Regina Lunds kärlek till ex-männen: ”Det var passion”

1 av 2: Vill skapa något meningsfullt

Präglad. ”Jag tror att farmors och farfars uppfostran skiner igenom. Jag kan få dåligt samvete om jag kostar eller köper något som är lyx. Jag lever väldigt spartanskt, men önskar att jag kunde leva lite mer”, säger Regina Lund.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2 av 2: Präglad. ”Jag tror att farmors och farfars uppfostran skiner igenom. Jag kan få dåligt samvete om jag kostar eller köper något som är lyx. Jag lever väldigt spartanskt, men önskar att jag kunde leva lite mer”, säger Regina Lund.

Regina Lund är frisk från bröstcancern. Hon mår bättre än på länge och har tappat 15 kilo i vikt. 

I sommar står hon på scenen och under våren har hon spelat in sista scenerna i Lukas Moodyssons nya komediserie ”Gösta”.

Andra har också läst

För söndag berättar hon om sina stora kärlekar, längtan efter en relation och sin stränga moral.

Regina Lund dyker upp osminkad helt klädd i vitt. I fem år har skådespelerskan kämpat med hälsan. Nu är hon äntligen friskförklarad från bröstcancern.

– Något har släppt. Jag kan slappna av lite mer. Jag är också i bättre kondition och 15 kilo lättare än när jag spelade Emma i ”Bonusfamiljen”. 

Hållningen är rak och Regina rör sig smidigt. För att komma i form gjorde hon bikramyoga 40 dagar på raken. Hon tränade hårt på gym, lyfte vikter och cyklade. 

Regina Lund

Ålder: 50 år.

Bor: Stockholm. 

Familj: Sonen Wiggo, 19 år.

Aktuell: Med Lukas Moodyssons komediserie ”Gösta” på HBO Nordic 2019. 

Förbereder sig för att regissera sin första film.

– Jag ville inte bära på för mycket vikt, också av hälsoskäl. Min matchvikt är på 65 kilo och nu ligger jag på 69.

Hon betonar att det inte handlar om att leva upp till något ideal. Någon viktstress vill hon inte bidra till. 

Regina minns hur det var när hon gick i highschool i USA som 17-åring. 

– Jag gick upp 12-13 kilo. Jag gick från att vara liten, tunn elitgymnast och nästan inte äta någonting, till att äta amerikansk, hormonstinn kost, spela vattenpolo och sporta väldigt mycket. Det var jobbigt. 

Aktuell i Lukas Moodysson-film

Regina glider ned i en stol på Expressen för att bli sminkad till fotograferingen. Sminkösen tar fram en locktång för att göra Marilyn Monroe-lockar på henne. Det korta håret är Reginas ”rollfrilla” i Lukas Moodyssons komediserie ”Gösta”. Den spelas in på hemlig plats i skogarna kring Nässjö och kommer att visas på HBO Nordic 2019. 

Hon tycker att Lukas Moodysson passar henne bra som regissör: klok, inkännande och prestigelös.

– Jag är perfekt som jag är. Det känns väldigt osminkat. 

De jobbade med ett projekt på 90-talet, när Lukas Moodysson gick på Dramatiska Institutet. 

– Då sa han: ”Regina Lund ler fast hon egentligen skulle behöva gråta.” Han ser mig. Jag är ganska transparent med hur jag mår, även om jag försöker smajla upp mig och hålla fasaden. 

En själslig anorektiker

Regina tror att det beror på att hon har fått en 20-talsuppfostran. När hon var 2,5 år flyttade hon till farföräldrarna i Gävle. Farfar var försvarsadvokat och farmor bibliotekarie, födda 1919 och 1920. Hemma hos dem satt Regina rak i ryggen och sa tack ordentligt. 

– Om någon kompis hade smink, kunde farmor brutalt stänga dörren. ”Hon såg ut som hon hade krigsmålning”.

Regina, som kom efter farföräldrarnas fem barn, fick inte kosta pengar. 

