henne rollen som Ylva i "Varuhuset".

– Sedan stod alla dörrar öppna. Det var som att kliva rakt in i en godisfabrik!

Görel Crona spelar Jackie Berglund i Springfloden

I tv-serien "Apelsinmannen", efter Birgitta Stenbergs roman, spelade hon en levnadsglad ung kvinna som hamnade mitt i en härva av homosexualitet, som då var straffbart, och spioneri i 50-talets Stockholm.

– Jag såg den när den gick i repris för något år sedan, och den håller fortfarande. Annars brukar jag inte se det jag gör. Jag tycker det är svårt att se mig själv - och jag vet inte om det är så smart heller... men jag såg faktiskt "Springfloden". Jag ville se vad de gjort av Jackie...

När hon fyllde 30 kom biologin ikapp henne.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vilja ha barn när jag var ung. Jag ville inte ha barn i mitt första äktenskap, fast han ville det. Men när det slog till gällde det ju att hitta någon som ville ha barn med mig - och när jag träffade Rafael (Edholm) kände jag att det var dags för mig. Då var jag 35. Redan på första dejten fick han veta att barn var ett krav...

Men Görel fick erfara att "det inte bara var att sluta käka p-piller och hoppa i säng". Hon gick igenom fem utomkvedshavandeskap och flera IVF-behandlingar och skulle precis skriva under de godkända adoptionspapperna när hon fick veta att hon var gravid med Gabriel. Han är i dag 17 och går på skidgymnasium i Malung.

Görel Crona var med i miniserien "Drottningoffret".
1 av 3: Görel Crona var med i miniserien "Drottningoffret". Foto: Johan Paulin 2010
Görel Crona i Änglagård från 1992. Här tillsammans med Viveka Seldahl och Ing-Marie Carlsson.
2 av 3: Görel Crona i Änglagård från 1992. Här tillsammans med Viveka Seldahl och Ing-Marie Carlsson.
Görel Crona spelade tuff polis i "Anna Holt" tillsammans med Petra Nielsen.
3 av 3: Görel Crona spelade tuff polis i "Anna Holt" tillsammans med Petra Nielsen. Foto: SVT

Görel Crona och Rafael Edholm var gifta i nio år

Görel och Rafael var ihop i 12 år och gifta i nio.

– Det var den tiden vi hade - det var vår utmätta tid, svarar hon när jag frågar varför det tog slut. Vi utvecklades åt olika håll, och vi är i grunden väldigt olika. Vi brukar säga att det bästa vi gjort är Gabriel.

Skilsmässan blev svår.

- Fruktansvärd! Jag hoppas slippa gå igenom fler skilsmässor. Vid den första skilsmässan hade jag förälskat mig i en medskådespelare och lämnade min man - jag var alldeles för ung! Jag var inte mogen för den relationen. Men att skilja sig när man har barn är ett jättetrauma. Det har tagit mig många år att komma över att inte vara en familj med det barn vi har ihop. Jag tror aldrig man riktigt kommer över en skilsmässa där det finns barn inblandade.

Sin nuvarande man träffade hon när han hjälpte henne att byta däck.

– Jag trodde aldrig att jag skulle gifta mig igen eller flytta ihop med en man - men plötsligt bara stod han där en dag...

"Relationer ställs på sin spets när det kommer barn"

Hon strålar.

– Det är en annan relation när man redan från början vet att det inte kommer att bli några barn. Mycket lättare. Relationer ställs på sin spets när det kommer barn. Det är då det blir tydligt om man har gemensamma referensramar inför vad det innebär.

Görel och Henrik har börjat prata om att kanske tillbringa några månader utomlands varje år i framtiden.

– Men jag kan inte tänka mig att vara någonstans där jag bara ska dricka gin & tonic och läsa deckare... jag kan resa med ett par jeans, några t-shirts, den lilla svarta och ett par gympadojor. Men jag kommer aldrig att sluta att jobba - det finns inte på kartan! jag älskar det jag gör och kommer att fortsätta med det! Forever!

Sin nuvarande man träffade Görel Crona när hon skulle byta däck. Här syns hon med en Cadillac Club Coupe 1952. Foto: Cornelia Nordström

Görel Elisabeth Crona

Yrke: Skådespelare, regissör, manusförfattare, artist.

Ålder: 56.

Familj: Maken Henrik von Koch och sonen Gabriel, 17, från ett tidigare äktenskap.

Bor: I hus vid Brunnsviken utanför Stockholm.

Aktuell: I SVT-serien "Springfloden" under våren och nu på SVT Play, i höst regisserar hon pjäsen "Fordringsägare" på Strindbergs Intima teater.

Görel om...

... Spanien:

"Jag känner mig väldigt spansk, i och med att jag har språket. Det bor en stor spanjorska i mig (skratt)! Jag blir väldigt lycklig när jag får leva i den kulturen. Jag älskar maten och jag älskar musiken - jag är total flamenco-freak!"

... lycka:

"Lycka för mig är gemenskap. Jag är dålig på ensamlycka."

... Gud:

"Nä. Men jag är otroligt fascinerad av det sakrala. Jag älskar kyrkor och ceremonier, men jag är helt emot organiserad religion. Jag tror att vi alla har gud inom oss."

... rädsla:

"När jag var ung sade jag alltid att jag inte var rädd för döden, men när du får barn blir du det. Då blir du rädd både för din egen död och för ditt barns. Dessutom är jag otroligt mörkrädd - men det är helt abstrakt."

... filmen "Tysta leken":

"Min första film med Maria Lindqvist, Malin Arvidsson, Carina Lidbom, Per Oscarson i huvudrollerna. Jag regisserade och har skrivit manus. Sedan dess har jag inte lyckats få göra mer film, vilket är jättetråkigt. "Tysta leken" tog sju år att göra och jag tycker det är svårt att gå igenom de långa väntetiderna på att få söka pengar... men det finns tre manus färdiga och just nu sitter jag och fnular på ännu ett."

... Lissabon:

"Jag har bara övernattat där en gång, på väg till USA. Just den kvällen gick "Apelsinmannen" på TV där - är inte det konstigt? Jag kommer ihåg att jag var generad när jag skulle gå ner och äta frukost och hoppades att ingen hade sett de utdragna nakenscenerna (skratt)..."

… saker hon ångrar:

"Att jag tackade nej till så mycket när jag fått barn. Jag hade väldigt svårt att få ihop bilden av att vara mamma och fortfarande vara skådespelare. Jag tyckte att jag hamnade i den klassiska kvinnofällan och skulle vara hemma. Jag tackade återkommande nej till Dramaten, där jag varit fem år, jag tackade nej till tv-serier och annat. I och med att jag tackade nej till så mycket, kan jag tycka nu, är det alldeles för sällan folk i den etablerade teater- världen erbjuder mig roller. De tror väl inte jag behöver det."

Det visste du inte om Görel:

Görel både skriver och sjunger egen musik, har gett ut den kritikerrosade cd:n "Sjunde ön" (finns på Spotify) och spelar "sångologen" "Tänk om hjärtat tar fel" som handlar om en skilsmässa och bygger på hennes musik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!