Prinsessan Märtha Louise: "Jag kände mig ensam och annorlunda"
Hur är det att växa upp som prinsessa och samtidigt vara högkänslig?
Det tar prinsessan Märtha Louise av Norge upp i nya boken "Född sensitiv - Våra berättelser".
Hälsolivs reporter fick en pratstund med den norska prinsessan på Hotel at Six i Stockholm.
– Det var så mycket intryck som kom in hela tiden som man inte klarade av.
Livlig fantasi, nära kontakt med djur och en stark förmåga att leva sig in i hur andra mår. Men också en extrem trötthet och en pockande känsla av att inte passa in. Så beskriver prinsessan Märtha Louise sin uppväxt.
Prinsessan Märtha Louise av Norge
Ålder: 46
Yrke: Författare och tillsammans med Elisabeth Nordeng driver hon Soulspring, ett företag som jobbar med personlig utveckling.
Bor: Bloksbjerg.
Familj: Barnen Maud Angelica, 14, Leah Isadora, 12, och Emma Tallulah, 9.
Utbildning: Fysioterapeut, utbildad i rosenterapi.
Aktuell: Med boken ”Född sensitiv - Våra berättelser” där Elisabeth Nordeng är medförfattare.
– Jag kände mig ensam och annorlunda. Dels för att jag var prinsessa, men också på grund av det här, säger den norska prinsessan i en intervju med Hälsoliv.
Det som prinsessan beskriver som “det här” visade sig långt senare ha en helt naturlig förklaring. Det var först för fem år sedan som hon och hennes vän Elisabeth Nordeng förstod hur det låg till. De kom över psykologen Elaine Arons HSP-test och insåg att de båda besatt flera egenskaper som är karaktäristiska för HSP, highly sensitive person, på svenska högkänsliga.
– Då var det väldigt mycket som föll på plats. Det var väldigt mycket saker som vi kände igen oss i, Elisabeth.
Vad är HSP?
Källa: Hsperson.se
I dag är de aktuella med boken "Född sensitiv", om hur det är att leva med högkänslighet. Boken består av personliga berättelser och anekdoter från vännernas egna liv. Tanken är att stärka andra och förmedla kunskap om begreppet.
– Jag hoppas att man kan känna igen sig i våra historier, att man förstår att man inte är tokig utan att man kan läsa och känna att "det här kunde varit jag", säger prinsessan Märtha Louise.
Och nog kan folk känna igen sig. Enligt Arons forskning beräknas ungefär 20 procent av alla människor dela prinsessans och Elisabeths högkänslighet.
LÄS OCKSÅ: 7 myter och sanningar om HSP
"Jag kände mig lost"
Att vara högkänslig har både för- och nackdelar. Ljudet av kvittrande vårfåglar eller något som för många upplevs som vardagligt kan skänka en högkänslig oerhörd lycka, samtidigt som kritik kan få dem att gråta floder. Märtha Louise beskriver hur hon fullkomligt kan absorberas av en bra låt, men att hon får kväljningar bara av att tänka på hur Playdough luktar.
Men den största nackdelen, enligt både Märtha Louise och Elisabeth, är att det inte går att stänga av alla intryck. Det har varit genomgående sedan barndomen.
– För mig var det svåraste att stå i centrum när jag helst ville gömma mig bakom min mamma. Jag blev ganska trött när det var många människor på samma gång, och det var det ju ofta. Det var så mycket intryck som kom in hela tiden som man inte klarade av, säger prinsessan Märtha Louise.
Bland annat hade hon svårt att skilja på om det hon kände var hennes egen smärta eller om hon levde sig in i andras smärta.
När jag började skolan förstod jag att det inte var normalt.
– Jag var väldigt känslig. Till en viss ålder trodde jag att alla hade det så. När jag började skolan förstod jag att det inte var normalt. Då prövade jag att stänga det ute. Det gick inte så jättebra, säger hon och skrattar.
Hon berättar att hon i och med detta tappade sin inre kompass.
– Jag kände mig lost och sökte mig ut. Andra fick säga åt mig vad jag skulle göra.
Elisabeth berättar att hon ofta kände sig utanför i skolan. Hon har alltid varit känslig för ljud, vilket gjorde det svårt att hantera klassrumsmiljön.
– Folk som klickar med kulspetspennor, stolar som skrapar, lysrören i taket. Allt sådant blev för mycket intryck för mig. Jag blev ofta stående och liksom betraktade från utsidan. Jag hade lust att vara en av de som hoppade twist ute på skolgården men jag blev lite utanför eftersom det blev så mycket, säger Elisabeth.
LÄS OCKSÅ: HSP ger dig möjlighet att njuta mer
Hur hanterar man att vara högkänslig?
När de båda vännerna fick nys om HSP-begreppet öppnade sig i en ny värld. Med hjälp av de nya begreppen kunde de sätta ord på saker de tidigare trott var onormala.
– Plötsligt fick man ett annat språk för det som var lätt för andra att förstå också, säger prinsessan Märtha Louise.
De hade redan många tekniker för att hantera sin känslighet, mycket tack vare sitt intresse för de spirituella, men att förstå att de är extra känsliga har gjort det lättare för dem att avsätta tid för återhämtning. I stället för att pressa sig själva att räcka lite till så är de noggranna med att planera in lediga dagar.
– Jag har blivit mycket mer medveten om var mina gränser går, säger Elisabeth.
Prinsessan instämmer. I oktober bröt hon högerbenet efter att ha kastats av sin häst Casall under Oslo Horse Show. Hon förklarar att hon märkt att skadan stjäl mycket energi, och att hon därför tar två timmar varje eftermiddag när hon bara ligger och vilar.
Vi kallar det "laddtid", det är tid som man tar till att göra ingenting.
– Vi kallar det ”laddtid”, det är tid som man tar till att göra ingenting. Man tar en stund på dagen då man ligger och vilar, sitter ner, tar en skogspromenad, tittar ut över en sjö eller i en brasa. Det är för att bearbeta det som hänt under dagen, förklarar hon.
Både prinsessan Märtha Louise och Elisabeth valde tidigt att söka sig till djur i stället för människor.
– Där kunde jag vara trygg och då började jag rida och fick en jättenära kontakt med hästarna. De blev jätteviktiga för mig, för de är äkta, säger Prinsessan Märtha Louise.
Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth träffades för 14 år sedan genom sitt intresse för spiritualism. Att ha en vän som förstår hur man känner sig har varit mycket värt, även om deras sensitivitet inte alltid yttrar sig på samma sätt.
– Många som är högkänsliga känner nog att de inte riktigt passar in, för man reagerar mer än andra på omgivningen. Vi kan vara väldigt känsliga för kritik och letar efter underliggande meningar när någon säger något. Men det är väldigt lätt att förstå varandra eftersom vi har det båda två, säger Elisabeth.
Händer det att ni önskar att in inte var HSP?
Prinsessan skakar på huvudet:
– Nej.
Elisabeth håller med.
– Nej, det blir som att tänka att det är något som är fel med en, något som måste ändras för att man ska få ett bra liv. Det har varit svårt i perioder, ja. Men det tror jag är en del av att vara människa.
Är du HSP? Testa dig själv!
behöver göras för att de ska få det bekvämare.
Om du svarar ja på 12 punkter eller fler är chansen stor att du är HSP.
Källa: Hsperson.se
För trots att de vissa dagar känner att de inte orkar så mycket som de skulle vilja, så tycker de att deras högkänslighet är en gåva som gör att de kommer människor in på livet och helt kan absorberas av en bra film eller musik.