– Pappa och hans fru hade mitt barnbidrag, så mina styvsystrar fick det. Det var ett jävla liv om jag behövde köpa ett par byxor. Jag fick inte göra för mycket väsen av mig och jag var ett problem från början. 

Uppfostran har gjort henne moralisk. Hon är hård mot sig själv, disciplinerad och har svårt att unna sig något, nästan en själslig anorektiker. 

Samtidigt var farfar den som tog Regina i handen, promenerade med henne och diskuterade världen.

– Farfar var min ryggrad i livet. Han hade ett stort rättspatos. Jag minns när jag var fyra år och frågade honom: ”Farfar, vad ska du göra på jobbet?” ”Jag ska försvara han som har stuckit en kniv i ryggen på en annan.” ”Hur kan du försvara honom?” ”Men tänk om han är oskyldig?” Det är något jag alltid har haft med mig. 

Redan som femåring sa Regina att hennes son skulle heta Wiggo. 

– Ingen fick döpa sitt barn till det. Jag ockuperade namnet och alla fastrar och farbröder löd. 

Farmor var komplicerad. Hela uppväxten var Regina hennes samtalsterapeut. 

I perioder var jag väldigt kritisk mot pappa

– Jag har suttit och lyssnat och tröstat henne. Hon saknade sina fem barn när de var utflugna.

Farmor dyrkade Reginas pappa, som var regissör. 

– I perioder var jag väldigt kritisk mot pappa, men aldrig kritisk mot hans intellekt. Han var genial på personregi när han var i sitt esse. Väldigt seende. Det är av honom jag har ärvt min andliga gåva. Fast han fattade inte att han var medial. Han sa väldigt direkta saker, som var blottande och upplevdes som provocerande och stötande för många. 

LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Ibland känns det som att jag leker vuxen”

Har slutat jobba som medium

Framöver har Regina lovat sig själv att inte prata för mycket om sin mediala gåva. Den har gjort att hon blivit ifrågasatt. Människor har blivit arga både om hon utövat den och valt att avstå.

Regina märkte också att hon fick färre jobb. Nu driver hon med medialiteten i Blocket-reklamen. 

– Jag har den största respekt för allt arbete som handlar om utveckling av fler sinnen och respekt för alla som utövar det helhjärtat, men man måste kunna skämta om allt.

Men att sluta jobba som medium och healer är lite som att sluta andas, även om det är skönt att ta en paus. 

– Jag såg minnen som inte var så roliga och då ville jag bara stänga av. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Regina Lund har stängt ned som medium och tackat nej till alla klienter. I dag använder hon sig bara av medialiteten som ”divine inspiration”. Ett slags kanal uppifrån, ett kollektivt medvetande, som hon kopplar på när hon skriver dikter, låtar och tar fram en rollkaraktär på teater och film. En och annan kompis kan få en reading, men det är inget hon jobbar med. Nu är det skådespeleriet och film som gäller.

Plötsligt är det som Reginas energi försvinner. Ögonen mattas och hon behöver pausa. Hon äter en banan och en mjölkchoklad. Efter en stund är hon tillbaka igen.

Regina är en HSP, highly sensitive person, och behöver härbärgera sin energi. Blir det för mycket folk omkring henne måste hon sluta sig. 

Efter cancern skyddar sig inte Regina på samma sätt, har lättare för hela känsloregistret och är mindre dömande. 

– Jag var väldigt moralisk. I och med att pappa dött, var jag rädd för människor som drack för mycket, tog droger, inte höll ihop. Jag vågade inte kasta mig ut. Jag ville att det skulle vara bra och fredligt. Jag har nog sejfat i skådespeleriet och livet. 

Hon menar att hon är naiv. Lägger märke till det goda hos människor och ser skönhet där ingen annan ser det. 

Om Jonas Malmsjö: ”Det var passion”

Om männen som hon levt med har hon också bara gott att säga.

