Rebecca Sharrock lider av ett udda syndrom som gör att hon minns precis allt hon upplevt.
1 av 2: Rebecca Sharrock lider av ett udda syndrom som gör att hon minns precis allt hon upplevt. Foto: Facebook/@StreamsOfMemories
Rebecca kan recitera varenda ord i samtliga Harry Potter-böcker. Förra året visade hon upp sin förmåga i "60 Minutes".
2 av 2: Rebecca kan recitera varenda ord i samtliga Harry Potter-böcker. Förra året visade hon upp sin förmåga i "60 Minutes". Foto: Youtube

Rebecca, 27, minns hela sitt liv - in i minsta detalj

De flesta av oss kämpar för att komma ihåg vad vi gjorde för två veckor sedan.

27-åriga Rebecca Sharrock minns inte bara det, hon kommer ihåg precis alla dagar - in i minsta detalj.

I det första minnet som hon kan tidsbestämma är hon tolv DAGAR gammal.

Allt på grund av ett oerhört sällsynt syndrom.

Om du väljer en slumpmässig dag de senaste 20 åren så kommer Rebecca Sharrock kunna berätta exakt vad hon hade på sig, vad det var för väder och vad hon åt till frukost, lunch och middag.

Det låter fullständigt osannolikt, men har faktiskt en förklaring.

Hypertymesi, eller highly superior autobiographical memory (HSAM), är en udda åkomma som ger den personen en närmast övernaturlig minnesförmåga när det kommer till sitt eget förflutna.

Detta innebär att personer som Rebecca minns precis allt de upplevt, oavsett om det är bra eller dåligt, som om det hände igår.

LÄS OCKSÅ: Kommer framtidens forskare kunna radera smärtsamma minnen? 

Kan vara en förbannelse

Hon kommer exempelvis ihåg när hon var 12 dagar gammal.

"Mina föräldrar bar mig till förarsidan på bilen och placerade mig där för ett foto", skriver hon i ett blogginlägg som uppmärksammats av Daily Mail.

Och det är inte heller hennes första minne, utan bara det första hon kan tidsbestämma eftersom ett spädbarn inte har vidare bra koll på datum.

Rebecca har även diagnoserna autism och tvångssyndrom och länge trodde hennes mamma Janet att dotterns förmåga berodde på detta. Först 2011 snubblade Janet över syndromet när hon tittade på tv. Hon förstod direkt att Becky led av samma sak.

– Hon återupplever sina minnen så levande. Ibland svarar hon på en fråga som jag inte ställt bara för att hon sitter och tänker på en konversation vi hade för flera år sedan, har hon tidigare sagt enligt Daily Mail.

"Allt det negativa fastnar också"

För vissa låter det som en otrolig förmåga att besitta, men Rebecca är öppen med att det även är en förbannelse. Hon tvingas ständigt återuppleva dåliga minnen, som när hon blev mobbad som barn, och kan komma ihåg specifika mardrömmar i skrämmande detalj.

Enligt en tidigare artikel i News.com händer det att hon kommer ihåg skador från barndomen och återupplever då den fysiska smärtan också.

"På många sätt är detta inte en bra åkomma. Allt det negativa fastnar också, precis som ångesten som följer med", skriver Rebecca på sin Facebooksida.

Medverkar i flera studier

Den första personen som diagnostiserades med det udda syndromet heter Jill Price och är i dag 51 år gammal. Tack vare henne började det forskas djupare på ämnet. Även Rebecca ingår just nu i två minnesstudier som bland annat syftar till att hjälpa personer med demens och Alzheimers sjukdom.

"Alzheimer ligger mig väldigt nära hjärtat eftersom min styvfars pappa led av det. Jag älskade honom som om han vore min biologiska farfar", skriver Rebecca.

Exakt hur många som lider av hypertymesi råder det delade meningar om, siffran varierar mellan 60 och 80 stycken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!