– Alla jag älskat, älskar jag. Jag fortsätter att tycka om personen, även om jag inte vill leva med honom. Jag är inte osams med någon. Om någon sedan är osams med mig kan jag inte svara på.

Wiggos pappa Jan ”Lounge” Lindberg beskriver hon som en välbyggd, väldigt vacker man med vackra ögon, höga kindben. En skicklig musiker, duktig på att snickra och en jättebra pappa. 

Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ

Jonas Malmsjö och Regina Lund 2000.

– Han har precis som jag gett sin passion och all sin kärlek till Wiggo. Vår son är ett älskat barn. Jag har förlåtit honom. Vi kunde inte göra på annat sätt, när vi skildes för 18 år sedan. Jag har väldigt dåligt samvete för att jag direkt gifte mig med Jonas Malmsjö. Det var kanske inte så genomtänkt, men jag ångrar inte det för Jonas är en väldigt fin människa. 

Skådespelaren Jonas Malmsjö fick Regina att skratta. 

– Det var passion. Vi hade en sådan enormt härlig, explosiv energi. Däremot skulle vi kanske ha gjort en pjäs eller film ihop i stället. Det hade slagit gnistor och sedan skulle jag gått hem till Wiggos pappa och kämpat för relationen. Men jag trodde verkligen på mig och Jonas och ville det av hela mitt hjärta, säger Regina som längtade efter familj och trygghet.

Joakim brukade säga: ”Synd att ingen får se hur rolig du är.” Jag fick honom alltid att skratta.

Punkikonen Joakim Thåström är underbar, tycker hon. 

– Vi hade väldigt rofyllt. Vi såg varandra väldigt väl och respekterade varandra både i konstnärskapet och som människor. Jag hade en väldigt bra relation med hans barn och han med mitt. Han är en fantastisk pappa. Joakim brukade säga: ”Synd att ingen får se hur rolig du är.” Jag fick honom alltid att skratta. 

Han är elva år äldre.

– Joakim är känslig, inkännande och väldigt lugn. Vi var som ett gammalt pensionärspar. Han är väldigt trygg, okomplicerad och ganska osynlig. Jag var nog mer krävande. 

Hur är du att leva med?

– Jag tror inte jag har levt med någon tillräckligt länge för att säga det. I min senaste relation med en golfspelare tränade vi två, tre gånger om dagen. Jag kastade mig snabbt in och ut i relationen.

”Jag vill bestämma mig för en person”

Hon saknar någon att dela sitt liv med. Som kan följa med henne på filminspelningarna, bo på hotell och sova med henne. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Jag tycker om att vara i tystnad och bara vara nära. Jag behöver inte ha stora middagar eller umgås med människor. Jag är stillsam, gillar att ligga i sängen och se på film eller gå vid havet.

– I någon intervju sa jag att jag ville gifta mig. Det var ett uttryck för att jag vill bestämma mig för en person. En relation där man backar upp varandra i vått och torrt. Jag kan bära länge på en person i hjärtat.

Förut tyckte hon att äktenskap var förljugna, i dag ser hon att det finns en mening med att ha någon att landa hos. 

– Jag har varit rastlös, velat slå armarna om jorden och skapa. Jag har nog sprungit ifrån ganska många relationer för att jag ville vidare. Jag har varit som en rockstjärneman, fast kvinna.  

Regina Lund om att vara…

…mamma:

– Jag har varit väldigt mycket mamma i 18 år. Allt jag har gjort har handlat om att skapa trygghet för min son. Den trygghet jag själv aldrig hade. Jag är stolt över att vara hönsmamma.

…avundsjukan:

– Jag är van vid att folk är avundsjuka och missunnsamma sedan födseln. Klasskompisarna var avundsjuka för att jag reste med mina föräldrar, var på teatern i Gävle och medverkade i en film när jag var elva. Jag var jättebra på att dansa och vann guldmedalj i gymnastik. Jag var jättebra i skolan, kom in på alla utbildningar och blev jättekänd. Så jag har försökt säga: ”Förlåt! Förlåt! Förlåt! Jag är inte bra!” Jag försöker alltid hitta mina dåliga egenskaper, så människor inte ska hata mig, ta bort mig och inte vilja att jag ska finnas. 

…regissörsdrömmen: 

– Varje gång jag hälsade på pappa satt jag bredvid registolen och såg hans personregi. I dag känner jag mig enormt trygg som regissör. Jag kan regissera i morgon utan att blinka. Jag lärde mig allt negativt, allt positivt, den gamla skolan.

…om att vara 50:

– Jag känner att nu är jag 50 och kan göra de tunga, stora rollerna. Jag har den erfarenhetsbanken. Mitt ego är så krossat och jag behöver inte leva upp till något längre. Jag tycker jag är en bättre skådis efter cancern och allt jag varit igenom. 

- Det är 50 years of pain. Jag började skriva min självbiografi och var väldigt långt gången, men nä. Jag orkar inte. Jag vill inte tänka bakåt, jag vill gå framåt. Livet börjar nu. Jag kan sudda ut hela min historia. När man filmar eller gör en låt gagnar det en ju inte att ha ett långt cv. Nu är jag bra!

…målmedvetenheten:

– På 90-talet sa jag: Först ska jag spela huvudrollen i en film, sedan ska jag spela in en platta och därefter föda barn. 1997 fick jag huvudrollen i ”Sjön”, 1997 kom soloplattan Unique och 1999 föddes Wiggo. Däremellan gjorde jag lite ”Kreuger” och ”Aspiranterna”. Jag var ganska målinriktad och visste vad jag ville. 

I dag är jag mer kantstött. Även om Lukas Moodysson skulle säga att jag reser mig upp vad som än händer.

Jag fick en enorm framgång tidigt, hade sjukt mycket jobb och sjukt mycket energi. I dag tar jag inte längre för givet att jag kan göra en miljard saker. 

...överlevnadsinstinkten:

– Jag har nog ärvt mina föräldrars överlevnadsteknik eller överlevnadsstress. När jag hälsade på mina frilansande föräldrar, som var i skådis- och regibranschen, var det alltid upp och ned, jaga jobb, och stress. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag aldrig skulle få jobb efter scenskolan. Och så var det jag som blev mest känd direkt och fick en massa roller. 

LÄS OCKSÅ: Leif GW: Jag har provat i stort sett alla droger

…besvikelser:

– Jag är dålig på att ta besvikelser, samtidigt som jag är totalt förberedd på det. Jag är väldigt bra på att drömma. Har man inte stora tankar och idéer händer ingenting. 

Pappa hade väldigt stora megalomaniska planer. Det var han som bestämde att jag skulle heta Regina, som betyder drottning på latin. Så jag hade ju lite att leva upp till. I stället valde jag det namn som mamma valt åt mig, Lotta, tills jag kom in på scenskolan. Där hette alla Tolstoy, Poppe, von Unge och Berlin, så jag tänkte ”vad fan, Lotta Lund”. Då kom pappas hybris väl till pass och jag tog tillbaka mitt förstanamn. Jag kommer ihåg pappa sa att jag skulle spela prinsessa. Han gav mig mycket bilder av sådant som sedan inte hände naturligtvis. 

…göra alla glada: 

– Det ansvaret har jag tagit sedan jag var liten. Jag kommer ihåg att jag gjorde 70 presenter av flirtkulor på dagis när jag var liten. En jul hade jag 70 inslagna paket till alla mina släktingar. Jag ville att alla skulle vara glada och lyckliga. Farmor mådde dåligt, jag längtade efter mina föräldrar och ville att de och mina syskon skulle mår bra. 

…om berömmelse: 

– Jag har varit motsträvig till berömmelsen. Jag är så känslig och tror att min tidiga berömmelse har gjort att jag har dragit mig lite inom mig själv. 

…trygghet:

Jag älskar att filma. Det är så tryggt. I en scen vet man alltid varför man är där, var regissören och medspelaren är.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här